22 °

max 22 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

22° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Za upis na specijalističke studije Filološkog fakulteta 170 budžetskih mjesta

Izvor: Foto: ucg.ac.me

Društvo

Comments 0

Za upis na specijalističke studije Filološkog fakulteta 170 budžetskih mjesta

Izvor: ucg.ac.me

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Za upis na specijalističke studije Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore na svih sedam studijskih programa jezika i književnosti, predviđeno je ukupno 290 mjesta, od čega  je 170 budžetskih, saopšteno je sa Univerziteta. 

Prodekan za nastavu Filološkog fakulteta Zdravko Babić smatra da će biti popunjen broj na studijskom programu Engleski jezik i književnost i to na oba modula, dok na ostalim studijskim programima jezika i književnosti (crnogorski, srpski, francuski, ruski, italijanski, francuski i njemački), sudeći po stanju iz prethodnih godina, neće biti popunjena sva mjesta predviđena konkursom za upis.

„Većina studenata osnovnih studija ima ambiciju da upiše specijalističke studije, a naravno da nastavljaju najbolji, najuporniji i najviše predani studiranju“, navodi Babić.

Studenti Filološkog fakulteta na specijalističkim studijama kompletiraju i produbljuju znanja koja su stekli na osnovnim studijama, dodaje prodekan Babić.

„U prvom redu, razvijaju svoje lingvističke i književne kompetencije iz stranih jezika i kultura za koje su se opredijelili, a takođe usavršavaju komunikativne vještine iz maternjeg jezika. Na efikasan način upotrebljavaju usmeni i pisani strani jezik i savlađuju različite jezičke registre koji su zalog za buduće profesionalno obavljanje prevodilačkih poslova. Takođe značajno unapređuju nastavne tehnike i metodologije, zahvaljujući kojima će postati uspješni nastavnici, a tome doprinosi i praktična nastava koja se organizuje u školama“, objašnjava Babić.

Nadalje, naglašava on, poseban akcenat se stavlja na kritičko mišljenje koje studenti naročito razvijaju u procesu analize književnih djela i različitih kulturoloških momenata i na interdisciplinarni pristup savladavanju određenog problema.

„Sve to ih osposobljava da u žurnalističkoj i sferi PR komunikacija kvalitetno selektuju i obrađuju informacije, da ih prezentuju na ubjedljiv i tačan način. Najzad, naši studenti uče da pišu samostalne autorske tekstove iz različitih žanrova, koji su primjenljivi i neophodni u širokoj skali profesija“, kazao je Babić.

Specijalističke studije mogu upisati kandidati koji imaju 180 ECTS kredita.

Stranac ima pravo upisa pod jednakim uslovima kao i crnogorski državljanin, navode sa UCG. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR