Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Herceg Novi domaćin međunarodne vježbe reagovanja u slučaju zemljotresa

| Postavio/la: Milena Aprcović

Herceg Novi domaćin međunarodne vježbe reagovanja u slučaju zemljotresa

U Herceg Novom otvorena je međunarodna štabna vježba na temu reagovanja u slučaju zemljotresa, koja ima za cilj uvježbavanje procedura reagovanja, kao i provjeru funkcionalnosti opštinskog Plana za zaštitu i spašavanje od zemljotresa, koji je jedan od prvih dokumenata ovog tipa usvojenih u Crnoj Gori.

Kako je navedeno u saopštenju Opštine Herceg Novi, u dvodnevnoj vježbi u hotelu Palmon Bay učestvuju predstavnici Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, članovi opštinskog Tima za upravljanje vanrednim situacijama i predstavnici Opštine Herceg Novi, partneri iz Italije i Albanije, kao i pripadnici lokalnih službi zaštite i spašavanja i dobrovoljnih vatrogasnih društava.

"Ova vježba ima veliki značaj jer ćemo uvježbavati procedure reagovanja u slučaju zemljotresa, provjeravati naše kapacitete i vjerujem poslije svega imati bolji, kvalitetniji i profesionalniji odgovor u slučaju da dođe do stvarne potrebe da reagujemo", rekao je u uvodnom dijelu generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić.

On je zahvalio brojnim učesnicima, dodajući da, iako se radi o štabnoj vježbi, vjeruje da će ona biti dragocjeno iskustvo u slučaju potrebe za reagovanjem, kako u Herceg Novom tako i u drugim opštinama.

"Herceg Novi je grad u kome postoji veliki seizmički rizik, baš kao i na cijelom crnogorskom primorju. Ovo je opština koja ima izuzetan senzibilitet za sistem zaštite i spašavanja, afirmiše ga i odlično radi taj posao. Ovo je opština koja je među prvima uradila Plan zaštite od zemljotresa, uradila je planove zaštite od požara i poplava, a ovdje je i bila, kao možda nigdje u Crnoj Gori, ta dobrovoljnost kada su u pitanju dobrovoljna vatrogasna društva“, rekao je Mulić obrazlažući zašto je Herceg Novi izabran za domaćina ove štabne vježbe.

Mulić smatra za važno što su učesnici i predstavnici iz Italije i Albanije, partneri na projektu "3 WATCH OUT" u okviru kojeg je vježba organizovana. Kako je rekao, zemljotres u Albaniji je pokazao da mehanizam za civilnu zaštitu Evropske unije odlično funkcioniše u ovakvim situacijama, a Crna Gora je bila dio međunarodne pomoći.

"Zemljotres ne možemo spriječiti, ne možemo ga ni predvidjeti, ali aktivnim odnosom i preventivnim mjerama možemo posljedice svesti na najveći mogući minimum. Direktorat za vanredne situacije, zajedno sa ostalim subjektima u sistemu zaštite i spašavanja će i dalje unapređivati odgovore na zemljotres i na taj način davati doprinos većoj sigurnosti građana kada je u pitanju ovaj hazard", poručio je Mulić.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić istakao je da je od velikog značaja održavanje ovakve vježbe u Herceg Novom. On očekuje da će biti unaprijeđena komunikacija i koordinacija, te da će se svi značajni subjekti biti bliže upoznati sa procedurama aktiviranja svih nadležnih službi, traženja državne i međunarodne pomoći.

Uz to, kako je kazao, vjeruje da će ova vježba pokazati stepen funkcionalnosti opštinskog plana zaštite u slučaju zamljotresa, da li ga je i u kojim segmentima potrebno ažurirati, te da će dati smjernice za unapređivanje prakse u ovoj oblasti.

"Opština Herceg Novi je lokalna uprava koja velike napore ulaže u jačanje sistema zaštite i spašavanja, te kontinuirano radi na opremanju i obuci vatrogasaca i spasilaca. Jedna smo od rijetkih lokalnih uprava u regionu koja je u protekle dvije godine formirala dva dobrovoljna vatrogasna društva – Bijela i Luštica, čime smo značajno unaprijedili zaštitu građana Herceg Novog i svih koji u našem gradu borave", kazao je Katić.

On je kazao da Herceg Novi dobro pamti poslijedice stravičnog zemljotresa 1979. godine i u ovom gradu svako podrhtavanje tla izaziva strijepnju, a nedavni zemljotresi u regionu još jednom su pokazali koliko je važno reagovanje lokalnih snaga u prvim trenucima nakon katastrofe.

"Vjerujem da govorim u ime svih nas kad poželim da do vanrednih situacija nikada ne dođe. Ipak, svi mi kao odgovorni ljudi moramo biti spremni na najgore i uvježbani da koordinisano djelujemo u trenucima kada su naši koraci od presudnog značaja za spasavanje života i imovine", poručio je Katić.

Iz tog razloga, zaključio je Katić, Opština Herceg Novi će se uvijek rado odazvati na pozive da bude domaćin ovakvih vježbi, nastavljaće da ulaže u sistem zaštite i spašavanja, kao i da bude stabilan partner Direktoratu za vanredne situacije, službama u zemlji i inostranstvu. 

Dvodnevna štabna vježba koju organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova dio je aktivnosti u okviru projekta “3 WATCH OUT” koji je finansiran u okviru IPA INTERREG Programa prekogranične saradnje između Italije, Crne Gore i Albanije.

Cilj je testiranje i uvježbavanje procedura reagovanja u slučaju zemljotresa i razmjena iskustava, znanja, dobrih praksi i naučenih lekcija kada je u pitanju pripremljenost za odgovor na zemljotres.

Vodeći projektni partner je Odsjek za civilnu zaštitu Regije Pulja, a partneri su: Univerzitet u Bariju – Odsjek za poljoprivredu i životnu sredinu,  Regionalni savjet Lezha-e, NVO “Istraživanje i saradnja” iz  Italije, NVO "Parnerstvo za razvoj" iz Albanije i Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore. 

Ostavi komentar

0/300