15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sošić za Antenu M: Lomača Zvicera boli svakog Crnogorca, sačuvaćemo CG i odužiti im se

Društvo

Comments 4

Sošić za Antenu M: Lomača Zvicera boli svakog Crnogorca, sačuvaćemo CG i odužiti im se

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Žrtve i stradalnici su, jednako kao i heroji, simbol jednog vremena i borbe za jednu ideju, zato bih podržao zakašnjelu, ali dobrodošlu inicijativu da porodica Zvicer dobije ulicu, kazao je za Antenu M reditelj i scenarista Željko Sošić.

Takav potez, kako dodaje, značio bi da je Crna Gora odlučila da napravi spomen nedužnim žrtvama palim zbog ideala njene slobode i časti. 

"Porodica Zvicer je stradala zbog toga što je Petar Zvicer bio borac za pravo, čast i slobodu svoje otadžbine. Komitska grupa čiji je Petar bio član, borila se, bez ikakve šanse za pobjedu ili spas, da bi živjela ideja o slobodnoj i nezavisnoj Crnoj Gori. I oni su, kao i porodica Zvicer, skončali mučeničkom smrću, oskrnavljenih tijela, jer je neprijatelju bilo važno da ih i mrtve kazni i ponizi. Spomen na komitsku borbu i žrtve jedan je od temelja crnogorskog nacionalnog i državnog identiteta", rekao je Sošić.

Kako je naveo, u dugoj, stradalničkoj istoriji naše domovine, porodici Zvicer pripada najuzvišenije mjesto.

"Njihova lomača boli svakog Crnogorca, i mora zauzeti mjesto u svakom udžbeniku, u kulturi, u usmenim kazivanjima. Ime te ulice biće samo manji dio počasti koju ćemo odati ovim stradalnicima. Veći i važniji dio kojim ćemo se odužiti i Zvicerima i svim ostalim žrtvama za slobodu Crne Gore, biće naša riješenost da sačuvamo državu od onih koji je pokušavaju uništiti više od jednog vijeka", zaključio je on.

Podsjetimo, u odgovorima našem portalu, Prijestonica je najavila organizovano odavanje počasti borcima Za Pravo, Čast i Slobodu CG, koje može uključivati i davanje naziva ulicama ili drugim javnim površinama.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

CG1

Svaka čast,tako i treba,dugo je čuvan od javnosti zločin srbske vojske i petokolonaša nad BORCIMA ZA PRAVO, ČAST I SLOBODU CRNE GORE!!!!!! To treba prevesti i objaviti na više jezika, neka zna i Evropa i SAD, kakvi su nam prijatelji ti što nas zovu " braćom" . Po njihovom,pošto negiraju nas CRNOGORCE, to su srbi masakrirali svoju braću " srbe" eeeeee poopppeee risto koja ste svi vi lažovska bratija piiiiiii. DA JE VJEČNA CRNA GORA!!!!!

Luštica

Svaka čast, možda i ulica žrtava Božićnog Ustanka i bar jedan veći spomenik za hiljade mrtvih koji su se borili za Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore. Konacno je krenula da radi slobodna misao i da se vracamo sebi a ne importovanim i laznim istorijama! Vjecna je Crna Gora!