26 °

max 26 ° / min 15 °

Subota

18.05.

26° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

23° / 13°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Grozev tvrdi: Malofejev je bio u timu za destabilizaciju Crne Gore

Izvor: Foto: frognews.bg

Društvo

Comments 3

Grozev tvrdi: Malofejev je bio u timu za destabilizaciju Crne Gore

  • Viber
Viši istraživač organizacije Risk Menagement Lab pri Novom bugarskom univerzitetu u Sofiji, Hristo Grozev, optužio je ruskog tajkuna Konstantina Malofejeva da je, zajedno sa ruskim Institutom za strateške studije, umiješan u planiranje destabilizacije u Crnoj Gori, kroz direktno agitovanje, ali i regrutovanje ekstremističkih grupa za izazivanje haosa, piše današnja Pobjeda.
 Grozev, koji je porijeklom iz Bugarske, a sarađuje sa više istraživačkih centara u Evropi, najavio je za kraj ove sedmice izvještaj o Crnoj Gori u kojem će se precizno opisati učešće Malofejeva i ruskog Instituta u događajima u Podgorici uoči izbora, a za Pobjedu je otkrio pojedine detalje tog dokumenta.
 
"Neposredno prije oktobarskih izbora, ruske specijalne snage ,,Specnaz“ stigle su u Banjaluku pod plaštom kozačkog folk benda, predvođene lično Konstantinom Malofejevim. Jedan od organizatora dešavanja u Crnoj Gori, sa srpske strane, je takođe bio u Banjaluci istim povodom. Vjerujemo da su te snage iskorišćene za regrutovanje timova i za kasnije događaje u Crnoj Gori ", rekao je Grozev.
 
Hristo Grozev je viši istraživač organizacije Risk Menagement Lab pri Novom bugarskom univerzitetu u Sofiji, koja se bavi bezbjednosnim prijetnjama. On je saradnik i britanske istraživačke mreže Bellingcat. Grozev posjeduje i upravlja nacionalnim radio stanicama u Holandiji i Ukrajini.
 
Njegov rad se fokusira na bezbjednosne prijetnje povezane sa Rusijom. Grozev je precizirao da u oktobru prošle godine ključni organizatori Eduard Šišmakov i Vladimir Popov nijesu bili u Banjaluci, već u Beogradu i Moskvi, gdje su upravljali kompletnom situacijom.
 
"Kad sam rekao jedan od organizatora, ne mislim na Popova ili Šišmakova, zato što je Šišmakov u tom periodu bio protjeran nakon što je otkriveno da je bio špijun u Poljskoj. Ali mi smo otkrili da je Popov bio u Krimu početkom 2014. i kasnije u Moldaviji. Imamo kontakt u moldavskoj tajnoj službi i obećan nam je konkretan odgovor oko Popova i Šišmakova sljedeće sedmice. Mi čekamo tu informaciju", rekao je Grozev navodeći da njegov istraživački centar posjeduje jasne dokaze da je Šišmakov agent GRU-a. 
 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Seoca

Ti što komentarišeš sa "Joane" mora da si Medojević. Ne brini, doći će istraga i do tebe.

Joanne

Bravo Seoca, tako se vode istrage: podignes optuznicu protiv inostranih zvanicnika, oni se pojave na sudu, osudis ih na 10godina i sve cvjeta u CG i u regionu. Seocu umjesto Katnica!

Seoca

Više puta od oktobra na ovom sajtu napisah da su u terorizam u Crnoj Gori direktno umiješani Nikolić i Dodik. Katnić istragu treba da proširi i na njih dvojicu.