15 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada dala rok 60 dana, u suprotnom, raskida ugovor za Brskovo, Mujović: Šta god odluče, mi smo naredni i spremni

Ekonomija

Comments 2

Vlada dala rok 60 dana, u suprotnom, raskida ugovor za Brskovo, Mujović: Šta god odluče, mi smo naredni i spremni

Autor: Antena M

  • Viber

Ministar energetike i rudarstva kaže da je Vlada analizirala, kako se izrazio, kontroverzni ugovor o otvaranju rudnika u Mojkovcu koji je šest puta mijenjan i ostavljen kao neriješeno pitanje. Vlada je dala 60 dana do pokretanja procedure raskida, poručuje ministar.

"Postupajući u skladu sa zahtjevom premijera Spajića da se mišljenje koje je dala interesna grupa dodatno osnaži sa stavom advokatske kompanije, dobili smo pravno tumašenje i mogu reci da je Spajic bio u pravu kada je zahtjevao takvo tumačenje.

Da smo jednostrano raskinuli ugovor, došli bi na klizav teren mogućnosti za kompaniju Tara Resorces. Bila bi pokrenuta međunarodnu arbitraža i došli bi u poziciju da platimo velika materijalna sredstva što ne smijemo dozvoliti", ističe Mujović.

Advokatska kancelarija je, pojašnjava, uradila analizu i došli smo do predloga da ćemo predložiti kompaniji Tara Resorces da idemo u pravcu mogućeg raskidanja ugovora ukoliko u roku 60 dana ne otkloni sve nepravilnosti, poručuje ministar.

"Tara Resorces je prekršila koncesioni ugovor i imamo pravo da pokrenemo proceduru raskida ugovora. Dajemo im dodatnih 60 dana da otkoloni sve nepravilnosti. Da li će uspjeti, vidjećemo", naglašava Mujović.

Upitan šta ako kompanija ne pristane na sporazumni raskid, Mujovic kaže da u roku 60 dana vlada priću mora završiti.

"Šta god odluče, mi smo naredni i spremni", dodaje on.

Po pitanju moguće arbitraže, Mujović je objasnio da je to jedan otvoren proces i da je stvar subjektivne percepcije koliko će neko tražiti.

“Arbitraža je proces koji dugo traje i čini mi se da nikome ne ide u prilog”, dodao je Mujović.

Prema njegovim riječima, da je jednostrano raskinut ugovor, kakav je bio predlog interresorne radne grue, došli bi na jedan klizav teren mogućnosti da Tara Resources pokrene međunarodnu arbitražu i ugrozili bi interese Crne Gore.

Brskovo, kako kaže, postaje pokazatelj kako će se pokazati vlada Spajića a ponašaće se odgovorno. "U ovom problemu nalazimo se između čekića i nakovanja. Suočeni smo sa ozbiljnim ekološkim problemima", navodi on.

"Pokretanje rudnika znači imati posla sa živom i radioaktivnim elementima. Prva i osnovni postulat da sa zdravljam građana nema kompromisa", ističe Mujović.

U Vladi, napominje, žele da pokažu investitorima da su dobrodošli. Do nas je da obezbjedimo poštovanje prava i sigurnost investitora, dodaje ministar.

Upitan da li je bilo ministara koji su se izuzeli od odluke Vlade, Mujović kaže da nije i da su svi bili jedinstveni.

Mujović je ranije govorio o pritiscima diplomata. Na naše pitanje, da li je u posljednje vrijeme bilo pritisaka, kako stranaca tako i crnogorskih funkcionera da se rudnik otvori te da li je tačno da je to bio jedan od "zahtjeva" Analene Berbok, njemačke šefice diplomatije, Mujović je odgovorio:

"Ne bi nikad dozvolio pritiske i oni koji to pokušaju, naiđu na zid", kazao je on.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Di

Bravo Mujoviću.Konačno jedan pošteni ministar, koji radi u korist države, a ne svojega džepa i nalogodavaca.

Maja

Najbolji ministar u Vladi! Voli i poštuje svoju zemlju i to pokazuje djelima!