Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Frontex važan partner u borbi protiv kriminala

| Postavio/la: Mirjana Dragaš | Izvor: rtcg.me

Frontex važan partner u borbi protiv kriminala

Sporazum s Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu, Frontex-om, za Crnu Goru mnogo znači, kažu iz Uprave policije. Sporazum nam, kako objašnjavaju, omogućava da u slučaju problema možemo pozvati pripadnike Frontex-a da pomognu našoj policiji u obezbjeđivanju granice. Pomoć posebno znači u borbi protiv ilegalnih migracija, ali i prekograničnog kriminala.

U slučaju rizika i nemogućnosti da sama adekvatno obezbijedi granicu, naša policija od prije nekoliko dana, u pomoć može pozvati predstavnike Frontex-a, odnosno Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu.

"Da zajedno s nama, podvlačim, na naš poziv, štite našu granicu. Svi ti službenici dolaze u svojim uniformama, sa svojom opremom za nadzor i kontrolu granice, što nama mnogo znači, jer oni imaju mnogo savremeniju i bolju opremu od nas", kaže pomoćnik direktora Uprave policije Vesko Damjanović.

Osim što evropski policajci zajedno s našima mogu patrolirati duž državne granice, Crna Gora od Evropske agencije može zatražiti i stručnu pomoć u nadgledanju granice.

Sporazum s Frontex-om mnogo znači, kaže Damjanović, posebno u vremenu kad se cijeli svijet suočava s ilegalnim migracijama i organizovanim kriminalom.

"Vidjeli smo posljednjih dana koliko se usložnjava situacija u Siriji aktivnostima turske vojske i tako dalje. Može se destiti da se opet pokrene taj masovni priliv migranata preko Grčke i Albanije put Crne Gore ili nekom drugom rutom. U tom dijelu će nam značajno pomoći ovaj sporazum".

U Upravi policije se, ipak, nadaju da neće biti potrebe da traže pomoć od evropskih kolega. Ukoliko se to desi, sve aktivnosti moraće da sprovode uz saglasnost crnogorskih službenika i da postupaju u skladu sa zakonskim propisima Crne Gore.

Ostavi komentar

0/300