17 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kampanja "Zaustavimo nasilje" počinje u Bijelom Polju i Beranama

Društvo

Comments 0

Kampanja "Zaustavimo nasilje" počinje u Bijelom Polju i Beranama

  • Viber
U Beranama i Bijelom Polju će u ponedeljak biti otvorena izložba "Muzej porodičnih sjećanja" i organizovani javni razgovori na temu odnosa roditelja i djece, u okviru kampanje UNICEF-a i Vlade „Zaustavimo nasilje“.
 Kako je saopšteno iz UNICEF-a, kampanja se realizuje uz podršku Evropske unije i Telenor fondacije.
 
„Građani Bijelog Polja i Berana imaće priliku da sa stručnjacima iz Udruženja psihologa, kao i gradonačelnicima ovih opština – Aleksandrom Žurićem i Dragoslavom Šćekićem, šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžaminom Perksom i i koordinatorkom SOS Roditeljske linije i nevladine organizacije Roditelji, Lepom Žunjić, razgovaraju o odnosima u porodici i dobrim praksama roditeljstva“, kaže se u saopštenju.
 
Navodi se da će se kampanji u Bijelom Polju pridružiti glumac Moamer Kasumović, a u Beranama rukometašica Maja Savić.
 
Iz UNICEF-a su rekli da je cilj tih događaja da se, u skladu sa porukom većine građana Crne Gore (77 odsto) koji smatraju da roditeljima treba pružiti pomoć u vaspitavanju djece bez nasilja, kroz razgovor sa građanima, prepoznaju servisi podrške koji su roditeljima potrebni na lokalnom nivou i na čijem uspostavljanju opštine mogu raditi zajedno sa civilnim i privatnim sektorom, stručnjacima i roditeljima.
 
„Ove događaje organizuju opštine u okviru kampanje, jer želimo da razgovaramo sa roditeljima, stručnjacima i svim građanima o servisima koji su potrebni lokalnim zajednicama kako bi podržali roditelje da vaspitavaju djecu bez nasilja“, ističe Perks.
 
U oba grada će, tom prilikom, biti otvoren Muzej porodičnih sjećanja, koji će svi zainteresovani građani moći da posjete i nakon ovih događaja.
 
„Radi se o jedinstvenoj izložbenoj postavci nastaloj od porodičnih sjećanja. Lični predmeti pričaju priče o različitim porodičnim iskustvima djece, roditelja, baki i djedova, podsjećajući na važnost porodice u životu svake osobe, bila ona dijete ili odrasli čovjek. Neki predmeti govore o sreći, a neki o bolu i povredama iz djetinjstva“, pojasnili su iz UNICEF-a, prenosi Mina. 
 
Perks je pozvao sve da posjete taj Muzej, da se nad njim zamisle i da sami poklone neku priču iz svog djetinjstva Muzeju.
 
„Cilj nam je da na ovaj način zajedno podižemo svijest o postupcima koji povređuju djecu i o onima koji im pomažu da rastu“, poručio je Perks.
 
Svi zainteresovani građani mogu Muzeju pokloniti neku svoju priču i lični predmet i tako se pridružiti razgovoru o porodici, djetinjstvu i roditeljstvu,te otvaranju razgovora o bolnim iskustvima iz djetinjstva. 
 
Muzej će, u okviru kampanje, dijeliti porodična sjećanja sa građanima širom Crne Gore u želji da svaka porodica bude mjesto s više podrške, ljubavi i poštovanja za svakog njenog člana.
 
Kampanja „Zaustavimo nasilje“ zasniva se na nacionalno reprezentativnom istraživanju UNICEF-a iz decembra 2016. koje pokazuje da je generalno visoka tolerancija društva prema nasilju. 
 
Svaki drugi građanin smatra da je fizičko kažnjavanje djece prihvatljivo, kao i da vikanje na dijete nije nasilje. 
 
Trećina građana smatra da šamar i prijetnje djetetu nijesu nasilje, dok jedna četvrtina ucjenjivanje ne prepoznaje kao vid nasilja u vaspitavanju djece.
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR