11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorske snahe osiguravaće muževi

Društvo

Comments 0

Crnogorske snahe osiguravaće muževi

  • Viber
Stranci koji imaju privremeni boravak u Crnoj Gori od sada će imati pravo na zdravstveno osiguranje preko člana porodice, što do sada nije bio slučaj.

Ova novina, kako piše Pobjeda, predviđena je izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju koje je pripremilo Ministarstvo zdravlja, a koje će se naći na nekoj od narednih sjednica Vlade.

Važećim zakonom propisano je da status osiguranog lica stiču članovi porodice koji imaju prebivalište, odnosno odobren stalni boravak u našoj zemlji.

Ta odredba, kako su Pobjedi kazali iz Ministarstva zdravlja, pravila je probleme stancima, uglavnom ženama iz okruženja koje su se udale za Crnogorce.

''Građanke iz okruženja status stalnog boravka sticale su tek nakon pet godina neprekidnog privremenog boravka, tako da se nijesu mogle osigurati preko svog bračnog druga i ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje preko supruga. Takođe, u doduše rijetkim slučajevima, ali ih ima, kada se dijete naših državljana iz određenih razloga, uglavnom medicinskih, rodi u Srbiji po važećem zakonu ne može se osigurati u Crnoj Gori preko roditelja, jer ima status stranca sa privremenim boravkom'', naglasili su u Ministarstvu.

Sve ovo, kako ističu, bio je razlog zbog čega je u izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju propisano da svojstva osiguranog lica mogu steći i članovi porodice.

''Tu se podrazumijevaju bračni ili vanbračni drug, djeca rođena u braku ili van braka, pastorčad, usvojena djeca kao i ona bez roditeljskog staranja, ako ih osiguranik izdržava, u skladu sa zakonom koji imaju dozvolu za privremeni boravak radi spajanja porodice ili radi školovanja u skladu sa posebnim zakonom, pod uslovom da nemaju svojstvo osiguranika u drugoj državi sa kojom je zaključen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju - objasnili su iz Ministarstva.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR