15 °

max 20 ° / min 9 °

Subota

27.04.

20° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marš mira za Palestinu: Pozivamo poslanike i poslaničke klubove  da podrže Rezoluciju o osudi zločina Izraela u Palestini

Izvor: Mediabiro

Društvo

Comments 0

Marš mira za Palestinu: Pozivamo poslanike i poslaničke klubove da podrže Rezoluciju o osudi zločina Izraela u Palestini

Izvor: Mediabiro

Autor: Antena M

  • Viber

Pokret solidarnosti sa Palestinom danas je u Podgorici organizovao marš mira i skup podrške. Okupljeni su krenuli od kružnog toka ispred Izraelske Capital plaze prema zgradi Skupštine gdje su se obratili govornici skupa.

Civilni aktivista Elvis Beriša kazao je da su se danas okupili da pokažu solidarnost Palestini, ali i ogorčenost prema takozvanim demokratskim državama i institucijama koje su zatajile kada je u pitanju zaštita ljudskih prava.

“Razočarani smo u velike zemlje i institucije koje su trebale biti zagovornice mira i pravde. Naše okupljanje nije samo odraz zabrinutosti, ono takođe predstavlja oštru kritiku prema inertnosti u rješavanju situacije u Palestini. Moramo se suočiti sa realnošću, postoji veliki broj država saučesnica koje podržavaju Izrael. Prodaja oružja, politička podrška i ekonomska saradnja sa režimom koji sistemski krši ljudska prava palestinskih civila čini nas saučesnicima u geonocidu”, kazao je Beriša.

On je u svom govoru poručio da zahtjevaju, ne samo osudu nasilja već i preduzimanja konretnih mjera, te podsjetio  poslanike u Skupštini na konvencije koje su potpisane.

“Pozivamo na prekid vojne pomoći Izraelu, na uvođenje sankcija protiv političkih i ekonomskih institucija koje podržavaju okupaciju i genocide nad Palestinom. Pozivamo poslanike i poslaničke klubove koji odbijaju da podrže Rezoluciju o osudi zločina Izraela u Palestini da ispune zahtjeve građana koji mjesecima iskazuju solidarnost sa Palestinom u svim gradovima u Crnoj Gori”, poručio je Beriša.

Prisutnima se obratio i reditelj i aktivista Mladen Ivanović i podsjetio da su nam sva velika učenja data na korišćenje kako bi imali orjentir, odnosno “uputstvo” za ispravan život.

“Kada nam to uputstvo postane dogma - postajemo neznalice, postajemo gluvi i gubimo mjeru za drugo i drugoga. Tako nastaju izgovori za ratove. Ni jedan od velikih učitelja i mislioca u istoriji ljudskog roda nije rekao da se u njegovo ime smije ubijati. Podsjetiću vas, da se upravo u ovom trenutku vodi na desetine ratova na planeti, većina njih su naizgled vjerski i ideloški, a mi znamo da u korijenu svih ratova leži pohlepa i borba za resursima”, kazao je on.

Ivanović je podsjetio da svi zajedno možemo pokazati solidarnost sa patnjom i stradanjem naroda u Gazi.

“Zato zahtijevamo da se iskonski osjećaj pravde koji je oblikovao naš narod kroz vjekove sporovede u djelo. A to je da naši političari usvoje Rezoluciju o osudi zločina Izraela u Palestini. Ne plašite se dragi naši vlastelini, kad ste već zaboravili slavna djela vaših predaka, ugledajte se na vaše kolege uz Evropske unije, iz Španije, Irske, Slovenije i Malte koji ne samo da osuđuju, izraelske zločine nego I pripremaju priznanje Palestinske države”, kazao je on.

Skup je završen ispred Skupštine Crne Gore, protekao je mirno, uz veliki broj policijskih službenika.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR