9 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Porodilište nema 13 gradova u Crnoj Gori

Društvo

Comments 0

Porodilište nema 13 gradova u Crnoj Gori

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

U Crnoj Gori porodilište nema 13 gradova, a stanovnice tih opština usluge ginekologa mogu da dobiju u matičnim domovima zdravlja, saopštila je generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu Mevlida Gusinjac.

Porodilišta nemaju opštine Andrijevica, Kolašin, Mojkovac, Žabljak, Plužine, Petnjica, Danilovgrad, Tuzi, Budva, Tivat, Herceg Novi, Gusinje i Šavnik.

U osam gradova u okviru zdravstvenih ustanova postoje porodilišta, i to u sedam opštih bolnica Bijelo Polje, Berane, Pljevlja, Bar, Cetinje, Kotor i Nikšić, kao i u Podgorici u Kliničkom centru Crne Gore.

Pored bolnica i u domovima zdravlja sa stacionarom porodilišta imaju i u Ulcinju, Rožajama i Plavu.

Na pitanje kako je moguće da su se na Žabljaku 70-ih godina obavljali porođaji, dok sada, u 21 vijeku, trudnice moraju da idu u drugi grad, Gusinjac je rekla agenciji MINA da je zdravstvena stanica u tom gradu sastavni dio Doma zdravlja Pljevlja, gdje ordiniraju dva izabrana ginekologa.

„U Opštoj bolnici Pljevlja, takođe, ordiniraju dva ginekologa, a u ovoj zdravstvenoj ustanovi i stanovnice Žabljaka dobijaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu na sekundarnom nivou, što uključuje i praćenje trudnoće i porođaje“, navela je Gusinjac.

Kako je objasnila, po Pravilniku o bližim uslovima u pogledu standarda, normativa i načina ostvarivanja primarne zdravstvene zaštite preko izabranog doktora, ginekolog u ambulanti izabranog doktora za žene treba da ima registrovanih žena, od 13-65 godina, najmanje pet hiljada, a najviše osam hiljada pacijentkinja.

Gusinjac je rekla da se u svim domovima zdravlja trudnice, kroz mjesečne kontrole, redovno kontrolišu kod ginekologa, a po potrebi i češće.

Na pitanje koliko je rizično trudnicu kojoj krene porođaj prevoziti u drugi grad, Gusinjac je kazala da u domovima zdravlja rade i Savjetovališta za trudnice, i da sve trudnice ginekolozi upoznaju sa orijentacionim terminom porođaja, kao i znacima početka porođaja kako bi se na vrijeme javile u porodilište.

Prema njenim riječima, sva tri nivoa zdravstvene zaštite, kad je u pitanju ginekologija i akušerstvo, skladno su raspoređena po medicinskim kriterijumima, tako da niko nije uskraćen za pružanje zdravstvene zaštite.

„Kada je u pitanju samo akušerstvo, onda se tu posebno vodi računa o bezbjednosti porođaja, a samim tim bebe i majke, da bude što bezbjednije, da se porođaj sprovodi u što bolje opremljenim centrima, gdje postoji mogućnost stalnog prisustva akušera, babice, odnosno kompletnog tima za pružanje tretmana“, rekla je Gusinjac.

Iz Ministarstva nijesu odgovorili da li je u planu skorije otvaranje porodilišta u nekom od gradova u kojem sada ne postoji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR