23 °

max 26 ° / min 14 °

Utorak

02.06.

26° / 14°

Srijeda

03.06.

24° / 13°

Četvrtak

04.06.

25° / 13°

Petak

05.06.

19° / 17°

Subota

06.06.

23° / 18°

Nedjelja

07.06.

26° / 15°

Ponedjeljak

08.06.

25° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Odgovor Vučiću: Srbija niti je gradila, oslobađala ni čuvala crkve u CG pa nema potrebe ni da sada priskače

Društvo

Tag Gallery
Comments 19

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Odgovor Vučiću: Srbija niti je gradila, oslobađala ni čuvala crkve u CG pa nema potrebe ni da sada priskače

Crnogorska Vlada reagovala je na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. 

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović poručuje da je stiglo neuobičajeno i brzo reagovanje predsjednika druge države, na izjavu direktora Poreske uprave Crne Gore.

"To je samo još jedna potvrda direktnog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore i to od predsjednika Srbije Vučića i ne po prvi put.

On „velikodušno“ nudi plaćanje dugova SPC, kako kaže „da nam ne bi oduzimali svetinje“. O kojim svetinjama govori predsjednik Vučić?

Direktor poreske uprave je jasno saopštio da bi se u slučaju neizmirivanja dug MCP eventualno naplatio sredstvima sa računa ili od njene imovine. Naravno, ne od vjerskih objekata, već od nekretnina kojima raspolaže na atraktivnim lokacijama.

Ako pogledamo na primjeru Buljarice, MCP je tražila i dobila prenamjenu za 55.000m2 zemljišta za turističko-apartmanske namjene, a samo 737m2 za crkvu. Dakle 1,3% za vjerske namjene, a 98,7% za biznis", navodi Simović i dodaje da je u potpunosti saglasan sa dijelom izjave Vučića da je "srpski nacionalizam pravio najviše štete i najviše problema srpskom narodu".

"Na trenutak je to djelovalo kao naučena lekcija, da nije ubrzo za tim ponovio stare pokušaje falsifikovanja istorije koji podstiču velikosrpski nacionalizam – u posljednje vrijeme ponovo posebno usmjeren prema Crnoj Gori.

Poručujem predsjedniku Vučiću da ostavi Crnu Goru na miru da samostalno uredi odnose države i MCP na dobro svih pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori.

Mi ćemo te odnose urediti kako i pripada jednoj suverenoj i demokratskoj državi.

A što se tiče crkava u Crnoj Gori: niti ste ih gradili, niti ste ih oslobađali, niti ste ih čuvali, pa nema potrebe ni da sada priskačete. A kako ste „priskakali i uskakali“ u druge zemlje, najbolje svjedoče prazni manastiri u njima, i sveštenici koji tamo ne služe svom narodu, već sada unose nemir i neslogu i u Crnu Goru", navodi Simović. 

Komentari (19)

POŠALJI KOMENTAR

Cifo

Fala bogu da im se kaze, imaju prijavjeno 38.popova a na litije imahi 1000.neznam gde rade.sta radi inspekcija.

Nikac

Kako se Turska ne vrati na Balkan da Svrbi jos jedno 500 godina odrobuju....stvarno su ZASLUZILI VOLIMO TE I BRANICEMO TE CRNA GORO

Arhitekta

Pravi odgovor, nego da se ne zaboravi moraju platit i kazne za sve nelegalno gradjene objekte, za sve nase crkve koje su devastirali, za 1000 nelegalno zaposljenih popova, takodje treba da daju novac da se nasi hramovi i crkve vrate i predjasnje stanje. Ne treba im nista oprostit, sve po zakonu!