22 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

16° / 10°

Nedjelja

05.05.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vujović: Emitovanje Svetosavske akademije na Parlamentarnom kanalu zloupotreba Javnog servisa, ali i zakonski prestup

Društvo

Comments 2

Vujović: Emitovanje Svetosavske akademije na Parlamentarnom kanalu zloupotreba Javnog servisa, ali i zakonski prestup

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Javni servis Crne Gore sinoć je na Parlamentarnom kanalu emitovao snimak Svetosavske akademije održane u Bijelom Polju.

Na ovom parekselans vjerskom događaju mogla se čuti neautentična himna Crne Gore, dok je u izjavama crkvenih poslenika Miroslavljevo jevanđelje posrbljeno.

Poslate su i poruke suprotne vrijednostima građanske i evropski orjentisane Crne Gore.

Tekst se nastavlja ispod linka.

Politika

Sveti Sava na Parlamentarnom kanalu RTCG!

28.01.2024. 20:40

Sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju i izvršni direktor Udruženja nezavisnih elektronskih medija Ranko Vujović za Antenu M je rekao da se jasno radi o zloupotrebi Parlamentarnog kanala u neprikladne svrhe, ukoliko u obzir uzmemo njegov produkcioni plan.

"U tom planu se nalaze isključivo emisije vezane za parlament Crne Gore i za političke debate. Znači nema ništa od bilo kakvih vjerskih programa koji su predviđeni da se emituju na tom kanalu. Inače, i suština tog kanala je upravo i bila da učini parlament i njegove aktivnosti što transparentnijim za građane Crne Gore", objašnjava Vujović.

Za Vujovića je takav potez Javnog servisa i zakonski prestup:

"Televizija Crne Gore, s obzirom na to da je Crna Gora multikonfensionalna država, ima prilike i može u drugim programima da izvijesti o aktivnostima vjerskih organizacija. Ali, da se zloupotrebljava Parlamentarni kanal za žive prenose čitavih svečanosti događaja, mislim da je to i za Zakon neprihvatljivo, kao i u svakom drugom smislu", stava je naš sagovornik.

Na pitanje da li je uredništvo Televizije Crne Gore pogriješilo što je, uopšte, objavilo crkveni skup na kojem nijesu poštovani državni simboli, na kojem je prisvajano kulturno i istorijsko nasljeđe Crne Gore, izvršni direktor UNEM je odgovorio da je takav pristup svakako pogrešan:

"Mislim da je očigledno da je prisutan veliki upliv Srpske pravoslavne crkve na rad Televizije Crne Gore, što se najbolje manifestuje kroz taj sinoćnji događaj i kroz sve vrijednosti koje su promovisane na tom događaju koje odudaraju od građanskog koncepta naše države, a negiraju i neke simbole i neke osnovne vrijednosti crnogorskog građanskog društva."

Vujović je stava da Savjet RTCG mora da se pozabavi takvom odlukom uredništva, koje se, pritom, nije ni ogradilo od onoga što se moglo vidjeti i čuti prošle noći u Bijelom Polju.

Vujović objašnjava da je Javni servis nezavisan od izvršne vlasti, pa tako ne očekuje reakcije Ministarstva kulture i medija, kao ni Direktorata za medije tog resora.

"A Agencija za elektronske medije, ako konstatuje kršenje određenih standarda, to bi moglo da bude ono čime bi se oni bavili", dodaje sagovornik Antene M.

Povodom ove situacije obratili smo se i direktoru Direktorata za medije u Minstarstvu kulture i medija Neđeljku Rudoviću, kao i direktorici Agencije za elektronske medije Sunčici Bakić, od kojih očekujemo reakciju. 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Onogošt

Javni servis je postao najveće zastiđe i bruka ove drzave. Parlamentarni kanal uređuje crkva strane drzave.Popovi kolo vode, uz podršku četnika iz exs DF-a.Na programu su akademije mržnje i zla, balovi i lelkanje. Gadno i tužno .... Prećerali su svaku mjeru !!!!

Simon

RTCG ne može biti nezavisan i da objavljuje šo hoće sve do tada dok ga finansira država odn. državljani. Kada se budu sami finansirali od naplata naručnina i reklama, onda mogu biti nezavisni. A i takva nezavisnost ima granice koje se moraju poštovati.