26 °

max 26 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rakočević: Vidjećemo kako će DF glasati oko slanja vojnika u misiju NATO saveza, možda to bude nagovještaj njihove evolucije; Radunović: Kako ćemo glasati to je naša stvar

Politika

Tag Video
Comments 1

Rakočević: Vidjećemo kako će DF glasati oko slanja vojnika u misiju NATO saveza, možda to bude nagovještaj njihove evolucije; Radunović: Kako ćemo glasati to je naša stvar

Autor: Antena M

  • Viber

Poslanici crnogorskog parlamenta završili su raspravu o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u Misiju Ujedinjenih nacija (UN) na Kipru i učešću u NATO pomorskoj operaciji Sea Guardian.

Skupština će se o tim predlozima izjasniti naknadno.

Ministar odbrane Dragan Krapović podsjetio je da je Savjet za odbranu i bezbjednost 1. februara prihvatio predlog o upućivanju pripadnika VCG u Misiju UN.a na Kipru, koja je uspsotavljena 1964. godine, sa ciljem sprečavanja dalje eskalacije nasilaj između etničkih Grka i Turaka.

Krapović kaže da upućivanje pripadnika vojske Crne Gore  predstavlja doprinos Crne Gore opštoj bezbjednosti i ukupnim naporima koji za cilj imaju poboljšanje ugleda naše države u međunarodnoj zajednici kao i priliku vojske da učestvuju u multinacionalnoj okruženju u realnim uslovima.

"Uputiće se do tri pripadnika vojske. Za vrijeme učešća imaju pravo na novčanu naknadu", pojasnio je Krapović.

Miloš Pižurica iz PES-a kaže da je mirovna misija na Kipru je slična mirovnoj misiji na Kritu.

"Pripadnici vojske Crne Gore se tim misijima još više usklađuje sa NATO standardima", naveo je Pižurica.

Nikola Janović iz DPS-a naveo je da učešće vojnika u mirovnim misijama je duža od jednog vijeka.

"Pojam kolektivne bezbjednosti se agresijom Rusije na Ukrajinu promijenila iz korjena. Misija je značajna sa aspekta učlanjenja Crne Gore u EU".

Janović osvrćući se na pad rejtinga povjerenja u NATO, navodi da treba da budemo zabrinuti za naš spoljno politički kurs.

Nikola Rakočević iz DPS-a kaže da u vlasti imamo one koji se protive uglanjenju u NATO.

"Da budem konkretan to je DF. Promovišemo potrebu evoluicje dijela parlamentarne većine koji su bili proitivnici NATO-a. Vjerujem da u parlamentarnoj većini sjede oni kojima je do civilizacijskih vrijednosti, ali takvih je u manjini".

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, Rakočević kaže da Vlada relativizuje zločin.

"Vidjećemo kako će DF glasati oko slanja vojnika u NATO misiju. Možda to bude nagovještaj njihove evolucije".

Ervin Ibrahimović iz BS-a kazao je da će taj klub podržati odluku o slanju vojnika u NATO misiju.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić ocijenio je da je Crna Gora zemlja apsurda.

"O učešću Crne Gore u NATO misiji treba da odlučuju oni koji su za isčlanjenje naše države iz NATO-a. DPS će kao i uvijek podržati slanje naših vojnika jer je to dio prava ali i obaveza koje Crna Gora ima kao dio saveza".

Slaven Radunović iz koalicije ZBCG obraćajući se Rakočeviću kazao je da je DPS bio za NATO da bi se dodvorio Zapadu.

"To što ste usvojili, usvojili ste iz lične koristi. Mnogo vam je bliži sistem vladanja na istoku. Jedinu politiku koju baštinite je stvaranje razdora u Crnoj Gori i na toj priči se ne možete vratiti na vlast. Kako ćemo mi glasati to je naša stvar i nećemo dozvoliti da nas seljačkim lukavstvima uvlačite u igre. Ostavljamo vas u magarećoj klupi i tu ćete ostati dok se ne promijenite".

Poslanica PES-a Jelena Nedović uvjerava da će Crna Gora ostati na evropskom i evroatlantskom putu.

"Niko ni jednim postupkom nije pokazao da je to drugačije. Hvala ovoj politici što ne pričamo o tome ko je Srbin, Hrvat, već pričamo o tome šta će narod da jede", kazala je Nedović. 

Reagujući na izjavu poslanice Nedović, Nikolić je kazao da ne zna za šta se zalaže poslanički klub PES kojoj ona pripada. 

"Vi ste najkonfuznije politička partija koja se pojavila na političkoj sceni. Dobili ste podršku zahvaljujući obećanjim a koja ste dali građanima. I onda ste stavili veto na tu temu, zabranivši poslanicima i javnosti da se informiše o ciljevima i načinima sprovođenja programa Evropa sad 2", kazao je Nikolić. 

Poslanik ZBCG Slaven Radunović prokomentarisao je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. 

"Nikad nijednu majku Bošnjačku majku, ni Albansku nije zaboljelo nešto što je uradio što smo uradili ni Andrija Mandić, ni Slaven Radunović. Po svjedočenju ministra Republike Srpske, Momčila Mandića, gorivom koje je slao Milo Đukanović su operisali tenkovi i kamioni oko Srebrenice. Znamo da vam Srebrenica služi da pokrivate neke druge stvari", kazao je Radunović, podsjetio je da je Sud i Hagu proglasio, u jednoj od presuda, zločin u Srebrenici genocidom. 

Reagovao je poslanik DPS-a, Andrija Nikolić. 

"Znate li šta o kredibilitetu te izjave najbolje govori, pa da je to tačno, zar mislite da bi majke Srebrenice dozvolili Milu Đukanoviću da se primakne kada se obilježava Dan sjećanja na žrtve? Toliko o toj vašoj istini", poručio je Nikolić. 

Sjednicu možete pogledati na linku ispod: 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Tara

Zaduzuju drzavu kako bi bankrotirala..i stim dobili narod