16 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

21° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
INTERPOL ZA MAROVIĆA: Ako potjernica nije objavljena-nije izdata ili je traženo da ne bude objavljena

Društvo

Comments 0

INTERPOL ZA MAROVIĆA: Ako potjernica nije objavljena-nije izdata ili je traženo da ne bude objavljena

Izvor: rtcg.me

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Hoće li i kada Interpolova pojernica za Svetozarom Marovićem biti objavljena na zvaničnom sajtu te organizacije, i da li bi to dovelo do njegovog hapšenja, pitali smo Interpol i nadležne ustanove Crne Gore i Srbije.

Odgovor je RTCG dobila iz Liona, sjedišta Interpola gdje su nam objasnili zakonske procedure, ali nijesu željeli da komentarišu pojedinačne slučajeve. Da je nacionalni centralni biro Interpola Podgorica raspisao međunarodnu potjernicu za Svetozarom Marovićem, bila je vijest domaćih i regionalnih medija prošle sedmice. Sedam dana nakon toga, na sajtu Interpola potjernice nema. Zašto, pitali smo u sjedištu te organizacije u Lionu.

"Ako Crvena potjernica nije objavljena, to je ili zbog toga što nije zahtjevana ili izdata za tu osobu, ili je članica koja je podnijela zahtjev tražila da potjernica ne bude objavljena", navodi se u odgovoru iz Liona.

Nakon objavljivanja potjernice, u Interpolu objašnjavaju da država u kojoj se traženo lice nalazi nema obavezu da po potjernici i postupi.

"Interpol ne može insistirati ili prisiliti bilo koju članicu da uhapsi osobu  koja je predmet Crvene potjernice. Niti Interpol zahtijeva od bilo koje zemlje članice da preduzme bilo kakve akcije kao odgovor na zahtjev druge zemlje članice. Svaka zemlja članica Interpola zasebno odlučuje koju će zakonsku vrijednost dati Crvenoj potjernici u okviru svojih granica", saopšteno je iz Interpola.

Međutim, do sada je bila praksa da države članice međusobno sarađuju.

"Većina Interpolovih članica, međutim, tumače potjernicu kao validan zahtjev za privremeno hapšenje, posebno u slučaju kada imaju bilateralni sporazum o izručenju. U slučajevima kada se hapšenja vrše na osnovu potjernice, njih izvodi nacionalna policija država članica Interpola", kazali su iz Liona.

U saopštenju se još navodi da Interpol nema ovlašćenja da hapsi pojedince, već pomaže državama koje zatraže pomoć.

Na koji način će nadležni Srbije i Crne Gore sarađivati, kako bi Marović odslužio kaznu, danas nijesmo uspjeli da saznamo od crnogorskog, a ni srpskog MUP-a.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR