Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

MCP: Zaludna je nada Đukanovića da će Carigradska patrijaršija priznati autokefalnost CPC

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: Mina

MCP: Zaludna je nada Đukanovića da će Carigradska patrijaršija priznati autokefalnost CPC Foto: Beta

Mitropolija-crnogorsko primorska  nije protiv donošenja novog Zakona o slobodi vjeroispovjesti, ali jeste protiv jednostranih aktivnosti crnogorskih vlasti po tom pitanju, saopšteno je iz MCP.

Iz MCP su kazali da je bilo važno da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i Vlada o tom aktu sprovedu najšire moguće konsultacije sa svim relevantnim subjektima.

„Mitropolija, po ko zna koji put, ponavlja da nije protiv donošenja novog zakona, ali jeste i biće protiv jednostranih aktivnosti crnogorskih vlasti po tom pitanju“, kaže se u reagovanju na intervju Đukanovića Televiziji N1.

Đukanović na Irinejevo "Poturica gori od Turčina": Pišite mu pamet!

Iz MCP su naveli da Đukanović zna da je zakon, takav kakav je sada, usmjeren protiv pravoslavne crkve. 

Zaludna je, kažu, nada predsjednika da će Carigradska Patrijaršija priznati autokefalnost Crkve u Crnoj Gori.

„On ne zna i nijesu ga dobro savjetovali oni koji su ga slagali, pa on to ponovio, da crkva u Crnoj Gori, koju pogrešno naziva Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) nikad nije bila autokefalna, niti je ukinuta ukazom regenta Aleksandra Karađorđevića“, kaže se u reagovanju. 

Iz MCP su naveli da je još manje tačan zaključak koji Đukanović izvlači iz, kako su kazali, navodne autokefalnosti CPC - da je njena imovina bila državna. 

Prema njihovim riječima, u Srbiji je, za razliku od Crne Gore, od kraja devetnaestog vijeka postojala pravoslavna crkva, koja je bila autokefalna tomosom dobijenim od Vaseljenske Patrijaršije 1879. godine.

„I gle čuda njena imovina nije u vlasništvu države bila ni tada, niti je to sada, iako neki ponavljaju neistinu da je crkvena imovina i u Srbiji u svojini države. To što su postojala određena ograničenja u raspolaganju imovinom, budući da je Pravoslavna Crkva bila državna vjera, a država hrišćanska, ne znači da je država bila vlasnik te imovine“, kaže se u reagovanju.

Iz MCP su naveli da je, da bi sačuvala istorijski crkveni identitet u Crnoj Gori, crkva dužna da se odupre onima koji ga mijenjaju i žele da podvlaste crkvu novim sekularnim ideologijama i identitetu. 

„Neće crkva biti sluškinja ni Crne Gore, ni Srbije, ni srpstva, ni crnogorstva, niti bilo kakve ideologije, ni bilo kojeg velikodržavnog projekta niti čuvati nečiju ”infrastrukturu” - jer više ne bi bila crkva“, naglasili su iz MCP. 

Oni su kazali da Đukanović ne govori istinu kada tvrdi da se 90-tih godina neko neovlašćeno knjižio kao vlasnik crkvene imovine, aludirajući na Mitropoliju i ostale episkopije srpske Patrijaršije u Crnoj Gori.

„Kako je to crkva mogla da otme svoju imovinu? Ko je žrtva tog zločina kojeg pominje predsjednik? Žalosno je to što govori i čini predsjednik po tom pitanju“, dodaje se u saopštenju. 

Iz MCP su pitali šta će državi vjerski objekti i zašto ih oduzima, ako ne planira da ih drugome daje.

Kako su dodali, prepoznata je namjera Đukanovića i svih onih koji učestvuju u toj „nečasnoj raboti“. 

„Strašna je i nedopustiva kleveta Đukanovića kojom SPC označava više kao političku, nego kao vjersku organizaciju. On je kao nevjernik potpuno nekompetentan da to cijeni“, kazali su iz MCP.

SPC je, kako su naglasili, uvažena i priznata među svim pravoslavnim crkvama i važan je dio porodice vaseljenske crkve. 

„To što on to ne prepoznaje ništa ne oduzima crkvi, ali glasovito govori o predsjednikovom novom odnosu prema slobodi crkve“, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, neistinita je tvrdnja da organizacija pravoslavne crkve prati državnu organizaciju i da je sve suprotno tome protivno kanonskom pravu. 

„Predsjednik je ili podlegao neznanju onih koji ga o ovome savjetuju, ili svjesno obmanjuje javnost. Šta god da je, savjetujemo mu da se, optužujući crkvu za politiku ne bavi stvaranje crkava u Crnoj Gori“, kazali su iz MCP.

Kako su naveli, Đukanović bi morao da čuje glas crkve i naroda Božijeg, da povuče Prijedlog zakona i založi da se predstavnici državnih vlasti, crkve i drugih vjerskih zajednica dogovore o zakonskom aktu, koji će biti na korist svih crnogorskih građana, bez razlike.

Komentari

gost,

@Liberal, Istina! Sad provjerih... Crno na bijelo, fino pise...

Vjernik,

@Djole, Ja jesam i tako je, a to ce i Amfilohije kroz koji dan potcrditi kad ga malo stisnu jer ne moze vjecno lagat.

Liberal,

@Djole, Što ti drugo reći no ć.... Idi na sajt Službenog glasnika Srbije (Arhiva - Digitalizovano izdanje) Lako ćeš provjeriri, odnosno naći Službene novine od 03. juna 1922 strana 1, pod 3)b. Sve tu piše(da je CPC bila autokefalna prije prisajedinjenja), te je jasno da Pukovnik laže kada zine.

Djole,

Video si ti u Vaseljenskoj patrijarsiji tu sintagmu pa znas. A i ovo drugo lepo izgleda kad se nanapise. Za tebe vazi samo prva rec koju si napisao u komentaru.

Liberal,

Lažeš pope. Postoji Sintagma Vaseljenske patrijaršije u njenoj Arhivi iz 1855. Tu piše CPC je 9. po rangu u svijetu autokefalna. Drugo, Službene novine Kraljevine SHS od 03. juna 1922. str. 1 pod 3)b. Autokefalnost CPC potvđuju Sveti Sinod SPC, Kraljevska vlada i Vaseljenska patrijaršija. Provjeri

Ostavi komentar

0/300