22 °

max 23 ° / min 11 °

Srijeda

30.09.

23° / 11°

Četvrtak

01.10.

20° / 13°

Petak

02.10.

22° / 15°

Subota

03.10.

27° / 17°

Nedjelja

04.10.

22° / 20°

Ponedjeljak

05.10.

22° / 19°

Utorak

06.10.

21° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Brajović: Neizvjesnost na putu proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona

Politika

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Brajović: Neizvjesnost na putu proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović na poziv predsjednika Evropskog parlamenta Davida Marie Sasolija učestvuje u Briselu na Samitu predsjednika Evropskog parlamenta sa čelnicima parlamenata Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova, saopšteno je iz Brajovićevog kabineta.

Otvarajući skup, Sasoli je naglasio da je politika proširenja oduvijek bila strateško opredjeljenje Evropske unije, a da sadašnji trenutak zahtijeva snažniju ulogu nacionalnih parlamenata i dalje unaprjeđenje saradnje u očekivanim evropskim procesima.

„Ovo je jedinstvena prilika da na početku mandata dogovorimo naše konkretne korake kako bismo ostvarili očekivanja građana,“ zaključio je predsjednik Sasoli.

Obraćajući se prisutnima, Brajović je rekao da Crna Gora cijeni što se Evropski parlament sa predsjednikom Sasoslijem na čelu, glasno usprotivio dovođenju u pitanje dalje politike proširenja za zemlje Jugoistočne Evrope.

„Izjave evropskih parlamentaraca i donijete Rezolucije u ovom domu, saglasne su sa stavom Crne Gore da je politika proširenja Evropske unije, zasnovana na individualnom napretku, najuspješniji instrument vaše vanjske politike. Neizvjesnost na tom putu i dodatno slabljenje širenja evropskih vrijednosti moglo bi dovesti do nestabilnosti regiona i ovog dijela Evrope, koji čini vaše neposredno okruženje“, istakao je na početku svog izlaganja Brajović i dodao da nekoordinisana i nejasna politika Evropske unije i pojedinih njenih članica u posljednje vrijeme, po ovom ali i nekim drugim pitanjima, ima štetan uticaj na vjerodostojnost i kredibilitet same Unije.

„Utoliko su nam značajnije reakcije Evropskog parlamenta i želja za iznalaženjem konkretnih i održivih rješenja. Vjerujem da širenje Evrope i njenih vrijednosti kroz integraciju Jugoistočne Evrope, nije samo prioritet naših država, već time Evropska unija ispunjava svoju međunarodnu ulogu i štititi interese svojih građana. I neke zemlje članice, svojom reakcijom na nove okolnosti, pomogle su da se vrati fokus na naše zemlje i ukaže na značaj daljeg procesa proširenja.“

Brajović je rekao i da bez obzira kako će izgledati budući model pregovaranja za nove kandidate, očekujemo da će Crna Gora sa već utvrđenim pravilima nastaviti dalji proces, kako bi ušla u završnu fazu integracije.

„Sa naše strane nastavićemo da unaprjeđujemo zakonodavni okvir u svim oblastima, jačamo institucije sistema i demokratiju, poštujući i promovišući vladavinu prava i evropske vrijednosti u zemlji i regionu“.

U zaključku izlaganja, Brajović je rekao da nove okolnosti traže nove odgovore, te da je  razumio namjeru koju u potpunosti podržava, da se dalji proces proširenja odvija uz pojačanu ulogu nacionalnih parlamenata, civilnog društva i lokalnih zajednica.

„Za uspješni tok procesa i ostvarenje očekivanih rezultata neophodno je da nam jasno predstavite nove i unaprijeđene modele saradnje, kako bi svi mi opravdali dato povjerenje. Dosadašnjim radom i rezultatima, crnogorski parlament je potvrdio svoju otvorenost i biće konstruktivan partner u definisanju nove uloge naših nacionalnih parlamenata, u svim predstojećim procesima. Važno je da shvatimo da je proces dvosmjeran, a benefiti uzajamni“ – istakao je Brajović.

Predsjednici parlamenata, zajedno sa predsjednikom Evropskog parlamenta Sasolijem, potpisali su Zajedničku deklaraciju.

Samit u Briselu bio je prilika i za susret predsjednika Skupštine sa  evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo Oliverom Varheljijem, sa kojim je razgovarao  o politici proširenja EU, kao i daljim aktivnostima Crne Gore, navedeno je u saopštenju.

Brajović je izrazio zadovoljstvo izrečenim stavom komesara Varheljija  da će novi pristup politici proširenja uzeti u obzir rezultate koje Crna Gora ostvaruje.  

Komesar Varhelji je naglasio da Evropska komisija snažno podržava dalji proces proširenja Evropske unije i da je proces neophodno ojačati u smislu kredibilnosti, stabilnosti, predvidljivosti i dinamičnosti.

„Za ovu fazu evropske integracije neophodna je snažna podrška Skupštine Crne Gore, kao i učešće svih političkih aktera na kreiranju zajedničke nacionalne reformske platforme. Zajednički cilj je da ubrzamo proces i ove godine zatvorimo što više poglavlja“, zaključio je komesar Varhelji.

Na sastanku sa kopredsjedavajućim Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladimirom Bilčikom, Brajović je istakao važnost vraćanja fokusa na proširenje državama Zapadnog Balkana, kao i značaj procesa daljeg širenja Evropke unije.

"Na sastanku je bilo riječi o parlamentarnom dijalogu i radu na izbornom i drugom zakonodavstvu, kao i aktivnostima u vezi sa predstojećim sastankom POSP-a u Podgorici krajem februara. Predsjednik Brajović i kopredsjedavajući Bilčik iskazali su zadovoljstvo redovnom saradnjom Skupštine i Evropskog parlamenta, kroz različite modele, kao i konstruktivnim političkim dijalogom sa kolegama iz nacionalnih parlamenata država članica Unije", navodi se u saopštenju.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR