26 °

max 26 ° / min 15 °

Subota

18.05.

26° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

23° / 13°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Onufrij: Ruska vojska ubija i starce, žene i đecu, razara bolnice, porodilišta, škole, sirotišta…

Religija

Tag Gallery
Comments 2

Onufrij: Ruska vojska ubija i starce, žene i đecu, razara bolnice, porodilišta, škole, sirotišta…

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Mitropolit Onufrij Berezovski (78) — predstojatelj UPC-MP, još uvijek de iure samoupravnoga ogranka Moskovske patrijaršije u Ukrajini — oglasio se novim saopštenjem.

Onufrij je ranije Putina, povodom napada na Ukrajinu, doveo u vezu s Kainovim grijehom bratoubistva i čovjekoubistva, opisanim u Svetome pismu.

I u ovome saopštenju se jasno navodi da je Rusija izvršila oružanu agresiju na Ukrajinu. Takođe, ne pominje se da je Onufrijeva jerarhija dio Ruske pravoslavne crkve tj. Moskovske patrijaršije, već se prosto naziva samo — Ukrajinska pravoslavna crkva.

Naglašava se i da je ona prevashodno Crkva ukrajinskoga pravoslavnoga naroda. Tvrdi se, indikativno, da ima milenijumsku tradiciju — što je aluzija da sebe smatra nasljednicom prvih eparhija koje je na području Kijevske Rusi, jezgra savremene ukrajinske državnosti, ustrojila Vaseljenska patrijaršija, etc.

U međuvremenu, neke eparhije UPC-MP, tvrdi se njih najmanje 15-ak, aktima i s blagoslovima nadležnih arhijereja, izbačile su iz službi Božijih dosad obavezno pominjanje moskovskoga patrijarha Kirila Gundjajeva.

Cjelokupno najnovije obraćanje mitropolita Onufrija, pod egidom SAOPŠTENJE UKRAJINSKE PRAVOSLAVNE CRKVE, u prijevodu s ukrajinskoga na crnogorski jezik glasi:

„Ukrajinska pravoslavna crkva je Crkva ukrajinskoga naroda. Objedinjuje vjernike na istoku i zapadu, śeveru i jugu naše zemlje. Sastoji se od ljudi različitih nacionalnosti i različitih političkih uvjerenja. Ali svi smo jedno u Hristu. Za više od 1000 godina istorije, naša Crkva je vazda bila i ostala sa svojim narodom.

Danas naša zemlja prolazi kroz tešku golgotu izazvanu napadom na našu zemlju od strane trupa Ruske Federacije. U svim crkvama i manastirima Ukrajinske pravoslavne crkve nastavljaju se pojačane molitve za što skoriji mir i prestanak krvoprolića. Mi dosljedno pozivamo na mirno rješavanje sukoba kroz dijalog. Rat — to je najgori grijeh na svijetu. Rat nas ćera da na drugu osobu gledamo, ne kao na ikonu Božiju, već kao na neprijatelja kojega treba ubiti. Stoga, nema opravdanja za one koji započinju ratove.

Nažalost, tokom ovih nekoliko dana poginuo je veliki broj civila, uključujući starce, žene i đecu; uništena je humanitarna infrastruktura — bolnice, porodilišta, škole, sirotišta; a preživjeli su primorani da napušte svoje domove, pa čak i zemlju da spasu svoje živote, postajući izbjeglice i raseljena lica.

S tim u vezi, kako bismo spriječili još veće žrtve i stradanja našega naroda, pozivamo sve one od kojih to zavisi da obezbijede prave humanitarne koridore za hitnu evakuaciju civila iz naselja na liniji vatre i da omoguće njihovu zaštitu. Uslijed borbi, neki ukrajinski vojnici su, na zakletvi i dužnosti odbrane otadžbine, nažalost ranjeni ili zarobljeni. Stoga, Ukrajinska pravoslavna crkva, brinući o svojim sugrađanima, traži da se pokaže ljudsko saośećanje i hrišćansko milosrđe, te organizuju izručenja ranjenih i razmjene ratnih zarobljenika.

Vjerujemo da će Gospod naš Isus Hristos, zastupništvom Svoje Prečiste Majke, sačuvati našu zemlju i njezin bogoljubivi narod, i podariti nam dugo očekivani mir.

+ ONUFRIJ

Mitropolit kijevski i cijele Ukrajine i predstojatelj Ukrajinske pravoslavne crkve

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Boško Agram

@Javor ovaj ima spremljena dva govora u mantiji inače bi se davno otcijepio od Ruske crkve.

Javor

A popovi SPC ne osuđuju putinove zločine, mada ih jos ne blagosiljaju, kako su to radili u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu.