20 °

max 25 ° / min 15 °

Četvrtak

16.05.

25° / 15°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Petrović: Gospodine, umjetnički direktore, imate li Vi uopšte predstavu od koliko je kukavičluka sazdana  Vaša zabrana predstave

Izvor: Pixabay; Ilustracija

Društvo

Comments 1

Petrović: Gospodine, umjetnički direktore, imate li Vi uopšte predstavu od koliko je kukavičluka sazdana Vaša zabrana predstave

Autor: Antena M

  • Viber

Povodom odluke umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta, Janka Jelića, da ne dozvoli izvođenje predstave "IzloŽene", koja se suočava s temom rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama, saopštenjem za javnost oglasila se Aida Petrović, aktivistkinja i feministkinja ženskog i mirovnog pokreta.

Saopštenje prenosimo integralno.

Biti u poziciji moci i odlučivanja trebalo bi značiti donositi odluke u najboljem interesu svih građana/građanki Crne Gore.Ali, kada su u pitanju dešavanja čak i kulturna koja se tiču ženske, vecinske populacije umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta, Janko Jelić donio je odluku u svom najboljem interesu, jer predstave "IzloŽene", koja se hrabro suočava s temom rodne (ne)ravnopravnosti i nasilja nad ženama, nece biti!

Neko je na kraju krajeva morao da počne da i u kulturnoj sferi osiono i nadasve drsko pokazuje đe je ženama mjesto i ko je vlasnik njihovih života, izbora, odluka….Neko je morao da jedan kulturni događaj, predstavu koja ne relativizuje nasilje nad ženama, stavi ad acta i “zaštiti “svekoliko pučanstvo od “izlizanih” tema sve prisutnijeg nasilja nad ženama u svim pojavnim oblicima. Tu “slavu” zabrane izvođenja predstave koja se bavi nasiljem nad ženama prigrabio je za sebe niko drugi do umjetnički direktor nikšickog pozorišta!

Gospodine, umjetnički direktore Janko Jelicu, imate li Vi uopšte predstavu od koliko je jadnoce i kukavičluka sazdana ta Vaša zabrana predstave "IzloŽene"?! Pitam ovako javno, a slutim da je Vaša spoznaja i razumijevanje nasilja nad ženama kao i posljedicama koje ostaju Vama potpuna nepoznanica, jer želite da: minimizirate i negirate problem, ponizite i obeshrabrite sve žene koje su bile ili jesu žrtve nasilja, obesmislite sve do sada potignute napore na polju rodne ravnopravnosti.

Kada umjetnički direktor zabrani izvođenje predstave koja problem nasilja nad ženama iznosi javno, jasno, jer je problem gorući i zahtijeva brže i kvalitetnije institucionalno i sistemsko rješavanje, onda to kao dugogodišnja aktivistkinja i feministkinja mogu razumijeti: kao podstrek svim nasilnicima, da vrše nasilje nad ženama, djevojkama, djevojčicama; da siluju i seksualno uznemiravaju žensku čeljad kad god i đe god jer oni su ljudi, a mi “samo” žene; da ako nikakva metoda prevaspitanja žena po mjeri konzervativnih i patrijarhalno primitivnih muškaraca, ne daju očekivane rezultate, onako “muški” posegnu za oružjem i pošalju je bogu na ispovjest! Tragedija u nebrojeno mnogo činova, a najviše onih doživotnih oličenih u traumama, strahu, strepnji od muškog nasilja.

Predstava "IzloŽene" iako zabranjena za izvođenje odigrana je u punom sjaju i poslala poruku i potvrdila žalosno činjenično stanje da su u javnom diskursu nepoželjne i zabranjene teme koje do srži otkrivaju matricu muškog nasilja nad ženama kao zločina sa neslućenim posljedicama za žrtvu, porodicu i društvo u cjelini.

Ostaje da se čuje regovanje i mišljenje dr Tamare Vujović, ministarke kulture i medija Crne Gore, da li ce prihvatiti ili odbaciti odluku umjetničkog direktora nikšickog pozorišta, na osnovu čega će se moći zaključiti da li ministarka Vujović i resorno ministarstvo podržavaju napore i borbu protiv nasilja nad ženama ili se solidarišu sa odlukom direktora Jelića, navodi u saopštenju Aida Petrovic, aktivistkinja i feministkinja ženskog i mirovnog pokreta.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Petar

Ako jelic zeli bas da vidi sto je izlizano neka ponovo procita svoju knjigu braca na lomaci,ali bas bez predrasuda...steta i jedno drvo sto je unisteno da se takvo sto stampa.. https://www.vijesti.me/kultura/683219/niksic-organizovana-promocija-knjige-janka-jelica-braca-na-lomaci