17 °

max 18 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tanja Šuković: Film o Amfilohiju “Svjedok božje ljubavi” je žrtva klerofašističke cenzure u Srbiji

Izvor: Autonomija, karikatura: STUPS

Društvo

Tag Gallery
Comments 20

Tanja Šuković: Film o Amfilohiju “Svjedok božje ljubavi” je žrtva klerofašističke cenzure u Srbiji

Izvor: autonomija

Autor: Antena M

  • Viber

Tanja Šuković, jedna od autorki dokumentarnog filma o mitropolitu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohiju Radoviću “Svjedok božje ljubavi”, izjavila je danas da je skidanje tog filma sa programa festivala “Pres vitez” u Zrenjaninu čin cenzure, jer sam film predstavlja “nepodnošljivo” suočavanje SPC-a i njenih ideoloških trabanata sa kompromitujućom prošlošću.

 

“Iskreno nam je žao što je TV festival žrtva klerofašističke cenzure. Iskreno nam je žao što su organizatori, zarad donacije ministarstva od 400 hiljada dinara, spremni i da otvoreno lažu”, kazala je Tanja Šuković za Autonomiju.

“Svjedok božje ljubavi” snimljen je u produkciji Televizije Crne Gore.

Ona je odbacila navode iz saopštenja Ministarstva kulture i informisanja, koje je navelo da je selektor festivala Igor Aleksić rekao da film nije prošao zvaničnu selekciju i pokazala obaveštenje koje su joj organizatori poslali prije nekoliko dana, a u kojem je pisalo: “Poštovani, obavještavamo vas da je vaš rad u zvaničnoj selekciji…”.

Navela je i da su organizatori uklonili i sa zvaničnog sajta festivala “Svjedoka božje ljubavi”, iako se tamo nalazio.

“Film je prošao selekciju. Konačno, oni sami su nas o tome obavijestili. Na stranu to što nevješto uklanjaju tragove – brišu poruke sa vajbera i sa zvanične internetske strane. Zlo vrijeme nas tjera da budemo vrlo oprezni. Ipak smo mi novinari dokumentarnog programa. Čuvamo pisane i druge tragove”, navela je Tanja Šuković.

Prema njenim riječima, još jednom se pokazalo da film „Svjedok božje ljubavi“ predstavlja “nepodnošljivo suočavanje“ Srpske pravoslavne crkve, ali i svih njenih “ideoloških trabanata”, sa kompromitujućom prošlošću i sadašnjošću mitropolita Amfilohija Radovića, 30 godina „predvodnika kleronacionalizma i svetosavlja, a odskora i glavnog političkog subjekta u Crnoj Gori”.

“Sve što se u filmu nalazi vjerodostojno je i apsolutno profesionalno prikazano. Istina je da je i štetno po Amfilohija, SPC i ostale koji dijele njegove anticivilizacijske stavove, upravo zato što je istinito i što ruši manipulantsko predstavljanje ovog crkvenog velikodostojnika kao pomiritelja i čovjekoljupca”, kazala je Tanja Šuković, koja je film snimila sa Snežanom Rakonjac.

“U saopštenju Ministarstva kulture navodi se da je sporan način kako se prikazuju izjave i javne aktivnosti mitropolita Amfilohija… Voljela bih da nam gospoda, autori saopštenja, objasne koji je to, po njima, prihvatljiv način da se pokažu izjave u kojima se kune, vrijeđa, anatemiše, ne poštuje ljudsko dostojanstvo, diskvalifikuju cijeli kolektiviteti, ponižava država prema kojoj ogromna većina građana osjeća duboku i suštinsku pripadnost, ljubav, poštovanje i ponos”, navela je Tanja Šuković.

Dodala je da bi voljela “da nas prosvijetle i kažu koji bi to bio prihvatljiv način da se pokažu zajednički trenuci mitropolita Amfilohija i ratnih zločinaca”.

“Razumljivo je da je javnost uznemirena. Vjerujte, to odlično razumijemo. Decenijama već slušamo izjave ‘svjedoka božje ljubavi’ i svjedočimo njegovom djelovanju, što nas mnogo uznemiruje. Ali, molila bih da se ‘uznemirena javnost’ koju pominje ministarstvo, obrati direktno mitropolitu. Ipak je on autor takvih izjava i takvog djelovanja”, poručila je Tanja Šuković.

Dodala je da može da razumije organizatore festivala, jer iz sopstvenog iskustva zna kakva se “prljava propagandna mašinerija aktivirala da odbrani Amfilohijev lik i nedjelo” od njegovih autentičnih izjava mržnje i huškanja protiv svega što nije na liniji njegovog militantnog velikosrpstva.

“Prikazivanje filma mogu spriječiti, ali nije moguće sakriti istinu o ulozi Amfilohija Radovića i SPC u jugoslovenskoj tragediji ’90-ih i pokušaju posrbljavanja Crnogoraca, koji u Crnoj Gori kulminira od početka ove godine”, rekla je Tanja Šuković.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da film „Svjedok božje ljubavi“, za koji je navelo da “na sporan način” prikazuje Amfilohijeve izjave i javne aktivnosti, neće biti prikazan na festivalu „Pres vitez“, jer “film nije prošao selekciju, što je ministarstvu potvrdio i selektor Igor Aleksić”.

Ministarstvo kulture je dodalo da festival jeste dobio 400.000 dinara na konkursu ministarstva, ali da „u projektnoj dokumentaciji podnosilac zahtjeva nije priložio niti je bio dužan da priloži spisak filmova koji će biti emitovan, niti je, posljedično, komisija mogla da zna o kojim konkretnim djelima se radi“.

„Nakon reakcije dijela javnosti i nakon uvida u film, Ministarstvo kulture i informisanja razumije da predmetno djelo može izazvati kontroverze i da zahvaljujući načinu odabira i predstavljanja sadržaja može indukovati politički obojene zaključke i time nanijeti štetu i mitropolitu Amfilohiju i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je upravo zbog oštrih reakcija dijela domaće javnosti, “ohrabrujuća odluka organizatora i selektora da to djelo ne bude u zvaničnom programu festivala”.

Pokret Oslobođenje, kojeg predvodi Mlađan Đorđević, zamjenik predsjednika generalnog sekretara Skupštine naroda Evroazije i nekadašnjeg savetnika predsjednika Srbije Borisa Tadića, danas je u saopštenju za javnost zahtjevao od organizatora festivala “Pres vitez” da ne prikažu dokumentarni film “Svjedok božje ljubavi”.

“Prikazivanje ovog video-pamfleta, nastalog iz propagandnih potreba odlazećeg vladajućeg režima u Crnoj Gori, a u okviru festivala bio bi čist skandal, budući da se radi o nevješto sklopljenoj antisrpskoj i anticrkvenoj priči o ‘zlom’ mitropolitu Amfolohiju“, navodi se u saopštenju tog pokreta.

Ocijenili su da je riječ o “zlonamjernom kolažu o trenutno najuglednijoj ličnosti Srpske pravoslavne crkve” i dodali da bi prikazivanje takvog filma bilo “bruka i politički faul prema bliskoj susjednoj zemlji”.

Komentari (20)

POŠALJI KOMENTAR

Ctrl

@Djuro Vučinić Ali ponajprije Vartolomeju jer sve ovo sto se dogodilo u zadnje vrijeme Beograd ne bi uspio da nije velike podrske i pomoci iz Moskve u cilju uspostavljavanja Ruskog imperijalizma na cijem celu na Balkanu ce biti Beograd,i shodno tome primat u Pravoslavlju da preuzme Ruska Crkva.

Upucena

Ne gubite nista. Po svim mjerilima, to je potpuno neugledan i nevidljiv festival, nagrade se unaprijed znaju, ljudi koji ga organizuju i koji se oko tog festivala okupljaju su bez autoriteta i vrlo upitnog kredibiliteta u svakom smislu. Zalim sto su iskoristili film za sopstvenu reklamu.

Djuro Vučinić

Čitava ova zavrzlama najviše govori o stanju duha u Srbiji. Opčinjeni su time da slome samosvojnu CG,i ko god na tom tragu radi za njih je nacionalni heroj. Moj predlog je titlovati na Grčkom i poslati prvom među jednakima Bartolomeju a i na Ruskom za Kirila. Direkto im poslati.