23 °

max 36 ° / min 22 °

Ponedjeljak

22.07.

36° / 22°

Utorak

23.07.

37° / 23°

Srijeda

24.07.

37° / 21°

Četvrtak

25.07.

33° / 21°

Petak

26.07.

34° / 20°

Subota

27.07.

37° / 20°

Nedjelja

28.07.

39° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Alarm za crnogorske institucije: Ruska firma u barskom parku organizovala ratne igre za djecu

Izvor: Pixabay

Hronika

Comments 4

Alarm za crnogorske institucije: Ruska firma u barskom parku organizovala ratne igre za djecu

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Ruska firma „Drevnij Kurush“ sa sjedištem u Podgorici, organizovala je protekle nedjelje u jednom barskom parku simulaciju ratne igre za maloljetnike.

Zabrinuti građani su Pobjedi dostavili fotografije na kojima su se djeca, naočigled zaprepašćenih turista, sakrivala iza naduvanih balona simulirajući ratne uslove, ciljajući jedni u druge.

Na balonima, koji su simulirali prepreke, pisalo je ime firme, kao i sajt drevnijkurush.com, koji nije u funkciji. U crnogorskom registru firma „Drevnij Kurush“ osnovana je 15. novembra 2023. godine kao društvo za usluge i bave se trgovinom poluproizvodima na veliko. Izvršni direktor, firme koja je i dalje aktivna, je Katsuaryna Mamantava.

Kriminolog Velimir Rakočević za Pobjedu kaže da je ovako nešto nedopustivo i da igranje rata i promovisanje nasilja država mora da sasiječe u korijenu.

„Umjesto da djecu u ovim turbulentnim vremenima podučavamo toleranciji i smanjenju konflikata, u parkovima se organizuju ratne igre i podstiču se agresija i nasilje. Država mora promptno da reaguje i da ovakve aktivnosti suzbije u korijenu, jer ako se to ne učini, sve to vodi još težim oblicima nasilja, koje uništava jedno društvo. Vježbe pucanja ili bilo kakvog simuliranja rata su neprihvatljive. Vidjeli ste koliko žrtava je usmrtio maloljetnik u Beogradu poslije obuke u pucanju. Valjda nam je to opomena koliko je to opasno, jer se iz te faze vrlo lako pređe u realno nasilje. Takođe, opasnost naučenog nasilja dokazuje činjenica da takve osobe, kad odrastu, čine najteže zločine“, kaže sagovornik Pobjede.

Rakočević apeluje na nadležne institucije da ovakve pojave shvate ozbiljno.

„Ovo je alarm za crnogorsko društvo i institucije, jer nasilje razara sve. Da ne pričam o tome da će turisti, koji su planirali da posjete Crnu Goru, nakon ovih slika, sigurno odustati“, zaključuje Rakočević.

Mladi su ionako izloženi svim vrstama nasilja na društvenim mrežama, a u regionu nijesu rijetkost ruski vojni kampovi za mlade. Ruski vojni kamp za djecu na Zlatiboru, na kojem je bilo i djece iz Crne Gore, zatvoren je 2018, ali je ubrzo organizovan novi blizu Kruševca. Ministar odbrane BiH Zukan Helez izjavio je prošle godine da su na području Republike Srpske brojni ,,vojni kampovi za obuku paravojnih formacija“ i da ih vode ,,neki ljudi iz Rusije“. Govoreći o vojnim kampovima, vojni analitičar Berko Zečević smatra da kamp nije dobra stvar i upozorio je na zloupotrebljavanje djece u ratovima širom svijeta.

„Djeca su podložna ideološkom oblikovanju i veoma su ,,jeftino topovsko meso““, kaže Zečević.

Objašnjava da djeca ne zahtijevaju velika finansijska sredstva, veoma brzo reaguju na poticaje i to je ono što je u suprotnosti sa svim konvencijama o zaštiti djece ili konvencijama o načinu ratovanja u skladu sa Ženevskim propisima.

Tvrde da su organizovali dječiji rođendan

Pobjeda je pozvala broj telefona koji je bio na balonima, javila se ženska osoba koja se nije predstavila, ali je potvrdila da je ona organizator te „ratne igre“ u Baru

koja je organizovana kako bi proslavili rođendan jednom dječaku. Pitala je zbog čega je zovemo i da li želimo takvu vrstu proslave rođendana. Na konstataciju novinara da je nevjerovatno da neko ko bježi od ratnog vihora tako obilježava dječije rođendane, ženska osoba je naprasno završila razgovor i naglasila da neće pričati na tu temu.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Posteno

NASE MRCNE SLUZBE NE ZNAJU ZA OVE AKTIVNOSTI KAO NI ZA KOPANJE TUNELA. DA IMA DRZAVE PROTJERALA BI OVE " RATNIKE" IZ CG U ROKU DVA DANA.

mrki

Ustalile su se te igre na Zlatiboru i pollako idu u CG.

Nikola

Da li su imali dozvolu od opštinskih organa da ovo organizuju u gradskom parku? Ako nisu da se drastično kaze ako jesu sankcionisati one koji su izdali takvu dozvolu