12 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Polakote vi što udarate sa svih strana i krijete suštinu

Društvo

Comments 15

Polakote vi što udarate sa svih strana i krijete suštinu

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Jovan Babić

Juče se sa raznih prosvjetnih adresa žestoko udarilo i osulo drvlje i kamenje na komisiju koja je ponovo pregledala maturske radove iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti za šest stotina i više maturanata koji su po procjeni prethodnih ocjenjivača prepisivali i zbog toga pali na ispitu. Koliko sam razumio ocjenjivači Ispitnog centra nijesu bodovali ove maturske radove već su samo konstatovali da su učenici pali na ispitu. Umjesto bodova dodijelili su im nule. Takođe sam shvatio da su, za razliku od prethodnih, ocjenjivači u drugom postupku pregledali i bodovali maturske radove.

Sad su zadovoljni roditelji i učenici čiji su radovi bili sporni u ovogodišnjoj maturskoj provjeri znanja. I ima još neko ko je može biti veoma zadovoljan. To su najmanje četrdeset nastavnika koji su im dozvolili prepisivanje. (Ako u učionici u kojoj se polaže matura ima najviše 15 učenika, podijelite 600 sa 15 i dobićete ovaj broj.) Njih niko ne pominje. Njih niko ne proziva. Iako su upravo oni odgovorni za ovaj problem koji se po prirodi stvari morao riješiti u korist učenika.

A ko su oni? Oni su nastavnici, odrasla punoljetna lica dakle, obučene stručne osobe, zvanični test administratori Ispitnog centra, kojima je država povjerila ovaj ozbiljan i odgovoran posao. I naravno platila im taj angažman. Oni su svoj odgovorni zadatak obavljali tako što su pustili učenike da prepisuju.

Lijepo, zar ne?! Uz njih ne treba zaboraviti i glavne koordinatore u školama koji su takođe morali znati kako rade njihovi kolege. Jesu li i oni žmurili na jedno ili oba oka? Takođe su obučeni, odgovorni, plaćeni da rade ovaj za državu važan posao.

Na kraju, ocjenjivači koji sami javno priznaju da su i ranijih godina uočavali prepisivanje prilikom ocjenjivanja testova, ovoga puta, gle čuda, baš su odlučili da progovore, da žigošu prepisivanje i ne ocjenjuju radove za koje sumnjaju da su prepisivani. Da se konačno zna da je prepisivanje kažnjivo. I da se kazne učenici. Ko bi drugi?! Učenici su učenici, u najvećem broju maloljetna lica ili su tek napunili 18, nijesu obučena i plaćena lica kao njihovi test administratori i glavni koordinatori. Recimo otvoreno – samo su još uvijek djeca. Djeca kojoj se ne brani da prepisuju nego im se očigledno dozvoljava i - oni su prepisali. To ih svakako ne abolira, ali izvjesno je da samo postupaju po modelu svojih nastavnika.

Država odlučuje, nakon protesta roditelja, da radovi budu pregledani i bodovani. Sramota je za ozbiljnu zemlju da ovoliki broj maturanata padne na ispitu jer sve to ukazuje ne samo na njihovu odgovornost već prije svega na odgovornost onih koji bi im trebali biti uzori – nastavnici odnosno test administratori.

Pitamo još jednom – zašto ih niko ne pominje iako se može precizno utvrditi ko su oni i u kojim odjeljenjima i školama je prepisivano. To se sve zataškava a udara po onima koji su u interesu učenika, zbog kojih obrazovanje i škole postoje, bodovali radove.

Na koncu poruka: Za prepisivanje tražite i nađite odgovorne koji su loš model đacima, koji ih podstrekavaju i omogućavaju im prepisivanje. Odrasli, obučeni i zaduženi za po državu važne poslove neka ponesu odgovornost! Ostavite se bacanja ljage i kamenja na one koji s tim nemaju veze!

Komentari (15)

POŠALJI KOMENTAR

Korisnichkoime

“Samo da mi neko dijete ne prepise” :)) ako mislite da nastavnici ovako krecu na posao - ne znate sta znaci biti nastavnik (kao da ih roditelji cuvaju) Policiju postavit za testadministratore, odnosno sve “ove” sto se bude sa “samo da mi neko dijete ne prepise”.

Ljiljana

@Ma neka Uz profesore koji su dozvolili, krivi su i roditelji koji su odgojili prepisivace. Zasto ne reci i to?

Opet

@Ivana : I sta bi to trebalo da znaci?