15 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

21° / 14°

Subota

11.05.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mitropolita terete da je okupatoru dojavljivao o rasporedu ukrajinskih trupa

Religija

Tag Gallery
Comments 0

Mitropolita terete da je okupatoru dojavljivao o rasporedu ukrajinskih trupa

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J. 

Ukrajinska sužba bezbjednosti (СБУ) dokumentovala je subverzivne aktivnosti mitropolita Arsenija, nastojatelja Svjatogorske svetouspenska lavre u jurisdikciji UPC-MP, tj. pripadnika ogranka Moskovske patrijaršije u Ukrajini. 

Mitropolit je „okupatorima predao lokaciju kontrolnih punktova odbrambenih snaga u Kramatorskom okrugu Donjecke oblasti”. 

Kako danas saopštava СБУ, to se „dogodilo tokom njegove liturgije, što dokazuje video snimak”. 

„Tada je mitropolit dao parohijanima adrese kontrolnih punktova ukrajinskih trupa. Na ovaj način, on je pokušao da agresoru otkrije položaje ukrajinskih kontrolnih punktova u zoni fronta”. 

Svjatogorsko-uspenska lavra, pravoslavna svetinja Ukrajine (snimak od prije rata)

Mitropolit Arsenij Jakovenko rođen je 1968. godine. On je državljanin Ruske Federacije. Svajtgorsko-uspenska lavra, kojom upravlja, jedna je od najvećih pravoslavnih svetinja Ukrajine. 

Lavra je 2022. godine nekoliko puta bila pogođena granatiranjem i bombardovanjem ruskih trupa koje su napale Ukrajinu. 

Od juna do septembra, obližnje mjesto Svjatogorsk je okupirala Rusija, ali je Lavra, koja se nalazi na drugoj strani rijeke Siverski Donjec, ostala pod kontrolom ukrajinske armije i ponovo je bila podvrgnuta ruskoj dalekometnoj paljbi. 

 Rusi su granatirali i bombardovali Svjatogorsku lavru

Prema istrazi СБУ, mitropolit Arsenij Jakovenko „još prije početka potpune ruske invazije, saopštavao je prokremljovske narative o ratu u Ukrajini”. O tome svjedoče, navodi se, ponovljene izjave u kojima je mitropolit oružanu agresiju Ruske Federacije nazvao „građanskim sukobom”. 

Na osnovu prikupljenih dokaza, istražitelji СБУ obavijestili su mitropolita o sumnji iz djela čl. 114-2 Krivičnoga zakonika Ukrajine. 

Ukrajnski mediji izvještavaju da se riješava pitanje izbora preventivne mjere za mitropolita, do izvođenja na sud. Njemu prijeti kazna do 8 godina zatvora. 

Jedna od manastirskih crkava Lavre koju su Rusi devastirali

Prema neažuriranim podacima — od 4. oktobra 2023. godine — pokrenuto je najmanje 68 krivičnih postupaka protiv predstavnika UPC-MP, od kojih su 14 mitropoliti. Među otkrivenim zločinima je 20 činjenica o izdaji, kolaboracionizmu, pomaganju i podržavanju zemlje agresora. 

Pored toga, službenici za sprovođenje zakona istražuju 18 slučajeva unutar jerarhije UPC-MP u vezi sa javnom agitacijom vjerske mržnje, ili drugim krivičnim djelima, poput prodaje vatrenog oružja i distribucije dječije pornografije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR