3 °

max 8 ° / min 2 °

Petak

15.01.

8° / 2°

Subota

16.01.

3° / -2°

Nedjelja

17.01.

2° / -3°

Ponedjeljak

18.01.

3° / -5°

Utorak

19.01.

7° / -5°

Srijeda

20.01.

6° / -2°

Četvrtak

21.01.

8° / 2°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Herceg Novi domaćin međunarodne vježbe reagovanja u slučaju zemljotresa

Društvo

Comments 0

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Herceg Novi domaćin međunarodne vježbe reagovanja u slučaju zemljotresa

U Herceg Novom otvorena je međunarodna štabna vježba na temu reagovanja u slučaju zemljotresa, koja ima za cilj uvježbavanje procedura reagovanja, kao i provjeru funkcionalnosti opštinskog Plana za zaštitu i spašavanje od zemljotresa, koji je jedan od prvih dokumenata ovog tipa usvojenih u Crnoj Gori.

Kako je navedeno u saopštenju Opštine Herceg Novi, u dvodnevnoj vježbi u hotelu Palmon Bay učestvuju predstavnici Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, članovi opštinskog Tima za upravljanje vanrednim situacijama i predstavnici Opštine Herceg Novi, partneri iz Italije i Albanije, kao i pripadnici lokalnih službi zaštite i spašavanja i dobrovoljnih vatrogasnih društava.

"Ova vježba ima veliki značaj jer ćemo uvježbavati procedure reagovanja u slučaju zemljotresa, provjeravati naše kapacitete i vjerujem poslije svega imati bolji, kvalitetniji i profesionalniji odgovor u slučaju da dođe do stvarne potrebe da reagujemo", rekao je u uvodnom dijelu generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić.

On je zahvalio brojnim učesnicima, dodajući da, iako se radi o štabnoj vježbi, vjeruje da će ona biti dragocjeno iskustvo u slučaju potrebe za reagovanjem, kako u Herceg Novom tako i u drugim opštinama.

"Herceg Novi je grad u kome postoji veliki seizmički rizik, baš kao i na cijelom crnogorskom primorju. Ovo je opština koja ima izuzetan senzibilitet za sistem zaštite i spašavanja, afirmiše ga i odlično radi taj posao. Ovo je opština koja je među prvima uradila Plan zaštite od zemljotresa, uradila je planove zaštite od požara i poplava, a ovdje je i bila, kao možda nigdje u Crnoj Gori, ta dobrovoljnost kada su u pitanju dobrovoljna vatrogasna društva“, rekao je Mulić obrazlažući zašto je Herceg Novi izabran za domaćina ove štabne vježbe.

Mulić smatra za važno što su učesnici i predstavnici iz Italije i Albanije, partneri na projektu "3 WATCH OUT" u okviru kojeg je vježba organizovana. Kako je rekao, zemljotres u Albaniji je pokazao da mehanizam za civilnu zaštitu Evropske unije odlično funkcioniše u ovakvim situacijama, a Crna Gora je bila dio međunarodne pomoći.

"Zemljotres ne možemo spriječiti, ne možemo ga ni predvidjeti, ali aktivnim odnosom i preventivnim mjerama možemo posljedice svesti na najveći mogući minimum. Direktorat za vanredne situacije, zajedno sa ostalim subjektima u sistemu zaštite i spašavanja će i dalje unapređivati odgovore na zemljotres i na taj način davati doprinos većoj sigurnosti građana kada je u pitanju ovaj hazard", poručio je Mulić.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić istakao je da je od velikog značaja održavanje ovakve vježbe u Herceg Novom. On očekuje da će biti unaprijeđena komunikacija i koordinacija, te da će se svi značajni subjekti biti bliže upoznati sa procedurama aktiviranja svih nadležnih službi, traženja državne i međunarodne pomoći.

Uz to, kako je kazao, vjeruje da će ova vježba pokazati stepen funkcionalnosti opštinskog plana zaštite u slučaju zamljotresa, da li ga je i u kojim segmentima potrebno ažurirati, te da će dati smjernice za unapređivanje prakse u ovoj oblasti.

"Opština Herceg Novi je lokalna uprava koja velike napore ulaže u jačanje sistema zaštite i spašavanja, te kontinuirano radi na opremanju i obuci vatrogasaca i spasilaca. Jedna smo od rijetkih lokalnih uprava u regionu koja je u protekle dvije godine formirala dva dobrovoljna vatrogasna društva – Bijela i Luštica, čime smo značajno unaprijedili zaštitu građana Herceg Novog i svih koji u našem gradu borave", kazao je Katić.

On je kazao da Herceg Novi dobro pamti poslijedice stravičnog zemljotresa 1979. godine i u ovom gradu svako podrhtavanje tla izaziva strijepnju, a nedavni zemljotresi u regionu još jednom su pokazali koliko je važno reagovanje lokalnih snaga u prvim trenucima nakon katastrofe.

"Vjerujem da govorim u ime svih nas kad poželim da do vanrednih situacija nikada ne dođe. Ipak, svi mi kao odgovorni ljudi moramo biti spremni na najgore i uvježbani da koordinisano djelujemo u trenucima kada su naši koraci od presudnog značaja za spasavanje života i imovine", poručio je Katić.

Iz tog razloga, zaključio je Katić, Opština Herceg Novi će se uvijek rado odazvati na pozive da bude domaćin ovakvih vježbi, nastavljaće da ulaže u sistem zaštite i spašavanja, kao i da bude stabilan partner Direktoratu za vanredne situacije, službama u zemlji i inostranstvu. 

Dvodnevna štabna vježba koju organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova dio je aktivnosti u okviru projekta “3 WATCH OUT” koji je finansiran u okviru IPA INTERREG Programa prekogranične saradnje između Italije, Crne Gore i Albanije.

Cilj je testiranje i uvježbavanje procedura reagovanja u slučaju zemljotresa i razmjena iskustava, znanja, dobrih praksi i naučenih lekcija kada je u pitanju pripremljenost za odgovor na zemljotres.

Vodeći projektni partner je Odsjek za civilnu zaštitu Regije Pulja, a partneri su: Univerzitet u Bariju – Odsjek za poljoprivredu i životnu sredinu,  Regionalni savjet Lezha-e, NVO “Istraživanje i saradnja” iz  Italije, NVO "Parnerstvo za razvoj" iz Albanije i Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR