22 °

max 23 ° / min 15 °

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 12°

Utorak

14.05.

22° / 13°

Srijeda

15.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zurabišvili: Patrijarh da bude uz državu, proevropski a ne proruski

Religija

Comments 0

Zurabišvili: Patrijarh da bude uz državu, proevropski a ne proruski

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Predśednica Gruzije, Salome Zurabišvili, ocjenjuje da je poglavar Gruzijske pravoslavne crkve, katolikos-patrijarh Ilija II (star 91 godinu) — „slaba ličnost”.

Tokom zvanične pośete Velikoj Britaniji, Zurabišvili je, navodi portal „Sova News” (sova.news), izrazila nadu da će Gruzijska crkva „slijediti prozapadnu retoriku” i „da će smoći da izabere progruzijskog i proevropskog patrijarha, a ne proruskog”.

„Mislim da je naša Crkva, kao i u svakoj drugoj pravoslavnoj zemlji, veoma blizu vlasti, teži da prati promjene u naglascima i nijansama”.

Rusija je 2008. izvršila oružanu agresiju na ovu zemlju, čije djelove i sada drži pod okupacijom.

Od decembra prošle godine, Gruzija je službeno u statusu kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Gruzija ima 3,7 miliona stanovnika, od čega preko 80 odsto pravoslavnih.

Dok je zemlja bila dio SSSR-a, Staljin je 1943. obnovio Gruzijsku crkvu, jednovremeno kad je obnovio patrijaršiju Ruskoj crkvi.

No, Gruzijska crkva će tek 1990. dobiti kanonsko priznanje, kada joj je Vaseljenska patrijaršija dodijelila tomos o autokefaliji.

Ilija II Gudušauri-Šiolašvili, rođen 1933, katolikos-patrijarh postao je 1977.

Neki aktuelni stavovi Gruzijske crkve — a čije se kreiranje iza scene pripisuje pojedinim proruskim episkopima koji navodno zloupotrebljavaju fizičku slabost starog patrijarha-katolikosa — tumače se kao dvosmisleni u odnosu prema Evropi (Zapadu), odnosno Rusiji.

Sa svoje strane, katolikos-patrijarh krajem prošle godine čestitao je gruzijskome narodu preporuku da se njihovoj državi dodijeli status kandidata za prijem u EU:

„Dugi niz godina evropski komesari i drugi predstavnici EU isticali su da je jedinstvena kultura Gruzije sastavni dio kulture Evrope i da je očuvanje i razvoj hrišćanske tradicije naše zemlje, duhovnih vrijednosti, uopšte njezina drevna kultura, važna i za EU”.

On je naglasio da je Gruzijska patrijaršija „vazda podržavala evropske integracije” i izrazio nadu da će „naša zemlja dati vrijedan doprinos daljem razvoju ove velike evropske porodice”.

Nedavno je vaseljenski patrijarh Vartolomej kazao da će „odnosi između Carigradske i Gruzijske crkve uvijek ostati bliski i bratski”.

Vartolomej je to izjavio iako mu je u martu 2023. Ilija II pisao izražavajući zabrinutost zbog neobnavljanja prava UPC (MP) — ogranka Moskovske patrijaršije u Ukrajini, koji nije priznat od Vaseljenske patrijaršije — da koristi Kijevopečersku lavru (odluku je donijela ukrajinska vlada, Lavra je stoprocentno vlasništvo države Ukrajine).

Ovaj stav Ilije II izazvao je kritike u Gruziji, jer su ga neki protumačili kao podršku Moskovskoj patrijaršiji i Rusiji.

Gruzijska crkva još nije stupila u kanonsko i liturgijsko jedinstvo s autokefalnom Pravoslavnom crkvom Ukrajine.

Na drugoj strani, Gruzijska crkva je, indirektno, saopštila da ne priznaje kvazitomos koji je prije dvije godine Crkva Srbije (SPC), uz koordinaciju s Moskovskom patrijaršijom i protivno kanonskome poretku, objavila za Ohridsku arhiepiskopiju (MPC-OA).

Sinod Gruzijske crkve je u februaru 2023. jedino odlučio „da stupi u evharistijsku uniju sa Pravoslavnom crkvom u Śevernoj Makedoniji, na čijem čelu je njegovo blaženstvo arhiepiskop Stefan (Veljanovski)”. Ova odluka je u saglasnosti sa mjerodavnim stavovima Vaseljenske patrijaršije, koja je jerarhiji u Makedoniji priznala kanoničnost, s tim da njezin status (autokefalija) ostaje da se riješi u budućnosti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR