26 °

max 26 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

26° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vremeplov: Prije 147 godina ustanovljena telegrafija u Crnoj Gori

Društvo

Comments 0

Vremeplov: Prije 147 godina ustanovljena telegrafija u Crnoj Gori

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Crnogorska telegrafija (orig. crnogorski Knjaževsko Crnogorsko Brzojavstvo) ustanovljena je na današnji dan 1869. uz pomoć Ruskog Carstva kada su otvorena prve telegrafske veze između Cetinja, Rijeke Crnojevića, Orje Luke i nešto kasnije Virpazara.

Iste je godine, preko Kotora uspostavljena veza sa austro-ugarskom monarhijom.

Istorija crnogorske telegrafije

1870. donesen je Zakon o telegrafiji Knjaževine Crne Gore.

Prvi crnogorski telegrafist je bio Nikola Brzak, porijeklom iz Srbije.

Upravnik je bio vojvoda Ilija Plamenac, ministar odbrane (1879.-1905.) a telegrafija je dugo vremena smatrana ponajprije kao ustanova od vojno-obrambene važnosti crnogorske države.

Do 1910. Crna Gora je imala 25 zemaljskih stanica.

Radio-telegrafska stanica

Prva radio-telegrafska stanica, ne samo u Crnoj Gori već i na Balkanu, otvorena je u Baru 3. avgusta 1904., a bila je u vezi sa radiotelegrafskom stanicom u Bariju (Kraljevina Italija).

Dobila je naziv Volujica, po brdu na kome je bila smještena zgrada stanice s opremom i antenski sustav od dva rešetkasta stuba visine blizu 50 metara i žičane antene između njih, dok je ona u Bariju imala naziv San Cataldo.

Svečanosti puštanja u rad radio-stanice prisustvovao je knjaz Nikola I. Petrović uz crnogorske ministre te osobno Đulijermo Markoni i italijanski službenici.
Nikola I odlikovao je Markonija Ordenom za nezavisnost Crne Gore.

O ovome događaju otvaranja radio-telegrafske stanice izvještavao je i Glas Crnogorca:

"Već u ranu zoru okupilo se na Volujici, na kojoj je štacija podignuta, hiljadama naroda, kako iz mjesta i okoline mu, tako i iz susjednih pograničnih krajeva. U 9 sati iz jutra stigao je tamo njegovo kraljevsko visočanstvo Gospodar s pratnjom i dočekan je od okupljenog naroda najburnijim ovacijama. Nakon izvršenog crkvenog obreda vojvoda Gavro Vuković održao je govor na koji mu je odgovorio markiz Kuzani, a na kraju se Markoni zahvalio knjazu Nikoli na lijepom dočeku i ukazanim počastima. Nakon ovoga, slijedio je pregled radiotelegrafske stanice i na kraju se prišlo zakuski u paviljonu naročito podignutom za tu priliku. Prilikom zakuske, knjaz Nikola je nazdravio kralju Italije i poželio sreću i napredak italijanskom narodu, a Markoni, uzvraćajući zdravicu, to isto je poželio knjazu Nikoli i crnogorskom narodu. Drugu zdravicu knjaz je podigao u zdravlje Franca Josifa , vladara susjedne monarhije. Na kraju su pročitane depeše koje je knjaz Nikola tom prilikom uputio italijanskom kralju, austrijskom caru".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR