24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tripković-Kalkavan: Obostrana posvećenost unaprjeđenju ekonomskih odnosa Crne Gore i Turske

Ekonomija

Comments 0

Tripković-Kalkavan: Obostrana posvećenost unaprjeđenju ekonomskih odnosa Crne Gore i Turske

Autor: Antena M

  • Viber

Izvršni direktor Investiciono-razvojnog fonda Nikola Tripković sastao se sa ambasadorom Republike Turske u Crnoj Gori Barišom Kalkavan, a tom prilikom je istaknuta obostrana posvećenost unaprjeđenju ekonomskih odnosa između Crne Gore i Turske, te podrška IRF-a realizaciji kvalitetnih i održivih projekata u Crnoj Gori.

Tripković je istakao razvojni put institucije i naglasio posvećenost ostvarivanju strateških ciljeva koji su usklađeni sa prioritetima državnog razvoja, sa akcentom na transformaciju IRF-a u crnogorsku razvojnu banku, saopšteno je iz IRF-a.

Tripković je ovom prilikom predstavio ambasadoru značaj investicione podrške IRF-a strateškim projektima, kao i projektima koji unaprjeđuju konkurentnost mikro, malog i srednjeg biznisa i doprinose očuvanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta.

Razgovarano je o inicijativama i projektima podrške Ambasade Turske u Crnoj Gori, uključujući saradnju u oblastima infrastrukture, zdravstva, obrazovanja i razvoja Crne Gore kao regionalnog centra za poslovanje.

Kalkavan je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom, ističući da su odnosi njegove zemlje sa Crnom Gorom izvanredni. Takođe, predstavio je aktivnosti Privredne komore Turske u Crnoj Gori - TurkCham Montenegro, koja pruža platformu za povezivanje turskih kompanija koje posluju u Crnoj Gori, kao i za crnogorske kompanije koje sarađuju sa Turskom, ističući da kao takva predstavlja servis za unaprjeđenje privredne saradnje dvije zemlje.

Na sastanku je zaključeno da podaci o spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni Crne Gore sa Turskom u 2023. godini koji je iznosila preko 204 miliona eura (uvoz 195.067 mil eur, izvoz 9.013 mil eur), predstavljaju značajan ekonomski faktor. Prema zvaničnim podacima, najviše stranih kompanija u Crnoj Gori je u vlasništvu turskih državljana – tačnije, 3.772 turskih kompanija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR