22 °

max 22 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

22° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

21° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mrki medvjedi u NP Biogradska gora

Društvo

Comments 0

Mrki medvjedi u NP Biogradska gora

  • Viber
U Nacionalnom parku Biogradska gora zabilježena su dva primjerka ugrožene i zaštićene vrste mrkog medvjeda.
Prisustvo medvjeda zabilježile su kamere postavljene u okviru projekta „Posmatranje medvjeda“, koji zajedno sprovode Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida i WWF Adria – Svjetski fond za prirodu.
 
Kako je saopšteno iz Parkova Dinarida, inicijativa se realizuje kroz četvorogodišnji regionalni program „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, u saradnji sa nacionalnim parkovima Biogradska gora u Crnoj Gori i Tara u Srbiji.
''Ovim projekat želimo da kroz konkretne aktivnosti na terenu i uz intenzivnu saradnju sa upravljačima i lokalnim akterima ostvarimo vidljive pomake u zaštiti i očuvanju divljih vrsta i njihovih staništa. Takođe, dugoročno želimo da uspostavimo atraktivan turistički proizvod „Posmatranje medvjeda“, od kojeg bi imali koristi kako NP Biogradska gora i NP Tara, tako i lokalna zajednica“, kazala je Lidija Brnović iz Parkova Dinarida.
 
Stanovnici zaštićenih i okolnih područja, dodala je, dobiće priliku da se uključe u mjere zaštite mrkog medvjeda kroz obuku za prikupljanje DNK materijala i druge aktivnosti, zatim i kreiranje atraktivne turističke ponude kao vodiči za posmatranje medvjeda ili kroz pružanje usluga smještaja, gastronomiju, brendirane suvenire i druge turističke proizvode i uslugae orjentisane na prirodu.
''Raduje nas da smo i zvanično potvrdili prisustvo ove jedinke na teritoriji NP Biogradska gora, što je prvi korak ka prikupljanju naučno zasnovanih podataka, u saradnji sa najboljim stručnjacima iz regiona“, saopštio je direktor NP Biogradska gora Saša Jeknić.
 
Kako je rekao, zaposleni u parku, u saradnji sa partnerima na projektu redovno održavaju hranilišta i preduzimaju druge potrebne mjere da se zadrži prisustvo mrkog medvjeda na pomenutim lokacijama.
Jeknić je naveo da time ulaze u drugu fazu projekta – označavanje stavljanjem GPS ogrlice i dalje praćenje kretanja, a zatim i pripremu edukativnog kutka i kreiranje jedinstvene ponude za posjetioce.
''U potpunosti sam siguran da ćemo uskoro ponuditi jedinstven turistički proizvod u Crnoj Gori koji će povezati sve privredne subjekte i lokalno stanovništvo Kolašina i Mojkovca“, dodao je Jeknić.
 
Predsjednik Lovačkog društva Lovac iz Kolašina Sreten Peković, rekao je da su lovci jako zainteresovani da se zaštiti ugrožena divljač na ovom prostoru i da se podigne svijest ljudi o važnosti te populacije.
''Ovaj projekat će biti prilika da lovci prvi put u Crnoj Gori prate kretanje medvjeda preko satelitske tehnologije, a ne preko nišana. Zahvaljujući podacima koje ćemo dobijati na osnovu praćenja, učinićemo sve da sačuvamo i uvećamo populaciju mrkog medvjeda na ovim prostorima“, dodao je on.
 
Kako je saopšteno, zaštita mrkog medvjeda čiji je opstanak ugrožen uništavanjem prirodnih staništa i krivolovom, predstavlja prioritet za zaštitu na globalnom nivou.
''Medvjedi kao životinje koje žive samostalno, a ne u grupama, imaju potrebu za velikim staništem, kako bi se nesmetano kretali, hranili, razmnožavali i našli pogodna mjesta za zimski san. Zato je zaštita mrkog medvjeda jedan od prioriteta, koji će budućnosti posjetiocima parkova kroz turističku ponudu omogućiti da dožive medvjeda uživo, i upoznaju se sa životom ove ugrožene i zaštićene divlje vrste“, kaže se u saopštenju.
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR