21 °

max 21 ° / min 9 °

Subota

27.04.

21° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Autokefalija veliko Božije milosrđe: Gruzija slavi razdvajanje od Ruske crkve

Religija

Comments 3

Autokefalija veliko Božije milosrđe: Gruzija slavi razdvajanje od Ruske crkve

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

 Gruzijska pravoslavna crkva i ove je godine proslavila autokefaliju kojom je odbačila zavisnosti od Ruske crkve.

 Svake godine gruzijske crkvene vlasti molitvenim pomenom obilježavaju ovaj za njih istorijski događaj, naglašavajući u porukama da je „Ruska carevina koristila Crkvu u političke svrhe, za pokoravanje i asimilaciju gruzijskoga naroda”.

 Prema tim tumačenjima, Rusi su im osporavali crkvenu samostalnost „kako bi gruzijski narod držali ne samo u vjerskoj, već i u kulturnoj i političkoj pokornosti”.

 Crkva u Gruziji (antičkoj Iveriji) imala je drevnu nezavisnost, koja, kao i u slučaju naše Mitropolije - Crnogorske pravoslavne crkve, nije bila priznata nekim posebnim aktom od strane Vaseljenske Majke-Crkve (takvi akti, tomosi, izdaju se tek od 1850. godine), nego su kanonski i liturgijski prihvaćene na osnovu duge tradicije opstojanja.

 Gruzijski mediji prenose riječi s kojima je mjestobljustitelj, vikar patrijaršijske stolice u Tbilisiju, mitropolit Šio Mudžiri (na fotografiji gore), podśetio na porijeklo gruzijske autokefalije. On je prekjuče, 25. marta, nakon molitve u sabornoj crkvi Presvetog Trojstva u prijestonici Gruzije, kazao:

 „Kada je početkom 19. vijeka Ruska carevina anektirala Gruziju i mi izgubili političku nezavisnost, ubrzo nakon toga došlo je do poništenja autokefalnosti naše Crkve i gubitka naše crkvene samostalnosti, što je bio NEZAKONIT ČIN sa stanovišta crkvenoga prava”.

 „Ovakvo STRAŠNO STANJE trajalo je više od stotinu godina. Međutim, istaknuti gruzijski klir i svjetovnjaci nijesu prestali da ulažu napore za obnovu naše autokefalnosti”.

 „Početkom 20. vijeka je svešenstvo održalo sabor na kojem su pokrenuli pitanje obnove autokefalnosti. Na sastanku ruskoga sinoda u Petrogradu, kao što je poznato, uprkos našim argumentima, carska vlada i crkvena uprava nastojale su SVIM SILAMA SPRIJEČITI obnovu autokefalnosti u Gruziji”.

 Mitropolit je citirao onovremene ruske optužbe da je „želja za obnovom crkvene nezavisnosti fanatična zabluda gruzijske ‘autokefalističke’ inteligencije".

 „I to se nastavilo sve do početka 1917, kada se dogodila Februarska revolucija u Rusiji”, kazao je mitropolit. „Naši su arhijereji to iskoristili i 12/25. marta 1917. objavili obnovu autokefalije u patrijaršijskoj katedrali. Bilo je to veliko slavlje i radost za našu zemlju”.

 Međutim, Rusi, sada kao Sovjeti, opet su nasilno stavili Gruziju pod kontrolu, a Ruska crkva ih je slijedila.

 U drugoj polovini 1943, Staljin, nekadašnji učenik bogoslovije, naredio je da se obnovi nezavisnost Gruzijske crkve, istovremeno odobravajući rang patrijaršije Ruskoj crkvi. No, takva, od Staljina i njegovih agenata pod mitrama u Ruskoj crkvi proglašena „autokefalija” Crkve u Gruziji, nije mogla biti priznata od mjerodavne Vaseljenske patrijaršije.

 Tek s početkom raspada SSSR-a, kada se Gruzija pripremala da proglasi i dobije međunarodno priznanje za nezavisnost, Gruzijska crkva je priznata iz Carigrada.

 O tim događajima, mitropolit Šio Mudžiri kazao je prekjuče u sabornoj crkvi Presvetog Trojstva u Tbilisiju:

 „Kao što je poznato, 1990. godine, na praznik pobjede pravoslavlja, vaseljenski patrijarh Dimitrije uručio je Gruzijskoj crkvi dvije gramate, kojima potvrđuje: 1) našu istorijsku autokefalnost i 2) priznaje patrijaraško dostojanstvo naše Crkve”.

 „To su događaji koje danas slavimo, braćo i sestre, i koje danas, više nego ikad, moramo cijeniti kao VELIKO BOŽIJE MILOSRĐE”.

 Gruzija je prva pravoslavna zemlja koju je Putin oružano napao i u krvi djelimično okupirao, 2008. godine.

 Od decembra prošle godine, Gruzija je službeno u statusu kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Ova zemlja ima 3,7 miliona stanovnika, od čega preko 80 odsto pravoslavnih.

 

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

TOMIC

NA ZALOST NAS NAROD SU PRAĐEDOVI IZ STRAHA UCILI(1918) DA BUDU OVAKVI KAKVI SU DANAS. ONI ANTIFASIZAM DOŽIVLJAVAJU KAO KOMUNISTIČKU LAZ!

Betoven

Za razliku od nas njihov klir nikada nije prestajao da se bori za povratak autokefalnosti.