13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Čirgić: Pravdu ću zatražiti na sudu

Društvo

Comments 8

Čirgić: Pravdu ću zatražiti na sudu

Autor: Antena M

  • Viber

Obustavljanje isplata naknada za crnogorske istaknute kulturne stvaraoce politički je revanšizam i pokušaj diskreditacije onih koji kritikuju aktuelnu vlast, poručio je prof. dr Adnan Čirgić, istaknuti crnogorski kulturni stvaralac.

Čirgić je reagovao na izjave u emisiji Argumenti na RTCG1 eksperta za kulturu u resornom ministarstvu Dragana Koprivice, koji je objasnio zašto je obustavljena isplata naknada za crnogorske istaknute kulturne stvaraoce.

Njegovo reagovanje prenosimo integralno:

U emisiji Argumenti na RTCG1 doznali smo od eksperta za kulturu Dragana Koprivice zašto je obustavljena isplata naknada za crnogorske istaknute kulturne stvaraoce. Ekspert nam je protumačio da su sporna dva nosioca toga statusa. Premda smo ostali uskraćeni za ime drugoga, ekspert je obavijestio crnogorsku javnost da isplata naknada kasni jer je Adnan Čirgić nezakonito stekao taj status. Objašnjavajući širinu svoje ličnosti time da on čak ima i mnogo prijatelja muslimana, prijateljski mi je poručio da to nipošto ne shvatim kao vjersku ili nacionalnu diskriminaciju.

Pozivajući se na to da od momenta sticanja moje profesorske diplome, odnosno diplome doktora nauka, do sticanja statusa istaknutoga kulturnog stvaraoca nije prošlo dvadeset godina, ekspert Koprivica obmanuo je crnogorsku javnost kako ja nijesam imao zakonskoga osnova za sticanje toga statusa. Da ne okolišam, ekspert Koprivica laže. Laže zato što niti Zakon o kulturi niti Uredba o kriterijumima i načinu dodjeljivanja statusa istaknuti kulturni stvaralac ne poznaje sticanje bilo kakve diplome kao uslov za dobijanje toga statusa. Uslov je 20 godina rada u kulturi i adekvatne nagrade, a dokaze o ispunjenosti tih uslova ekspert Koprivica pośeduje.

Status istaknutoga kulturnog stvaraoca dodijelila mi je Vlada Crne Gore na prijedlog bivšega Ministarstva kulture. Ta je odluka konačna objavljivanjem u Službenome listu i zakonito je ne može pobiti ni ekspert Koprivica ni njegova ministrica četnik. Ukoliko pak smatraju da sam taj status nezakonito stekao, neka to dokažu pred pravosudnim organima. Kao što ću i ja pravdu zatražiti na sudu čim mi Ministarstvo uruči dokument zasnovan na Koprivičinim nalazima.

Sasvim je jasno da nije riječ o vjerskoj diskriminaciji. Neko ko je bio Šešeljeva metla za progon beogradskih profesora, kako je to svojedobno bio sadašnji ekspert Koprivica, ne bi se time sigurno bavio. No jeste riječ o političkome revanšizmu i pokušaju diskreditacije onih što kritikuju aktuelnu vlast. Laže gdin Koprivica i kad mi u emisiji Argumenti veli „prijatelju“ i „brate“. Nijesmo mi ni braća ni prijatelji. Ljuti smo neprijatelji koje dijeli za njega nepremostivi moralni i civilizacijski jaz. A što se tiče njegovih pokušaja diskreditacije mene kao nekoga ko je nezakonito stekao status, vazda mi je milije da me takvi eksperti brljaju no da hvale. Šalji ćagu, eksperte, pa se vidimo na sudu.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

maksim

"Spoljni ekspert za kulturu", koji je inače funkcioner DF-a, kako reče ministrica kulture, " obavlja sjajan dektetivski posao!? U Ministarstvu kulture, koje vise formalno i suštinski ne postoji, ovaj lik, koji neobično podsjeća na Joksima iz Đekne, sprovodi inkvizicijske metode prema pojedincima i subjektima koje su ideolozi "srpskog sveta" prepoznali kao opasne neprijatelje

Kosmopolita

Puna podrška za Vas gospodine Čirgiću!!! A ekspertu za harmoniku sudskim putem naplatite iznešene neistine! Da se jednom stane na kraj nekažnjenom blaćenju ljudi l crnogorskih institucija!

VUKOMITA

CRNOGORCI OD KOG STE MATERIJALA NAPRAVLJENI KADA MOZETE OVO MIRNO I CUTKE DA GLEDATE..VAZI ISTO I U SLUCAJU DR.KAVARICA...