21 °

max 21 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

24° / 15°

Petak

10.05.

23° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom i BiH

Ekonomija

Comments 0

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom i BiH

Autor: Antena M

  • Viber

Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične saradnje Interreg IPA VI-A IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027.

Kako je saopšteno sa sastanka Odbora za nadgledanje Programa, koji je održan u Mostaru, ukupna vrijednost učešća crnogorskih institucija i organizacija u projektima iznosi oko 12,5 miliona eura, od čega oko 10,5 miliona predstavljaju bespovratna sredstva Evropske unije.

Od 29 projekata, tri crnogorske institucije sprovodiće projekte kao vodeći partneri, i to Opština Tuzi (projekat To 0 Waste), Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore (projekat BLUECONNECT) i Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ u Baru (projekat PATODIGITAL).

Ostali subjekti iz Crne Gore učestvuju kao projektni partneri. U okviru specifičnog cilja koji se odnosi na istraživanje i inovacije, podržani su već pomenuti Institut za biologiju mora i Privredna komora (projekat BLUECONNECT), zatim Univerzitet Crne Gore – Pomorski fakultet (MARROBO), Opština Tuzi (CROSSMART), Univerzitet Crne Gore – Pomorski fakultet i Fond za inovacije (ROBONETCBC), ICT Cortex (CBC GAIN) i IPC Tehnopolis (CODES).

U oblasti prilagođavanja klimatskim promjenama i prevencije rizika od katastrofa, podršku su dobili Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju i Agencija za zaštitu životne sredine (SMART-Water), Vodovod i kanalizacija Herceg Novi (WATERLINK), Agencija za zaštitu životne sredine (AllerShield), JP Morsko dobro (ClimBeach) i Ministarstvo unutrašnjih poslova – Direktorat za zaštitu i spašavanje (LADY).

U projektima iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite, sredstva su dobili Institut za javno zdravlje i Dom zdravlja Tivat (Before Time), Dom zdravlja Tivat (RISE-UP), Zavod za hitnu medicinsku pomoć (RACE 2), Udruženje roditelja djece s teškoćama u razvoju Podgorica (HEARTS), te Opšta bolnica Bar za projekte DIGIHEALTH i pomenuti PATODIGITAL, u kojem je ova zdravstvena ustanova vodeći partner.

Kada je u pitanju oblast turizma i kulture, u podržanim projektima učestvuju Opština Bar i Opština Ulcinj (GIFTSnet), Prijestonica Cetinje (REVERS), Morsko dobro (GREENPULSE), Turistička organizacija Herceg Novi (SUSTOUR) i Nacionalni parkovi Crne Gore i Centar za zaštitu i proučavanje ptica (PA.CON II).

Na prethodnom sastanku Odbora za nadgledanje odobreni su projekti usmjereni na dva specifična cilja. U oblasti energetske efikasnosti i smanjenja emisije gasova staklene bašte podršku su dobili IPC Tehnopolis (projekat SMART DeCARB), Opština Tivat (APOLLO) i Opština Herceg Novi (SINERGY), a u oblasti prelaska na cirkularnu ekonomiju koja efikasno koristi resurse pomenuta Opština Tuzi (To 0 Waste), Opština Ulcinj (R10D3), Opština Zeta i Čistoća d.o.o. Podgorica (RECIRCLE), te Komunalno Kotor (CircleAware).

U okviru Prvog poziva ukupno su odobrena 33 projekta (24 na posljednjem sastanku), u čijoj realizaciji učestvuju 142 partnera iz sve tri države. Kompletna lista odobrenih projekata može se preuzeti ovdje. Očekuje se da će projekti početi sa realizacijom u drugoj polovini ove godine.

Program Interreg VI-A IPA program Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora predstavlja nastavak prethodnog, veoma uspješnog programa prekogranične saradnje između tri države, a sprovodi se u sklopu finansijskog okvira 2021-2027. Programsko područje u Crnoj Gori obuhvata Glavni grad Podgoricu, Prijestonicu Cetinje, te opštine Bar, Budva, Danilovgrad, Herceg Novi, Kotor, Nikšić, Tivat, Tuzi, Ulcinj i Zeta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR