8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Danas: Kapi za nos, šumeće tablete i lijekovi koji sadrže pseudoefedrin mogu da imaju ozbiljna neželjena dejstva

Izvor: Pixabay; Ilustracija

Društvo

Comments 0

Danas: Kapi za nos, šumeće tablete i lijekovi koji sadrže pseudoefedrin mogu da imaju ozbiljna neželjena dejstva

Izvor: Danas.rs

Autor: Antena M

  • Viber

U pismu zdravstvenim radnicima, u koje je "Danas" imao uvid, a koje su ovog mjeseca uputili Agenciji za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) proizvođači lijekova i nosioci dozvola za njihovo stavljanje u promet na teritoriji Srbije, stoji obavještenje o rizicima povezanim sa primjenom lijekova koji sadrže pseudoefedrin.

Kapi za nos, tablete i šumeće tablete čija je aktivna susptanca pseudoefedrin, koje se tokom sezone raznih respiratornih infekcija zbog zapušenog nosa, povišene temperature, glavobolje i bolova u grlu kupuju u apotekama bez ljekarskog recepta, mogu da izazovu ozbiljna neželjena dejstva, od kojih je moguća komplikacija i moždani udar.

U pismu zdravstvenim radnicima, u koje je „Danas“ imao uvid, a koje su ovog meseca uputili Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) proizvođači lekova i nosioci dozvola za njihovo stavljanje u promet na teritoriji Srbije, stoji obavještenje o rizicima od nastanka sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije (PRES) (epi napadi, poremećaji svijesti i/ili vida, povraćanje, mučnina i fokalni neurološki znaci), i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije (RCVS) (nagla glavobolja zbog suženja krvnih usdova u mozgu, moždani udar) povezanih sa primjenom lijekova koji sadrže pseudoefedrin. Priložen je i spisak lijekova sa zaštićenim tržišnim imenima, a koji su u širokoj upotrebi.

Prijavljena neželjena dejstva lijekova koji sadrže pseudoefedrin

„Prijavljeno je nekoliko slučajeva sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije povezanih sa primjenom lijekova koji sadrže pseudoefedrin. Lijekovi koji sadrže pseudoefedrin su kontraindikovani za primjenu kod pacijenata sa teškom ili nekontrolisanom hipertenzijom, kao i kod pacijenata sa teškim akutnim ili hroničnim oboljenjem bubrega ili bubrežnom insuficijencijom, jer ova stanja povećavaju rizik za pojavu PRES ili RCVS“, navodi se u pismu zdravstvenim radnicima.

Kako se dodaje, simptomi PRES i RCVS uključuju iznenadnu intenzivnu glavobolju ili glavobolju poput „udara groma“, mučninu, povraćanje, konfuziju, napade i/ili poremećaje vida, dok je glavna komplikacija RCVS ishemijski i hemoragični moždani udar.

„Pacijente treba savjetovati da odmah prestanu sa primjenom ovih lijekova i da potraže medicinsku pomoć ako se pojave znaci ili simptomi PRES-a ili RCVS-a“, dodaje se.

Prema istim informacijama, pseudoefedrin je, u kombinaciji sa drugim aktivnim supstancama, odobren za kratkotrajno simptomatsko ublažavanje kongestije (zapušenosti) nosa ili sinusa, uzrokovane običnom prehladom, gripom, alergijskim rinitisom, vazomotornim rinitisom i aerootitisom, prenosi Danas.rs.

Lijekovi mogu da izazovu ozbiljna stanja

„Kod pacijenata koji su uzimali lijekove koji sadrže pseudoefedrin prijavljeni su slučajevi PRES i RCVS koji predstavljaju ozbiljna stanja koja zahvataju cerebralne krvne sudove. U većini prijavljenih slučajeva došlo je do oporavka nakon prekida uzimanja ovih lijekova i primjene odgovarajuće terapije“, naglašava se u pismu zdravstvenim radnicima.

Istovremeno, Radan Stojanović, profesor kliničke farmakologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, dodaje da bi svi trebalo da budemo svjesni da se praćenje neželjenih dejstava ne završava pojavom lijekova na tržištu, već se ono prati i u takozvanom postmarketinškom periodu, odnosno kada su lijekovi u upotrebi u širokoj populaciji.

„U tom smislu je dobro što je uočena povezanost uzimanja pesudoefedrina i pomenutih ozbiljnih neželjenih događaja (PRES i RCVS), kao i to da se o tome obavijeste zdravstveni radnici preko ALIMS, farmaceuti u apotekama, ali i putem medija obični građani koji u apotekama slobodno kupuju te lijekove za koje nije potreban ljekarski recept“, navodi Stojanović.

Kako nastavlja, na spisku nosilaca dozvola za stavljanje u promet lijekova na teritoriji Srbije su supstance koje su u širokoj upotrebi i poznate su većini građana, a koje sadrže pseudoefedrin.

Kapi za nos, šumeće tablete…

„Ti lijekovi se uzimaju kao kapi za nos, šumeće tablete ili tablete da bi se ublažili simptomi prehlade i gripa, a najučestaliji su zapušenost nosa, povišena tjelesna temperatura, glavobolja i bol u grlu. Uz to, uzimaju se i za pojedine alergije koje prate zapušen nosi, ali i drugi simptiomi“, objašnjava taj ljekar.

Prema njegovim riječima, informacija o ovome trebalo bi da dođe do svih osoba koje koriste lijekove čija je aktivna susptanca pseudoefedrin jer bi trebalo da znaju koji simptom prate neželjena dejstva, kao i da prekinu da koriste lijek i obrate se ljekaru.

„Simptomi mogu da budu nagla, jaka glavobolja, kao „udar groma“, koja se brzo razvija, poremećaj vida, povraćanje i drugi. Takođe, već je poznato da lijekove koji u sebi sadrže pseudoefedrin ne smiju da uzimaju pacijenti koji imaju tešku ili nekontrolisanu hipertenziju (visok krvni pritisak) ili teško akutno ili hronično bubrežno oboljenje“, naglasio je Stojanović.

Sa druge strane, zanimljivo je i da je u istom periodu i hrvatska agencija za lijekove HALMED uputila isto pismo svojim zdravstvenim radnicima, uz spisak lijekova sa zaštićenim tržišnim imenima, da su prijavljena istovjetna neželjena dejstva na lijekove koji u sebi imaju supstancu pseudoefedrin.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR