11 °

max 20 ° / min 11 °

Ponedjeljak

06.05.

20° / 11°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

24° / 15°

Četvrtak

09.05.

23° / 16°

Petak

10.05.

23° / 15°

Subota

11.05.

21° / 14°

Nedjelja

12.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nikolić: Kurtijeve tužbe su politički pritisak na slobodne medije

Izvor: Pobjeda

Društvo

Comments 0

Nikolić: Kurtijeve tužbe su politički pritisak na slobodne medije

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Bivši generalni inspektor u Agenciji za nacionalnu bezbjednost Artan Kurti izvodi pred sud slobodne medije koji su izvještavali o njegovom angažmanu u tajnoj službi, pa je juče u Osnovnom sudu u Podgorici održano pripremno ročište u predmetu po jednoj od više tužbi koje je podnio protiv M portala i glavne urednice ovog medija Danice Nikolić, koja njegove prijave tretira kao politički pritisak.

- Kao i svaka tužba koju je Kurti podnio protiv M portala, a mnogo ih je, i ova je samo još jedna vrsta političkog pritiska njega i njegovog najboljeg prijatelja, bivšeg premijera Dritana Abazovića na naš i ostale slobodne medije. M portal je trebalo da posluži kao primjer za disciplinovanje svih ostalih – kategorična je Nikolić u izjavi za Pobjedu.
Prema njenim riječima, Kurti i od ovog suđenja želi, „što je sam priznao na jednom od ročišta u drugom predmetu“, da mu otkrije imena izvora na osnovu čijih je informacija M portal pisao ili imena autora koji su objavljivali svoje tekstove pod pseudonimom „Profesionalac“.

- To se naravno neće desiti, jer je moja profesionalna obaveza da štitim izvore, a obaveza njega, kao državnog funkcionera, da trpi veću kritiku javnosti i objavljivanje informacija za koje procijenimo da su u interesu javnosti. Uostalom, sve informacije koje smo objavili potiču od relevantnih i dobro obaviještenih izvora i pokazale su se kao tačne, bilo kroz akcije državnih institucija, bilo kroz političke događaje koji su uslijedili nakon objavljivanja – zaključila je Nikolić.

Interesantno je, što nije praksa, da je Osnovni sud u Podgorici juče objavio saopštenje da je održano pripremno ročište, navodeći djelove Kurtijeve tužbe i odgovora na tužbu.

- U referatu tužbe ističe da već u dužem vremenskom periodu trpi javne udare na sebe i svoj integritet, degradaciju svoje ličnosti, pozivajući se na ustavna načela, Evropsku konvenciju, kao i pozitivne propise kojima se uređuje navedena oblast. U konačnom je predložio da sud usvoji tužbeni zahtjev, te da mu na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede prava ličnosti isplati iznos od 1.100,00 eura, sa pripadajućom zakonskom kamatom - saopšteno je iz Osnovnog suda.

 Tuženi M portal i Danica Nikolić su predložili da se Kurtijeva tužba odbije.

- Njegovi navodi istaknuti u tužbi u cjelosti su neosnovani, paušalni, netačni i očigledno su usmjereni na poboljšanje položaja tužioca u ovoj pravnoj stvari, ukazujući da iz prakse Evropskog suda za ljudska prava proizilazi da su granice prihvatljive kritike šire kada je u pitanju političar, nego što je to slučaj sa običnim građanima, odnosno da političar mora da pokaže veći stepen tolerancije - ukazali su oni u odgovoru na tužbu.

Po tužbama Kurtija protiv M portala i Danice Nikolić vodi se još nekoliko postupaka pred Osnovnim sudom u Podgorici, a sve ih je inicirao prije nego je razriješen sa dužnosti generalnog inspektora u ANB-u.

Kurti je 5. februara tužio i Pobjedu, glavnog i odgovornog urednika Draška Đuranovića i novinarku Kaćušu Krsmanović zbog istraživačkih tekstova Pobjede o njegovoj ulozi u tajnoj policiji prije i poslije njegovog profesionalnog angažmana u toj instituciji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR