27 °

max 27 ° / min 16 °

Subota

15.06.

27° / 16°

Nedjelja

16.06.

27° / 17°

Ponedjeljak

17.06.

29° / 19°

Utorak

18.06.

31° / 20°

Srijeda

19.06.

32° / 22°

Četvrtak

20.06.

35° / 23°

Petak

21.06.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Grupa radnika RTCG: Stanje alarmantno, nadležni da ispitaju šta se dešava u Javnom servisu

Društvo

Comments 13

Grupa radnika RTCG: Stanje alarmantno, nadležni da ispitaju šta se dešava u Javnom servisu

Autor: Antena M

  • Viber

Grupa radnika RTCG uputila je otvoreno pismo Savjetu ove medijske kuće, u kojem su skrenuli pažnju ovom tijelu na diskriminatorsko ponašanje generalnog direktora Borisa Raonića.

Njihovo obraćanje prenosimo u cjelosti.

"Ukoliko nijeste u toku, obavještavamo vas da menadžemnt RTCG, na čelu sa generalnim direktorom Borisom Raonićem, sve agresivnije sprovodi praksu brutalnog kršenja osnovnih ljudskih prava i sankcionisanja slobode izražavanja mišljenja u Javnom servisu. Naime, samo nekoliko dana nakon iskazane podrške kolegi Žarku Božoviću (kojem je zabranjena upotreba jotovane varijante crnogorskog jezka), počela je odmazda prema potpisnicima reagovanja koje je prošle sedmice uredno dostavljeno Savjetu RTCG. 

Novi udar pretrpjeli su kolega Dragan Tomašević, koji je tokom Raonićevog kratkog mandata prešao put od direktora Produkcije do snimatelja, kao i koleginica Tanja Šuković, bivša urednica Dokumentarnog programa, kojoj generalni direktor već treći put mijenja opis poslova, smanjuje koeficijent i zaradu, zaključno sa najsvježijom ponudom za šefa Dokumentacije. Cijenimo da je naknadni predponoćni dopis generalnog direktora upućen Tanji Šuković, kojim je ohrabruje da odbije ponudu, samo još jedan perfidni pokušaj da se obezbijedi pravno pokriće za uručivanje otkaza nepoželjnim i utiša opravdana reakcija javnosti. 

Podsjećamo da je progon Tanje Šuković i Dragana Tomaševića počeo u septembru 2021, kada se uredništvo i rukovodstvo Javnog servisa, kršeći sve etičke kodekse, pridružilo napadačima na svoje zaposlene. I tada je većina kolega, koji su se javno usprotivili progonu Tanje Šuković i Dragana Tomaševića, kažnjena rasporedom na nižerangirana radna mjesta. 

Diskriminatorsku misiju generalnog direktora, započetu odmah nakon njegovog (nezakonitog) izbora na čelnu funkciju u Javnom servisu, potvrđuje i otkaz koji je ranije dobio jedan od najuglednijih crnogorskih novinara, nekadašnji generalni direktor RTCG Branko Vojičić, samo zato što je, godinu pred penziju, odbio ponudu da bude reporter u Jutarnjem programu. Ovih dana otkazi su podijeljeni i kolegama Duški Stanić, Mileni Bugarin, Lazaru Tovjaninu, Drašku Vučiniću. 

U znak protesta zbog pokušaja profesionalne degradacije i urušavanja Javnog servisa, našu medijsku kuću je već napustilo nekoliko profesionalaca zaslužnih za njen razvoj. Ukupan broj smjena i razrješenja bez obrazloženja teško je utvrditi, jer se sprovode svakodnevno. Podatak da je Savjet u proteklih 18 mjeseci izglasao 252 izmjene sistematizacije radnih mjesta, dakle promijenio zvanja i zaduženja trećine zaposlenih, zvuči alarmanto i poziva nadležne institucije da se zapitaju i ispitaju – šta se to dešava u Javnom servisu.

Isto pitanje upućujemo i Savjetu RTCG. I ponovo tražimo odgovornost generalnog direktora Borisa Raonića i njemu podređenih zbog zabrane upotrebe jotovane varijante crnogorskog jezika, ali i odgovornost za nezapamćenu sječu kadrova, kršenje temeljnih ljudskih prava i sloboda zaposlenih i sistematsko zatiranje misije Javnog servisa.

Nastaviće se ...", navodi se u pismu koje su potpisali Snežana Rakonjac, Tanja Šuković, Nataša Baranin, Srđan Čović, Dragan Tomašević, Vesna Terić, Vanja Šćekić, Jadranka Prelević, Vesna Banović, Žarko Božović, Branko Vojičić, Časlav Vujotić, Julijana Žugić, Milena Đurović-Stanojević, Goran Stanojević, Jelena Bobičić Čović i Mladen Vukčević.

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

Tara

@najslavniji novinari To nije pravo uporedjenje..u to doba su Liberali bili jako vulgarni..iako su Crnogorci.. Sad je u RTCG..sasvim drugacije..oni su dobili zadatak..od Litijasa..crkve serbije..da sve uniste crnogorsko..citavu kulturu..Ovo je cisti teroristicki napad na CG..

volujak123

Čudi me da nema među potpisanim Dragana Mitova Đurovića(!?),ali nema ni Radojice Bulatovića,itd

najslavniji novinari

Tako je bilo i 90-tih kad su iz Pobjede ćerali liberale. Opet zlo vrijeme.