21 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bogićević: Litije i molebani nijesu duhovni, već politički skupovi

Društvo

Comments 2

Bogićević: Litije i molebani nijesu duhovni, već politički skupovi

Autor: Esad Krcić

  • Viber

“Parola “dolje vlada” koju je juče javno izgovorio mitropolit SPC, Amfilohije je definitivan dokaz da molebani i litije postaju politički protesti”, rekao je za Antenu M, nekadašnji sudija Vrhovnog suda, Čedomir Bogićević.

Molebani i litije u crnogorskim gradovima na koje, od usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, poziva Srpska pravoslavna crkva, a podržava prosrpska opozicija, prema pojedinim mišljenjima, među kojima su i javno iskazani stavovi članova Vlade, nemaju karakter vjerskih skupova, već da se iza “duhovne” maske zapravo kriju politički zahtjevi.

Nakon što je jedan od lidera Demokratskog fronta, Andrija Mandić izjavio da mu cilj nije povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovjesti već prelazna vlada, cetinjski paroh Gojko Perović se ogradio, rekavši da se Srpska pravoslavna crkva distancira od izjava opozicionih lidera - da cilj protesta nije povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, već ostavke čelnih ljudi države i prelazna vlada.

Međutim, mitropolit Amfilohije je, tokom sinoćnjeg okupljanja kod crkve Svetog Save u Tivtu, bio eksplicitan rekavši - dolje vlada, ako insistira na Zakonu o slobodi vjeroispovjesti.

Ugledni pravnik i nekadašnji sudija Vrhovnog suda Crne Gore, Čedomir Bogićević smatra da ova izjava predstavlja definitivan dokaz da molebani i litije postaju politički protest.

“Apsolutno! Cijela litija i molebani koji ovih dana defiluju crnogorskim prostorima, tobože u znak protesta protiv jednog naprednog akta o slobodi vjeroispovjesti nemaju ničeg vjerskog, religijskog, teološkog. Njihov temeljni zahtjev je političke prirode – ukidanje i nestanak Crne Gore i njenog bića”, rekao je Bogićević uz primjedbu da je temeljna institucija veliko-srpskih hegemonista je Srpska pravoslavna crkva.

“Oni žele da iskoriste svaki trenutak za nestanak crnogorske državnosti, culture, jezika i nacionalnog dostojanstva”, rekao je Bogićević.

Ministar odbrane Predrag Bošković je izjavio da se protesti u organizaciji Srpske pravoslavne crkve koriste kao negacija crnogorskog državnog bića i identiteta i Crne Gore kao nezavisne države.

Bošković je izjavio da se, kako je rekao, galama nije podigla zbog samog zakona, već da je kampanja usmjerena ka negaciji Crne Gore i Crnogoraca kao nacije.

Čedomir Bogićević, kao apsolutno neprihvatljivo, ocjenjuje isticanje zahtjeva i miješanje u politička pitanja države od strane Srpske pravoslavne crkve.

“Miješanje crkve u državne poslove je ukidanje načela sekularizma, a to znači da se civilizovano društvo vraća u 14. vijek, u vrijeme vjerskih ratova, kolonijalizma, inkvizicije i crkvenog načela spaljivanja knjiga…”, rekao je Bogićević uz ocjenu da “ovo što se sada radi u Crnoj Gori nije dirigovano iz nekog centra u Crnoj Gori, već iz Beograda”.

“Oni imaju pretenzije da učenje Crkve, učenje o predrasudama i zabludama, učenje o vjerskom fanatizmu stave iznad zdravog razuma, a svako društvo koje bi krenulo tim smjerom, otišlo bi u veliku neizvjesnost”, zaključio je Bogićević.

Govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti, Bogićević je rekao da se njegovim usvajanjem nikome ništa ne oduzima, već se uvodi neophodan red i uspostavlja kontrola države nad objektima vjerskih zajednica.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

CANU wanted

Hvala veliko Profesore. A zna li iko dje su svi mogući profesori i doktori akademici CANU ? Evo ako neko zna neka napiše

!!!

Amfija ocigledno izdaje strpljenje...Bas da vidimo dokle ce.Moracka torokusa pocela pjenu da izbacuje.