8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Let za Cirih odložila je politika, ona koja je ugasila Montenegroairlines

Društvo

Comments 5

Let za Cirih odložila je politika, ona koja je ugasila Montenegroairlines

Autor: Antena M

  • Viber
"Crnogorska avio kompanija udovoljava zahtjevima Air Serbie, a istovremeno podcjenjuje značaj i svrhu svoga postojanja - servis Crnoj Gori i njenim putnicima! Zbog toga što imamo samo jedan avion prečesto otkazujemo svoje značajne destinacije, izazivamo haos kod naših putnika, a izlazimo u susret potrebama najvećeg konkurenta."

Pravu buru izazvala je sinoć informacija da je let crnogorske avio kompanije Air Montenegro iz Ciriha za Podgoricu 2. aprila pomjeren za 20 sati i 40 minuta. Toga dana se u Crnoj Gori održava drugi krug izbora za predsjednika države pa je odgađanje polijetanja, sasvim očekivano, u velikom dijelu crnogorske javnosti doživljeno kao način da se spriječi dolazak crnogorskih državljana na glasanje.

Antena M je tragom te informacije razgovarala sa više svojih izvora u kompaniji i nije mogla dobiti potvrdu da se odgađanje termina polijetanja zaista ima političku pozadinu. Tim prije što bi bilo ko od putnika iz Ciriha za Podgoricu teško stigao do biračkog mjesta, pošto je dodijeljeni slot Air Montenegra, odnosno termin polijetanja nedjeljom u 16,25. U nedjelju 2. aprila avion Air Montenegra leti za Podgoricu i iz Frankfurta, a polijetanje je u 14,20.

Izvor Antene M iz vrha menadžmenta kompanije uvjerava da razlog pomjeranja leta iz Ciriha za noćne sate apsolutno nepolitički.

"Za 2. april planirani su prvi letovi nacionalnog prevoznika za Cirih i Frankfurt u ljetnjem redu letjenja. Dodijeljeni slot Air Montenegru iz Ciriha je u 16:25 nedjeljom i petkom u 13:40. Kako se vremena polaska i dolaska mijenjaju u skladu sa raspoloživim slotovima na dolaznim i odlaznim aerodromima i raspolozivim kapacitetima prevoznika, pomenuti let iz Ciriha je pomjeren sa 16:25 na 20:40, isključivo iz tih razloga.

S obzirom na to da je to već kraj vikenda, a velika je šansa da ni po originalnom redu letjenja putnici ne mogu stići na svoja biračka mjesta širom Crne Gore, bespredmetno je ovu izmjenu staviti u kontekst izbornog dana u našoj državi. Tog dana planiran je i prvi let iz Frankfurta za Podgoricu u 14:20"- objašnjava naš izvor.

I drugi sagovirnik Antene M, takođe visokopozicioniran u upravljačkim strukturama nije mogao da potvrdi sumnje u političku zloupotrebu Air Montenegra u konkretnom slučaju pomjeranja termina leta iz Ciriha za Podgoricu. No, jeste i to oštro kritikovao neke poslovne poteze koje vuku pojedini sektori u kompaniji, ponajviše komercijalni. Naš izvor otkriva da je do 18. aprila produženo izdavanje u najam jednoga (od ukupno dva) aviona crnogorske aviokompanije Air Serbia, uz ocjenu da taj potez, iako donosi određeni prihod, jako šteti kredibilitetu Air Montenegra, a time i poslovnim rezultatima našeg avioprevoznika.

"Crnogorska avio kompanija udovoljava zahtjevima Air Serbie, a istovremeno podcjenjuje značaj i svrhu svoga postojanja - servis Crnoj Gori i njenim putnicima! Zbog toga što imamo samo jedan avion prečesto otkazujemo svoje značajne destinacije, izazivamo haos kod naših putnika, a izlazimo u susret potrebama najvećeg konkurenta."

Zbog takve poslovne politike redovno nastaju obaveze vraćanja novca putnicima, ali to nije najveći problem, ukazuje naš izvor i konkretizuje krivca:

"Air Montenegro gubi povjerenje dok, iz nečijih interesa, udovoljava svom suparniku posebno na najvažnijoj liniji Podgorica - Beograd. Stornira i letove za Ljubljanu, ostavljajući saobraćaj na toj liniji samo dva puta sedmično, dok preko Beograda putnici mogu da lete i dva puta dnevno. Ovo je nezapamćena logika, sada već bivše komercijalne direktorke Dragane Frantov i njenog tima. Ne uzimaju u obzir da će više izgubiti na našem tržištu zbog lošeg imidža, nego što će prihodovati od iznajmljivanja aviona Air Serbii."

Ni prvi naš sagovornik, utisak je, nije oduševljen odlukom komercijalnog sektora da nastavi aranžman sa Air Serbia, koji je trebalo da bude okončan krajem marta. Nagovještava, čak da bi se od njega moglo i odustati.

"Što se tiče produžetka sardnje sa Air Serbiom do 18. aprila, komercijalna služba je predložila to kao profitabilan poslovni potez. Planiran je prihod od oko 200.000 eur. Takav aranžman i aneks ugovora nije još potpisan jer se sagledavaju svi aspekti koje nacionalni prevoznik mora da uzme u obzir, a tiču se održavanja sopstvenog saobraćaja i obaveza prema putnicima i partnerima. U prilog produženju ide činjenica da je plan da od 1. aprila u floti bude i zakupljeni Airbus 320 sa 185 sjedišta, tako da će on omogućiti veću fleksibilnost u planiranju saobraćaja."

Moguće, dakle, da se iza pomjeranja termina polijetanja aviona Air Montenegra iz Ciriha za Podgoricu ne krije politički motiv. No, politika je, sasvim očigledno, uzrok što su građani Crne Gore prestali da budu "građani svijeta". Ona politika koja je, čim se dohvatila vlasti, ugasila Montenegroairlines. Kompaniju koja je, uprkos svim manama i problemima u poslovanju, bila izrasla u nacionalni simbol, povezujući nas brzo i efikasno sa cijelim svijetom. A danas, danas i kad kupite kartu za tih nekoliko destinacija do kojih leti Air Montenegro, ne znači da ćete tamo zaista i stići. Kompanija i država sa jednim avionom ne garantuju "fly with smile".

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Dzimi

Ovu kompaniju treba svaki CG bojkotovat

Licina

I ptice na grani i vukovi na stijeni Znaju o cemu se od pocetka radi.. Izvinite ako neidem reform, Aluminiski, Montenegroairlines, Sudovi, Trajekt itd.. Ako je SVE ovo slucajno a ne (planirano) i namjerno onda vise nemam sta da kazem a ni da mislim!

Lsg

Sa ovom avio kompanijom nebi leteo za dzabe.sram i stid da ih Bude