17 °

max 20 ° / min 9 °

Subota

27.04.

20° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radović: Bankarski sistem zdrav i stabilan

Izvor: CBCG

Ekonomija

Comments 2

Radović: Bankarski sistem zdrav i stabilan

Izvor: Mina business

Autor: Antena M

  • Viber

Rast kapitala banaka na kraju februara od 20 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, uz ostale pozitivne trendove ključnih bilansnih pozicija, potvrđuje zdravlje i stabilnost bankarskog sektora, saopštila je guvernerka Centralne banke (CBCG), Irena Radović.

Ona je na sastanku sa sa timom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koga je predvodio direktor za finansijske institucije banke Francis Malige, ocijenila da je bankarski sektor stabilan, visoko likvidan i dobro kapitalizovan.

U cilju nastavka pozitivnih trendova, CBCG fokusira svoje aktivnosti na praćenje primjene bankarske regulative i njeno dalje usaglašavanje sa relevantnim EU direktivama.

Radović je rekla da je za CBCG saradnja sa EBRD-om posebno značajna sa aspekta unapređenja pristupa izvorima finansiranja, naročito za ranjive kategorije. Ovom cilju će značajno doprinijeti predstojeće potpisivanje Memoranduma o saradnji između CBCG i EBRD-a na planu realizacije WE Finance Code projekta.

„Riječ je o globalnoj inicijativi kroz koju se pružaoci finansijskih usluga, regulatori, razvojne banke i drugi akteri u finansijskom ekosistemu obavezuju da zajedno rade na povećanju finansiranja mikro, malih i srednjih preduzeća kojima upravljaju žene“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o potrebi sprovođenja reformi i realizacije investicija na planu pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Malige je naveo spremnost EBRD-a da podrži Crnu Goru na tom putu u skladu sa strateškim prioritetima te institucije.

„Dogovorena je intenzivnija saradnja na polju daljeg unapređenja regulative za pružaoce finansijskih usluga, kao i na planu jačanja uloge CBCG u procesu zelene tranzicije i implementacije ESG standarda u finansijski sistem“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o konkretnim inicijativama čijom bi se realizacijom otključale nove mogućnosti za održivo finansiranje i zeleniju, otporniju budućnost.

Sastanku su, ispred EBRD-a, prisustvovali i direktorica za finansijske institucije na Zapadnom Balkanu i Istočnoj Evropi Aleksandra Vukosavljević, šef Sektora za finansijske institucije za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju i Srbiju Miloš Kosić, šef EBRD Kancelarije u Crnoj Gori Remon Zakaria i bankarka u EBRD Kancelariji u Crnoj Gori Selma Demirović. 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

mr

Sa ovakvim kamatama, bankarski sistem mora biti zdrav: isključivo vitamini!

Mila K

Nije upalio spin sa plaćenim tekstom u cg informeru. Pa će sad jakov-ebrd da nešto uljepša. I od kad Dakin guverner zna šta je bankarski sistem?