13 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 12°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Četvrtak

09.05.

16° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SDP traži niže cijene goriva

Ekonomija

Comments 0

SDP traži niže cijene goriva

Izvor: Mina-business

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Klub poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) predaće danas u skupštinsku proceduru predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama, kojim se predviđa smanjenje akciza na gorivo, jer se, kako je objašnjeno, radi o pogrešnom potezu Vlade i resornog Ministarstva.

Poslanica SDP-a, Draginja Vuksanović Stanković, kazala je da je Vlada, i pored upozorenja da se akcize ne povećaju naglo i preko realne kupovne moći građana, odbijala da vidi da će preveliki nameti opteretiti privredu i građane.

„Očigledno da su cijene goriva na pumpama previsoke upravo zahvaljujući Vladinim porezima koji čine do 55 odsto u cijeni goriva. Tako država na rezervoar goriva od 75 EUR uzima skoro 40 EUR akciza i poreza, dok je stvarna cijena goriva i marža naftnih kompanija oko 35 EUR“, rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je dodala da to dovodi do poskupljenja proizvoda u kojima je bitna stavka gorivo, pa su tako taksi prevoznici već krenuli s povećanjem, a ima najava da će se to desiti u još nekim privrednim granama.

Vuksanović Stanković smatra da je Crna Gora u teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj sebi ne smije dozvoliti greške poput katastrofalne akcizne politike koju Vlada vodi u posljednje vrijeme.

“Vlada ne radi ništa da privrednicima smanji cijenu poslovanja, već greške iz ranijeg perioda prebacuje na njih, povećavajući ionako prevelike poreze, akcize i druge dažbine. Očekujemo da će, nakon katastrofe sa akcizama na duvan, biti sluha za naš predlog kako bi se građanima i privredicima olakšala teška situacija u kojoj se nalaze zbog pogrešne ekonomske politike koja se vodi“, rekla je Vuksanović Stanković.

Portparol SDP-a, Mirko Stanić, kazao je da gorivo predstavlja jedan od glavnih inputa u cijeni većine proizvoda i usluga u Crnoj Gori i od rasta njegove cijene zavisi i rast većine drugih cijena.

“Tako već sada poslije novog udara na džepove građana imamo situaciju da su se pojedine kompanije iz oblasti prevoza odlučile da povećaju cijene usluga, a vjerujemo da će do kraja mjeseca to uraditi i u nekim drugim sektorima“, naveo je Stanić.

On je saopštio da u cijeni litra goriva država uzima 54 do 58,3 odsto, što znači da u litru benzina od 1,41 EUR akciza isnosi 57 centi, porez na dodatu vrijednost (PDV) 25 centi, a samo gorivo 59 centi.

Stanić je podsjetio da građani plaćaju jednu od najvećih cijena goriva u regiji i to u kontinuitetu. Vlada je, prema njegovim riječima, ove godine dva puta povećala cijene goriva, prvo povećanjem akciza devet centi, a onda i dva centa zbog povećanja PDV-a na taj iznos.

“Dalje povećanje dolazi kad se uveća cijena goriva na berzama, jer su procenti akciza i PDV fiksni, tako da se povećanjem cijena na berzi povećava i vrijednost akciza i PDV u apsolutnom iznosu i upravo našim predlogom smanjenja obavljamo korekciju u toj oblasti“, kazao je Stanić.

SDP, kako je precizirao, predlaže smanjenje akciza od 15 odsto, kako bi se cijene goriva smanjile na iznos od 1,1 EUR za dizel i 1,2 EUR za benzin, što bi bilo stimulativno za privedu i građane i dovelo do veće privredne aktivnosti koja će u krajnjem rezultirati i većim prihodima budžeta.

„Cilj nam je da zaštitimo interese i standard građana, kojima je Vlada dobro ove godine zavukla ruku u džep, povećanjem akciza na gorivo, bezalkoholna pića i duvan, povećanje PDV-a i niz drugih mjera“, rekao je Stanić.

On je pozvao vlast da, ukoliko im je cilj povećanje standarda 80 hiljada radnika i stotina hiljada članova njihovih porodica, da podrži predlog SDP-a i sindikata o povećanju minimalne zarade sa 193 na 250 EUR.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR