14 °

max 20 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Nedjelja

12.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Operacije srca kao u Evropi

Društvo

Comments 0

Operacije srca kao u Evropi

  • Viber
U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) danas se može dobiti standardna kardiohirurška operacija koju bi pacijenti dobili bilo gdje drugdje u Evropi, saopštio je doc. dr Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Podsjećamo, iz KCCG je prošlog mjeseca saopšteno da će našim ljekarima u najvećoj zdravstvenoj ustanovi pomagati pet ljekara iz oblasti kardiohirurgije, četiri iz Srbije i jedan iz Italije, kako bi se smanjile liste čekanja i ojačao kadrovski potencijal KCCG.

Govoreći o tome šta KCCG može da ponudi pacijentima sa srčanom insuficijancijom u odnosu na ostale centre u regionu, ali u i drugim državama u kojima je radio, Putnik kaže da je siguran da se danas u KCCG može dobiti "standardna kardiohirurška operacija koju bi pacijenti dobili bilo gdje drugdje u Evropi".

"E sad, ako pričamo o infrastrukturnim uslovima, naravno da su oni slabiji nego u nekim bogatim i razvijenijim centrima. Ali, mi treba da se fokusiramo na ono što je suština, a to je zdravstvena usluga koja se pruža, dakle preoperativna priprema, obrada bolesnika, postavljanje indikacija za operaciju i postoperativno praćenje. U Podgorici se danas rade dvije operacije dnevno na način kako se to radi u drugim evropskim centrima", kazao je Putnik za Dnevne novine.

Kad je riječ o situaciji u regionu, Putnik kaže: "Iz iskustva koje je sam stekao u saradnji sa ostalim centrima u regionu, kao i sa centrima u Francuskoj, Holandiji, Rusiji, Americi, u kojima sam manje ili više boravio, radio, edukovao se i operisao, mogu da kažem da mi nismo loši. Kada kažem mi, mislim na centre u regionu. I to je iskren odgovor".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR