15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Inspektori imaju pune ruke posla: Evo koliko je kazni zbog pušenja u javnom prostoru

Izvor: Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Društvo

Comments 0

Inspektori imaju pune ruke posla: Evo koliko je kazni zbog pušenja u javnom prostoru

Izvor: Dnevne novine/CdM

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Nadležne inspekcije Uprave za inspekcijske poslove za kontrolu primjene novog Zakona o sprečavanju upotrebe duvanskih proizvoda, od 14. avgusta od kad je na snazi do juče obavile su ukupno 2.770 pregleda i zbog utvrđenih nepravilnosti izdale prekršajne naloge u ukupnom iznosu od 33.900 eura, pišu Dnevne novine.

Zbog konzumiranja duvanskih proizvoda u radnom i javnom prostoru, školama, vrtićima, trgovinskim radnjama, te sudovima, ministarstvima, ali i zdravstvenim ustanovama turistička, sanitarna i zdravstvena inspekcija Uprave za inspekcijske poslove izdale su ukupno 134 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 33.900 eura, kazali su Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove.

Od 14. avgusta od kada je u primjeni novi Zakon o sprečavanju upotrebe duvanskih proizvoda, do 19. novembra turistička inspekcija je kontrolisala ugostiteljske objekte i tokom 2.263 kontrole, kako su kazali, utvrdila 106 nepravilnosti.

“Izdato je 119 prekršajnih naloga u iznosu od 30.490 eura, a podnijeto je i šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka”, kazali su Dnevnim novinama iz UIP.

Utvrđene nepravilnosti odnosile su se na davanje dozvole za konzumiranje duvanskih proizvoda u radnom i javnom prostoru, ne isticanje oznaka o zabrani pušenja i, kako su rekli, neopremanje prostorije za pušenje uređajima za ventilaciju.

“Upravi za inspekcijske poslove se obraća veliki broj poslovnih subjekata pitanjima u vezi sa primjenom ovog zakona, interesuju se kako bi svoje postupanje, u ovoj oblasti, uskladili sa zakonom i tako izbjegli kazne. Takođe, dobijamo i prijave od građana o pušenju na zabranjenim mjestima, koje inspektorima pomažu u nadzoru”, kazali su iz UIP. 

Sanitarni inspektori su, od 14. avgusta do 19. novembra, izvršili 381 inspekcijski pregled u cilju kontrole primjene odredbi Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda i izdali devet prekršajnih naloga ukupne vrijednosti 1.610 eura.

Kontrolisani su vaspitnoobrazovni objekti, odnosno škole i vrtići, trgovinska djelatnost, objekti u kojima se priređuju igre na sreću, kao i radni prostori u kojima poslove obavljaju državni organi, organi državne uprave, organi uprave, organi lokalne samouprave, organi lokalne uprave i službe, kao i druga pravna lica koja vrše javna ovlašćenja (sudovi, ministarstva, uprave, službe u opštinama, pravna lica koja vrše javna ovlašćenja).

“Zbog nepoštovanja odredbi zakona u javnim i radnim prostorima izdato je devet prekršajnih naloga u iznosu od 1.610 eura i to: jednom pravnom licu i jednom odgovornom licu javne ustanove, jednom preduzetniku i jednom odgovornom licu i dva fizičkim licima u organu lokalne samouprave, jednom odgovornom licu u organu uprave, jednom pravnom licu i jednom odgovornom licu poslovnog subjekta”, precizirali su za Dnevne novine iz UIP. 

Za tri mjeseca primjene Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda zdravstveni inspektori izvršili su 126 inspekcijskih pregleda i izdali šest prekršajnih naloga u iznosu od 1.800 eura.

“Kontrole su vršene u objektima u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost u javnom i privatnom sektoru i to u Kliničkom centru, institutima, bolnicama sa pripadajućim odjeljenjima, zavodima, poliklinikama, domovima zdravlja sa pripadajućim ambulantama, opštim i specijalističkim ambulantama, laboratorijama, objektima za promet ljekova i medicinskih sredstava u javnom i privatnom sektoru. Zbog nepoštovanja odredbi zakona u javnim ustanovama u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost izdato je šest prekršajnih naloga u iznosu od 1.800 eura i to pravnim i odgovornim licima zdravstvenih ustanova u Podgorici i Nikšiću.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR