25 °

max 32 ° / min 23 °

Utorak

04.08.

32° / 23°

Srijeda

05.08.

28° / 23°

Četvrtak

06.08.

29° / 21°

Petak

07.08.

32° / 22°

Subota

08.08.

33° / 23°

Nedjelja

09.08.

33° / 23°

Ponedjeljak

10.08.

35° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Amfilohije: Ko god je Bogu objavio rat zna se kako je završio

Izvor: Foto: Jovan D. Radović/mitropolija.com

Društvo

Comments 12

Izvor: mitropolija.com

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Amfilohije: Ko god je Bogu objavio rat zna se kako je završio

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije pozvao je danas crnogorsku vlast da se urazumi, da ne objavljuju rat protiv Boga, i da, kako je kazao, ne nastavljaju bogoborno djelo svojih prethodnika bezbožnika.

Na sajtu Mitropolije objavljeno je da je poručio da nije lako protiv Boga ratovati i da ko god je Bogu objavio rat zna se kako je završio.

Amfilohije je to poručio u manastiru Župa nikšićka, gdje je na dan molitvenog sjećanja Svetog Amfilohija Ikonijskog, svog imendana, služio Liturgiju sa Visokopreosvećenim Mitropolitom mihalovsko-košickim Pravoslavne crkve Slovačke i čeških zemalja g. Georgijom, Preosvećenim umirovljenim Episkopom srednjeevropskim g. Konstantinom i domaćinom Preosvećenim Episkopom budimljansko-nikšićkim g. Joanikijem, navode iz MCP. 

Mitropolit Amfilohije je kazao da je sve u 2000. godišnjoj istoriji Crkve Božje u znaku Hristovog raspeća i vaskrsenja, i da je u tom duhu Jevanđelja prizvan i život svih nas.

On je izrazio žaljenje što je u ovo naše vrijeme Vlada Crne Gore nastavila gonjenje Crkve Hristove, navode iz MCP. 

"Nastavlja se ono što se događalo kroz vjekove u ime tzv. kulture, zaboravljajući, a to jeste velika nesreća, da kultura postoji zato što postoji kult. Tamo gdje nema kulta, molitve kakvu smo mi ovdje služili, nema ni kulture. Kultura je samo ljuštura onoga što je suština svega onoga što su ljudi istinski stvarali kroz istoriju i suština ljudskog života". 

Izrazio je i nadu da će Bog da urazumi, kako je rekao, one koje je vrijeme izbacilo na površinu, na vlast u Crnoj Gori da ne objavljuju rat protiv Boga:

"Nijesu oni prvi. Od prokletoga cara Dukljanina Dioklecijana i Nerona, pa onda redom do naših vremena bilo je tih bogoboraca, čitave imperije. I od nijedne danas nema strva. Poslednja moćna bogoboračka imperija bila je ona boljševičko-titoistička. Ko se nadao da će ona da nestane i propadne! Nema danas nje, ali ima, nažalost, njenih nasljednika, i ovih na Zapadu, koji se sve više odriču Hrista Boga i Njegove istine, Njega kao puta istina i života", kazao je Amfilohije. 

Naglasio je "da novotitoisti, sljedbenici naših titoista, nastavljaju to bogoborno djelo svojih prethodnika bezbožnika". 

"Nije lako protiv Boga ratovati i neka ih Bog urazumi da ne objavljuju rat Bogu, jer ko god je Bogu objavio rat zna se kako je kroz hiljade godina završio.

Da se i njima to ne dogodi, nek se vrate Bogu, vjeri Božijoj, izvornoj Crnoj Gori Svetoga Petra Cetinjskoga, Svetoga Petra Lovćenskoga Tajnovidca, Crnoj Gori kralja Nikole koja je bila krštena Crna Gora i klanjala se Hristu Bogu raspetome i vaskrslome, njemu služila. I sve što je gradila, gradila je u ime Božje, do one lovćenske srušene i oskrnavljene, oburdane kapele. Sve je građeno u ime Božje, za slavu Božiju i za čast naroda hrišćanskoga ovoga mjesta. Nadamo se u Boga, ima još nade da se i ovi naši vrate sebi, svom razumu, da se vrate svojim precima, svetima ocima našim, naročito ocima svetorodne loze Petrovića, Svetom Vasiliju Ostroškom", kaže Amfilohije. 

Pitajući kome sad treba da pripadne manastir Svetog Vasilija Ostroškog, kazao je da čak ni poslijeratni bezbožnici nijesu otimali hramove već zemlju, ističući da je Crkva pravoslavna u Crnoj Gori ovih dana od ministra pravde tražila da se prvo vrati ono što je oteto i opljačkano od Crkve Božije poslije rata.

"Evo kako oni odgovaraju, neće da vraćaju, nego oće da nastave i dalje! Neće dati Bog! Ja se nadam i molim Bogu da im prosveti razum, savjest i svijest da se vrate sami sebi, svetinjama i svetim ocima našim: Svetom Vasiliju Ostroškom, Svetom Petru Cetinjskom, Svetom Amfilohiju i Grigoriju, koje danas proslavljamo, Svetim mučenicima, Sveštenomučeniku Joanikiju i 120 sveštenika koje su njihovi prethodnici ubili u Crnoj Gori". 

Ukoliko bi nastavili započeto djelo otimanja i gonjenja Crkve, to bi bio stid i sram Crne Gore i Crnogoraca, bez obzira kako se ovdje osjećali, kaže Amfilohije. 

"Stid i sram pred Evropom i pred svijetom. Nadamo se u Boga da toga neće doći, i da će ponovo zasijati ime Božije i služenje Bogu i da će se oni vratiti svetinjama, kulturi, odnosno kultu, službi Božjoj – Svetoj liturgiji da bi znali šta je to kultura i šta su djela ruku ljudskih", zaključio je Amfilohije.

Komentari (12)

POŠALJI KOMENTAR

N.O

Po Beranama idu od kuće do kuće, prisiljavaju narod, traže potpise protiv novog zakona o vjerskim zajednicama.To je radović i njegova iskrenost, sigurnost u ono što radi....Suvišno je komentarisati njegove postupke...

jovan

Je li pitao neko Radovića da li je imao konsultacije sa Bogom kad ovako sa njim prijeti? Kad su imali potonji susret?

Rajko

Ajde Amfi indijanska babo ostavi nas na mir više! Te tvoje kletve, da bogda se ti ambisa više!!!