27 °

max 27 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

27° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Što bi se desilo sa turizmom u Kotoru i na Durmitoru BEZ UNESCO ZAŠTITE?

Društvo

Comments 1

Što bi se desilo sa turizmom u Kotoru i na Durmitoru BEZ UNESCO ZAŠTITE?

  • Viber
Crna Gora se u svijetu, pored ostalog, prepoznaje po Kotoru i Nacionalnom parku Durmitor. O njima su pisali prestižni svjetski časopisi: Lonely Planet, The Sun, Manchester Eveninga, Vogue-a i brojni drugi. U posljednje vrijeme, pominje da bi ta dva lokaliteta mogla da budu uklonjena sa UNESCO-ve liste...

Ako bi se to dogodilo, kako bi se to odrazilo na turizam na Durmitoru i u Kotoru?

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić poručuje da “samo brižljivo „upravljanje” ovim resursima i njihov dalji razvoj u okvirima pravila koje donosi UNESCO organizacija sačuvaće njihovu vrijednost i prepoznatljivost”.

Područja koja su pod UNESCO zaštitom imaju vrlo jasne smjernice optimalnog modela turističkog razvoja, objašnava ona.

“Turizam, usklađen sa prirodnim i kulturnim vrijednostima podrazumijeva razvojni model koji na najbolji način doprinosi većem prepoznavanju i konkurentnosti određenih područja, ali i cijele destinacije”, ističe Radak Kukavičić za naš portal.

v durmitor

Veoma je značajno, dodaje, što su određeni lokaliteti/područja u Crnoj Gori zbog svojih vrijednosti na listi Svjetske prirodne i kulturne baštine UNESCO-a.

Pored NP Durmitor i Kotora od prošle godine i Stećci na Durmitoru i u Plužinama.

“Znak UNESCO jasna je poruka turistima da se radi o području/kulturnom lokalitetu od posebnih vrijednosti koje treba posjetiti”, zaključuje Radak Kukavičić.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Dragutin

A brzo li skocite da uprete podrzat vladinu odluku o zabrani gradnje u Kotoru... Daj malo manje upadljivo, ako je ikako moguce, treba citat ove medije. Lakse je kad bar lici da su nezavisni... Ili ce bit da je ovaj clanak slucajno bas jutros ovdje? A vjerovatno je slucajno i da vlada oce da prekine gradnju u Kotoru bas sad kad je izgubila vlast tamo? Ono, dok su oni bili na vlasti unesco im je govorio: gradite po obali kumimo vas bogom?? Aj nek mi odgovori neki strucni konsultant iz antene, kao i obicno.