21 °

max 35 ° / min 20 °

Četvrtak

09.07.

35° / 20°

Petak

10.07.

37° / 21°

Subota

11.07.

36° / 22°

Nedjelja

12.07.

34° / 23°

Ponedjeljak

13.07.

31° / 21°

Utorak

14.07.

33° / 19°

Srijeda

15.07.

33° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vijek Rovačke republike: Čin i žrtve koji ostaju besmrtni

Društvo

Tag Video
Comments 14

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Vijek Rovačke republike: Čin i žrtve koji ostaju besmrtni

Pogledajte fotografije i snimke iz Kolašina.

Vijek od uspostavljanja Rovačke republike bila je povod za današnju svečanost u Kolašinu.

Na skupu, kojem su prisustvovali brojni posjetioci iz čitave države, naglašeno je kako sjećanje na Rovačku republiku živi, uprkos tome što se o njoj - kako je istaknuto - tokom dužeg perioda na širem planu nije glasno govorilo.

 

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović, u svom je obraćanju kazao kako je Rovačka republika “bila mnogo više od slobodne ustaničke teritorije u tada okupiranoj i poniženoj Crnoj Gori”.

“Njen je kontekst u istoriji mnogo značajniji čak i od toga što je bila parče slobode i otpora u zemlji kojoj je u to doba oduzeto i pravo na ime. Njena uloga utočišta za komite iz drugih djelova Crne Gore, gnijezda junaštva i prkosa, kao primjer odanosti, patriotizma i slobodoljublja - besmrtna je. Jednako je besmrtno ime i lik svakog junaka i junakinje koji su pod strašnim terorom zakoračili u smrt, birajući prije i nju, nego ropstvo i tlačenje. Baš zato Rovačka republika tih je dana simbolizovala vječnu crnogorsku borbu za slobodu, to beskompromisno pregnuće za dostojanstvo i za čast svoje domovine. Iza Rovačke republike, ugušene nasiljem, ostalo je sjećanje. I to ne puka memorija, istorijska uspomena, već ono sjećanje koje obavezuje, koje nadahnjuje i, kako vrijeme odmiče, govori sve glasnije. Iz svih naših Rovačkih republika, iz tih gorkih iskustava, a prije svega sjećanja na nepokolebljive i hrabre, crpili smo volju i snagu da dostojanstveno i u miru dočekamo maj 2006. godine. A od tada, pa sve do danas, sazrijevalo je vrijeme da se suočimo sa istorijskim istinama, da se prisjetimo svega i da poručimo da nijedna borba nije bila uzaludna, niti zaboravljena - istakao je Bogdanović.

Predsjednik opštine Kolašin Milisav Bato Bulatović kazao je da vijek Rovačke republike obilježavaju u Kolašinu, gradu istorije i slobodarske tradicije.

“Naš mudri Rovčanin Veljko Vlahović kazao je:'Crna Gora nikada nije molila da je ne kažnjavaju zbog ljubavi prema slobodi'. Rovačka republika je imala temelje u moralnom kodeksu Crnogoraca. Predstavljala je prostor na kome se vodila borba za pravo, čast i slobodu Crne Gore. Upravo ove vrijednosti nadahnule su pripadnike Rovačkog bataljona da ponovo uzmu oružje, jer su ideali bili iznevjereni, a pravo, čast i sloboda  Crne Gore pogaženi”- istakao je Bulatović.

Predsjednik Foruma Rovčana za Crnu Goru i predsjednik UBNOR-a i antifašista Kolašina Gojko Vlahović istakao je da je Kolašin u svim oslobodilačkim ratovima dao ogroman doprinos.

“Okupili smo se danas u Kolašinu da evociramo nakon 100 godina uspomene na naše pretke, velike ljude i junake i njihovu borbu, koju su vodili protiv okupacije srbijanske vojske poslije 1918. godine. Rovačka republika je izraz ustaničkog i vjekovnog slobodarskog duha Rovaca i Morače i cijelog kolašinskog kraja. Potvrdila se kao akt patriotizma, heroizma i slobodne volje, ne samo Rovačkog bataljona i jedinica ondašnje Kolašinske brigade crnogorske vojske već i opšteg vjekovnog uvjerenja i odanosti naroda ovog kraja svojoj domovini Crnoj Gori i njenoj slobodi” - kazao je Vlahović.

Na skupu su govorili još i Dragan Bulatović i Miomir Marković Markan jedan od inicijatora ove proslave.

“Sa posebnim poštovanjem gledam na Rovčane i osjećam moralnu obavezu da napokon pokrenemo i to pitanje. Ne zaboravimo da je nakon boja na Martinićima 1796.g. Sveti Petar Cetinjski zbog njihovog učešća u tom boju primio na Cetinju 25 biranih Rovčana, koji su mu se tada zakleli na vjernost Crnoj Gori. Ne zaboravimo na perjanike knjaza Danila, Pavla V. Minića i Grigorija M. Pižuricu. Ne zaboravimo na rovačkog  barjaktara, ujedno i barjaktar crnogorske  Garde - Zeka Bulatovića. Tim istim Zekovim barjakom je bio pokriven sanduk velikog vojvode Mirka Petrovića po njegovoj želji. Ne zaboravimo na bratimljenje Petra I Petrovića Njegoša sa Stevanom G. Bulatovićem  iz Veljega Dubokog. Ne zaboravimo na junaštvo Rovačkog  bataljona” – istakao je Marković.

Današnju akademiju organizovao je Forum Rovčana za Crnu Goru, u saradnji sa Evropskim pokretom za vladavinu prava.

Komentari (14)

POŠALJI KOMENTAR

Pg

Svaka cast za rovcana i za bulatovice uvek najbolji i nepobedljivi

MEHMED

I Petar Petrovic Njegos i Stevan Bulatovic su se svojom voljom i svescu izjasnili kao srbi bez icije prisile vec moralno i etnicki svojim rodom, citam sta pisete, jedni ste druge izdali a ni sami neznate gde i kome pripadate, busate se junastvom, a protiv koga i koje to ratove dobiste

pero

bijaseli pedja bulatovic na ovom skupu ili mozda on nije iz Rovaca