12 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 12°

Četvrtak

09.05.

18° / 13°

Petak

10.05.

19° / 12°

Subota

11.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Registrovan drugi slučaj morbila u Crnoj Gori, IJZCG poziva na vakcinaciju bez odlaganja

Društvo

Comments 0

Registrovan drugi slučaj morbila u Crnoj Gori, IJZCG poziva na vakcinaciju bez odlaganja

Autor: Antena M

  • Viber

Institut za javno zdravlje Crne Gore je danas u popodnevnim časovima registrovao drugi slučaj obolijevanja od morbila kod djeteta uzrasta 12 godina iz opštine Rožaje, koje nije vakcinisano, saopšteno je iz IJZCG.

"Odmah po potvrđivanju slučaja, preduzete su mjere kako bi se smanjio rizik daljeg širenje bolesti. Epidemiološko istraživanje vrši Dom zdravlja Rožaje, dok Institut za javno zdravlje pruža neophodnu podršku. U svim zemljama okruženja registrovano je obolijevanje od morbila u epidemijskoj formi (Bosna i Hercegovina, Srbija, Albanija, Rumunija) sa preko 5.200 oboljelih i najmanje 8 umrlih lica od kojih šestoro djece, četvoro mlađe od jedne godine. 

Morbili su akutna zarazna respiratorna bolest koja se odlikuje visokom temperaturom, kašljem, konjunktivitisom, pojavom sitnozrnastog crvenkastog osipa, čestom pojavom komplikacija (do 3 od 10 inficiranih razvije neku od komplikacija), a može dovesti i do smrtnog ishoda. Virus morbila se najlakše prenosi direktnim kontaktom sa kapljicama sekreta nosa, usta i ždrijela koje zarazne osobe prilikom kijanja, kašljanja ili govora izbacuju u svoju okolinu kao i vazdušnim putem tj. udisanjem aerosola jer virus može ostati u vazduhu pošto inficirana osoba napusti prostoriju. Moguć je i indirektni prenos prilikom kontakta sa nazofaringealnim sekretima svježe kontaminiranim predmetima", navode u saopštenju.

S obzirom da se oboljenje, kako kažu, veoma lako prenosi, kada je nivo kolektivnog imuniteta na niskom nivou, dolazi do razvija epidemija.

"Izvor infekcije je oboljela osoba, a zaraznost traje 4 dana prije i 4 dana nakon izbijanja ospe. Činjenica da je osoba zarazna i prije pojave ospe otežava epidemiološku kontrolu širenja uzročnika bolesti. 

Jedina prava mjera prevencije je vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom vakcinom protiv morbila, zauški i rubele. Potpuna vakcinacija podrazumjeva primanje dvije doze vakcine pri čemu prvu dozu treba primiti što prije nakon navršenih godinu dana. Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine, bez odlaganja.

Trenutni obuhvat sa prvom dozom  vakcine kod djece rođene 2018.g. iznosi 81,3%, za rođene 2019.g. obuhvat iznosi 75,1%, za rođene 2020.g. obuhvat iznosi 66,9%, za rođene 2021.g. obuhvat iznosi 49,1%, a kod djece rođene 2022. godine obuhvat iznosi 22,8%. S obzirom da je neophodno da obuhvat za sprječavanje epidemije iznosi najmanje 95% ciljne populacije jasno je da postoji značajan rizik za masovnije obolijevanje. Više informacija možete pronaći na: www.ijzcg.me/me/male-boginje-morbili", navode u saopštenju.

U slučaju pojave obolijevanja u kolektivima (vrtići i škole) neophodno je, dodaju, isključivanje nevakcinisanih do maksimalnog isteka dva perioda inkubacije odnosno do gašenja epidemije ili do sprovođenja vakcinacije u skladu sa uzrastom.

"Ne preporučuju se putovanja nevakcinisanom i nepotpuno vakcinisanim osobama u područja gdje je registrovano obolijevanje u zemlji i van zemlje.

Institut za javno zdravlje Crne Gore i domovi zdravlja organizovaće i vakcinaciju u dodatnim terminima predstojećeg vikenda o čemu ćemo obavjestiti javnost u posebnom saopštenju", zaključuju u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR