9 °

max 16 ° / min 8 °

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Detalji iz iskaza optuženih u slučaju Aerodromi otkrili ulogu Duška Kneževića

Društvo

Comments 0

Detalji iz iskaza optuženih u slučaju Aerodromi otkrili ulogu Duška Kneževića

Izvor: Pobjeda/Portal Analitika

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Bivši izvršni direktor Atlas banke Marko Nikolić ustvrdio je u istrazi da je većinski akcionar te banke Duško Knežević sa predsjednikom parlamenta Ivanom Brajovićem na prijemu kod predsjednika Crne Gore održanom 12. jula prošle godine na Cetinju navodno dogovorio produženje oročenja 3.000.000 eura JP Aerodromi Crne Gore, piše Pobjeda.

Kako navodi ovaj list, shodno tom dogovoru, kako je kazao Nikolić, na zahtjev JP Aerodromi, banka im je poslala aneks ugovora o produženju depozita ali menadžment tog državnog preduzeća nikad ga nije potpisao. Naprotiv, poslije određenog vremena, kako navodi Pobjeda, tražili su razročenje i vraćanje tri miliona eura što Knežević nije dozvoljavao nadajući se da će uticati na čelne ljude u JP Aerodromi da promijene odluku.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević podigla je 12. jula optužnicu protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, bivšeg izvršnog direktora Atlas banke Marka Nikolića i zamjenika direktorke sektora platnog prometa u ovoj banci Dijane Zečević zbog malverzacija kojom je državna kompanija JP Aerodromi Crne Gore oštećena za 3.000.000 eura.

NALOZI

Na optužnici se našlo i pravno lice Atlas banka koje je nezakonitim poslovanjem Kneževića, Nikolića i Zečević steklo protivpravnu imovinsku korist u iznosu od tri miliona. Prema navodima optužnice, Nikolić i Zečević se sumnjiče da su po nalogu Kneževića i mimo zakonskih ovlašćenja, nakon isteka oročenja sredstava 11. avgusta prošle godine, zadržali depozite preduzeća JP Aerodromi Crne Gore u iznosu od tri miliona eura, iako je uprava Aerodroma u više navrata pismeno tražila prebacivanje novca na račun preduzeća, piše Pobjeda.

"Zečević nakon isteka roka oročenja 11. avgusta 2018. godine nije novčana sredstva JP Aerodromi prenijela na transakcioni račun ovog preduzeća iako je to bila obavezna. Ona je po nalogu Kneževića, koji joj je prenio Nikolić, 22. avgusta 2018. godine JP Aerodromi dostavila nepotpisani aneks II ugovora kojim se novčana sredstva oročavaju na rok od još godinu" – navodi se u optužnici.

Kako dalje navode, mjesec kasnije, 25. septembra, Zečević po nalogu Kneževića i Nikolića ignoriše stav odgovornih osoba u JP Aerodromi koji zahtijevaju da im se novčana sredstva prebace na transakcioni račun kako bi sa njima mogli raspolagati, i sporna sredstva zadržava na računu banke. Preduzeće JP Aerodromi zahtjev za prenos novca na transakcioni račun ponovo upućuju Atlas banci 19. a zatim 25. oktobra, ali Zečević po nalogu Kneževića i Nikolića sporne milione zadržava i dalje na računu banke, piše Pobjeda. Stav Tužilaštva se temelji na poslovno finansijskoj dokumentaciji i nalazima sudskih vještaka ekonomsko-finansijske struke i dokazima kao što su dopisi Aerodroma Crne Gore Atlas banci, elektronska korespodencija između Kneževića, Nikolića i Zečević koji su se našli na optuženičkoj klupi.

Upravo je iz ove korespodencije Specijalno tužilaštvo utvrdilo da je većinski vlasnik Atlas banke Duško Knežević uporno sprečavao ovlašćene službenike Atlas banke da ispune nalog Aerodroma Crne Gore, piše ovaj list.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR