8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zvanično: Grčka crkva priznala Pravoslavnu crkvu Ukrajine; Rusi najavljuju osvetu – prekinuće kanonsko jedinstvo sa Grcima

Religija

Tag VideoTag Gallery
Comments 7

Zvanično: Grčka crkva priznala Pravoslavnu crkvu Ukrajine; Rusi najavljuju osvetu – prekinuće kanonsko jedinstvo sa Grcima

Autor: Antena M

  • Viber
Stigla reakcija iz Rusije!

Piše: Vlado Jovanović

Arhijerejski sabor Grčke pravoslavne crkve, kako je „Antena M” i najavljivala, na današnjem zasijedanju službeno je priznao kanonsku autokefaliju Pravoslavnoj crkvi Ukrajine.

Na taj način Grčka i Ukrajinska crkva stupaju u kanonsko i liturgijsko jedinstvo.

Vanrednim arhijerejskim saborom Grčke pravoslavne crkve predśedavao je arhiepiskop Atine i cijele Grčke Jeronim – objavila je grčka ckvena agencija „Romfea”.

Jeronim je predočio studiju naslovljenu „Informacija o autokefaliji Crkve Ukrajine” na temelju pozitivnih nalaza dvije sinodske komisije da je davanje autokefalije Ukrajincima od strane Vaseljenske patrijaršije kanonski regularno.

„U tome duhu, predlažem da priznamo Autokefalnu pravoslavnu Crkvu u nezavisnoj ukrajinskoj državi", kazao je blaženjejši Jeronim u zaključku svoje prezentacije.

(„Informaciju o autokefaliji Crkve Ukrajine” arhiepiskopa Jeronima pogledajte OVĐE)

Nakon toga, grčki arhijereji su glasali.

Odluku o priznanju Ukrajinske crkve grčki arhijereji donijeli su većinom glasova.

***

Prethodno, Sinod Grčke crkve je na sastanku 26-28. avgusta o.g. u skladu s preporukama svojih sinodskih komisija objavio da „1) priznaje kanonsko pravo Vaseljenskoga Patrijarha na dodjelu autokefalije i 2) priznaje privilegiju poglavara Grčke crkve (arhiepiskopa Jeronima) da se dalje bavi pitanjem Ukrajinske crkve”.

Službeno priznanje Ukrajinske crkve, procjenjuje se, suočiće Grčku crkvu sa osvetom Ruske pravoslavne crkve, koja je, uz pomoć diplomatije Ruske Federacije, snažno, direktno i posredno, pritiskala grčke arhijereje da ostanu uzdržani povodom Ukrajine.

Prethodnih mjeseci vođene su u Grčkoj snažne kampanje „za” i „protiv” priznanja Pravoslavne crkve Ukrajine.

Rusi su javno poručili da će preknuti kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa Grčkom crkvom ukoliko prizna Ukrajinsku crkvu.

***

Poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine, mitropoliti kijevski i cijele Ukrajine, Epifanij, izdao je saopštenje:

„Zahvalan sam bratu u Hristu, poglavaru Grčke crkve blaženjejšem arhiepiskopu Atine i cijele Grčke Jeronimu i arhijerejima, koji su danas podržali stav Sinoda Grčke i slijedili kanonsku i istorijsku odluku Vaseljenskoga Patrijarha.

Grčku i Ukrajinu, naša dva naroda, povezuju mnoge slavne stranice istorije, prijateljstva i saradnje. Uspostavljanje potpunoga evharistijskoga jedinstva i zvaničnoga odnosa između crkava Grčke i Ukrajine još je jedna stranica koja će se zauvijek urezati u našu istoriju i u naša srca!

Vjerujem da ću u bliskoj budućnosti imati zadovoljstvo da pośetim one koji su bliski mome srcu i da u Atini lično prenesem svoja ośećanja ljubavi i poštovanja blaženjejšem arhiepiskopu Jeronimu, braći arhijerejima i vaskolikoj Grčkoj crkvi”.

***

Protojerej Nikolaj Balašov, zamjenik šefa Odeljenja za vanjske crkvene odnose Moskovske patrijaršije, prokomentarisao je ispred Ruske pravoslavne crkve današnju odluku Grčke crkve.

„Uprkos dobro utemeljenim prijedlozima brojnih grčkih vladika da se trenutno uzdrže od donošenja odluke, Arhijerejski sabor Grčke crkve donio je odluku u korist priznavanja Pravoslavne crkve Ukrajine. Ocjenu posljedica ovakve odluke na odnose između Ruske i Grčke crkve daće Sveti Sinod Moskovske patrijaršije", rekao je Balašov za „РИА Новости”.

Mitropolit Ilarion Alfejev istoj agenciji je prije tri dana kazao:

„Ko prizna raskolnike Ukrajine – biće izolovan!”

 

***

Grčka pravoslavna crkva u međuvremenu se oglasila službenim saopštenjem za javnost.

Navodi da danas na Arhijerejskome saboru niko nije bio protiv autokefalije Ukrajinske crkve, ali je „sedam mitropolita bilo za to da se takva odluka odloži”.

Na današnjem Arhijerejskome saboru Grčke crkve bilo je ukupno 72 učesnika.

Rezultat glasanja sugeriše zaključak o potpunoj katastrofi ruskih napora u Grčkoj da se zaustavi proces priznavanja Ukrajinske crkve.

***

Rumunska i Kiparska crkva sljedeće su koje će priznati autokefaliju Pravoslavnoj crkvi Ukrajine – javljaju danas ukrajinski mediji.

Srpska pravoslavna crkva, svojim saborskim odlukama, saopštila je da neće priznati autokefaliju Ukrajincima.

***

Kako se nezvanično očekuje, već śutra će na liturgiji predstojatelj Grčke crkve arhiepiskop Jeronim pomenuti poglavara Ukrajinske crkve mitropolita Epifanija kao 15-og po redu u diptihu pomjesnih autokefalnih crkava.

 

 

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

andro

uskoro ce ovako spc priznati cpc.ako bog da! a ako nece,tim gore za nju...! AMIN BOZE!

Пренћани

хвала Антени М и Јовановићу на перфектним информацијама и тумачењима црквене проблематике , масу ствари се од вас може научити не само о цркви него и профи новинарству. Хвала још једном!!!!