13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zelenski sankcionisao devet arhijereja UPC (MP)

Religija

Tag Video
Comments 0

Zelenski sankcionisao devet arhijereja UPC (MP)

  • Viber

Priredio: V.J.

Savjet za nacionalnu bezbjednost i odbranu (SNBO), kojim predśedava Volodimir Zelenski, uveo je sankcije za ukupno devet arhijereja i jednoga đakona Ukrajinske pravoslavne crkve, ogranka Moskovske patrijaršije koji je proljetos samoproglasio nezavisnost i tvrdi da sada navodno nije pod kontrolom patrijarha Kirila Gundjajeva.

Sastanak SNBO je, kako smo izvijestili, održan 1. decembra, razgovaralo se „o brojnim činjenicama da izvjesni vjerski krugovi u Ukrajini održavaju veze s državom agresorom (Rusijom)”, nakon kojeg je Zelenski, između ostaloga, saopštio da će u roku od dva mjeseca Vlada Ukrajine izraditi prijedlog zakona koji će „jamčiti Ukrajini duhovnu nezavisnost” i „onemogućiti djelovanje vjerskih organizacija povezanih s centrima uticaja u Ruskoj Federaciji u Ukrajini, u skladu s normama međunarodnoga prava u području sloboda savjesti”.

U javnosti se spekuliše da će novi zakon biti usmjeren na zabranu ili snažno ograničavanje djelovanja UPC (MP), na čijem je čelu mitropolit Onufrij Berezovski.

„Nikada nećemo dopuštiti da neko izgradi carstvo unutar ukrajinske duše", kazao je Zelenski, ne pominjući konkretno UPC (MP).

Saopšteno je i da je SNBO „podržao prijedloge Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU) za primjenu posebnih ekonomskih i drugih ograničavajućih mjera i sankcija u pogledu fizičkih lica”.

A upravo danas je, na sajtu Predśednika Ukrajine (president.gov.ua), objavljen zvaničan spisak osoba iz UPC (MP) na koje se odnose sankcije SNBO.

To su devetorica arhijereja i jedan veoma uticajni đakon UPC (MP):

1) VADIM NOVINSKI, od prije dvije godine đakon, zapravo kontroverzni rusko-ukrajinski oligarh, rođen u Rusiji, porijeklom Jermen, političar i poslanik u Ukrajini — mnogo kultivisanija verzija tamošnjeg Miodraga-Dake Davidovića — smatra se glavnim sponzorom UPC (MP) i-ili „proksijem” Moskve za povjerljive, novčane i obavještajne transakcije prema jerarhiji mitropolita Berezovskog, izbjegao u Njemačku, a 21. maja prošle godine uručio u Beogradu, ispred delegacije UPC (MP), poklon patrijarhu Crkve Srbije (SPC) Porfiriju-Prlu Periću

2) PAVEL LEBID, namjesnik Kijevo-pečerske lavre, najznačajnijega manastirskoga kompleksa Ukrajine — on je 29. februara 2020. u delegaciji UPC (MP) litijao Podgoricom sa Amfilohijem Radovićem

3) mitropolit simferopoljsko-krimski LAZAR ŠVEC

4) mitropolit Izjuma i Kupjanska JELISEJ IVANOV

5) episkop romensko-burinski JOSIF MASLENIKOV

6) episkop koktebeljski AGATON OPANASENKO

7) mitropolit PLATON UDOVENKO, administrator Feodosijske eparhije.

8) episkop bahčisarajski KALINIK ČERNIŠEV, vikar Simferopoljske eparhije

9) episkop džankojsko-razdoljski ALEKSIJ OVSJANIKOV, administrator Džankojske eparhije

10) arhiepisop rovenkovsko-sverdlovski ARKADIJ TARANOV, administrator Rovenkovske eparhije.

Sankcije SNBO uključuju: blokiranje imovine; ograničavanje trgovinskih operacija; ograničavanje, djelimični ili potpuni prekid tranzita resursa, letova i prijevoza preko teritorije Ukrajine; sprječavanje povlačenja kapitala iz Ukrajine; zabrana zakupa državne imovine od strane rezidenata strane države i osoba koje direktno ili indirektno kontrolišu rezidenti strane države ili djeluju u njihovom interesu, etc.

Sankcije se izriču na rok od 5 godina.

Napominjemo, desetine sveštenika i neki arhijereji UPC (MP) na područjima Ukrajine koje su Rusi okupirali javno su i bez stida otkrili svoju kolaboraciju: arhijereji Jelisej Ivanov iz Izjuma i Josif Maslenikov iz Romena pobjegli su u Rusiju nakon što je ukrajinska vojska u kontraofanzivi oslobodila te gradove…

Delegacija UPC (MP), lično je predvodio Onufrij Berezovski, učestvovala je u tzv. protestnoj litiji s Amfilohijem 29. februara 2020. u Podgorici.

Prošle godine delegacija UPC (MP) bila je u Podgorici tokom nasilnoga ustoličenja Mićovića u područnom ogranku Crkve Srbije. Mićović je nedavno boravio u Rusiji.

Ordenom UPC (MP) Mićović je 2019. nagrađen; a u martu 2020. on je bio gost ove jerarhije u Ukrajini.

Služba bezbjednosti Ukrajine proteklih desetak dana je obavila velike kontraobavještajne racije objekata UPC (MP) širom zemlje u potrazi za ruskim špijunskim i subverzivnim centrima. Opširnije na linkovima dolje…

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR