27 °

max 35 ° / min 22 °

Petak

14.08.

35° / 22°

Subota

15.08.

33° / 23°

Nedjelja

16.08.

33° / 22°

Ponedjeljak

17.08.

33° / 22°

Utorak

18.08.

33° / 22°

Srijeda

19.08.

31° / 22°

Četvrtak

20.08.

31° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković: Gašenje MA bi izazvalo nesagledivu štetu za crnogorsku ekonomiju

Ekonomija

Comments 1

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Marković: Gašenje MA bi izazvalo nesagledivu štetu za crnogorsku ekonomiju

Odluka Vlade da na javan i transparentan način riješi probleme Montenegro Airlinesa (MA), predlažući zakon Skupštini Crne Gore, predstavlja njen odgovoran odnos prema ovo pitanju, dobru ekonomsku i finansijsku odluku, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković. Istakao je da bi gašenje kompanije zbog naslijeđenih dubioza izazvalo nesagledivu štetu za Crnu Goru i njenu ekonomiju, saopšteno je iz Vlade.

„Mi smo napravili objektivnu ekonomsku analizu toga šta znači likvidacija MA odnosno šta donosi ulaganje u MA. Likvidacija znači da bi Crna Gora izgubila preko 500.000 putnika godišnje i to možete pretpostaviti šta znači za državu Crnu Gore i njenu ekonomiju, a ne samo za turizam“, rekao je premijer Marković odgovarajući na pitanja novinara nakon svečanosti uručivanja 17 doktorskih stipendija.

Ističući da se ovdje radi o investiciji, a ne potrošnji, Marković je ukazao na to da je naša država pretežna avio destinacija i podsjetio da će ove godine MA prevesti 680.000 turista što čini 30 odsto učešća u broju prevezenih putnika.

„To je preko 75 miliona eura prihoda ostvarenih od strane MA i to je oko 180 miliona eura posrednog doprinosa crnogorskoj ekonomiji i javnim finansijma. Ako bismo ugasili MA onda to sve ne bismo imali u Crnoj Gori“, rekao je Premijer i poručio građanima da je važno da ovo razumiju jer bez prihoda koje donosi MA došli bi u rizik i plate i penzije, redovnost svih isplata i svi drugi aspekti javnih finansija koji su oslonjeni na ukupnu ekonomiju.

Ukoliko bi u ovom trenutku MA ugasili zbog dubioza iz prethodnog perioda, dodao je Marković, crnogorska ekonomija bi doživjela veliku štetu sa nesagledivim posljedicama na duži period.

Marković je kazao da se kroz Predlog zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „Montenegro Airlines“ A.D. Podgorica rješavaju pitanja dugova, ali i da se kompanija uvodi u investicionu i razvojnu fazu.

„Na ovaj način čuvamo nesporan kadrovski potencijal koji je stvoren u MA u više od 20 god. Čuvamo naše pilote, inženjere, tehičare jer je to industrija koja je globalno u ekspanziji. Oni će naći vrlo lako svoj prostor na avio tržištu ali mi smo puno uložili u njih da bismo ih izgubili. Oni trebaju Crnoj Gori za njenju ekonomiju i njen rast“, rekao je Marković i dodao da će u narednih šest godina biti nabavljene četiri letjelice koje će biti vlasnišvo MA.

Istakao da je ovo ekonomska a ne sanaciona mjera i da misli da je predlog za rješavanje problema MA dobar. Na pitanje novinara da li očekuje podršku koalicionih partnera za Predlog zakona u Parlamentu, premijer je rekao da na Vladi nije bilo razlika u odnosu na ovo pitanje.


Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Johnny

Turizam cini 22 posto naseg BND, njegov znacaj za drzavu je jako preuvelican. Od turizma ne moze da se dobro zivi. Koje zemlje u EU zive od turizma? Grcka, Portugal, Spanija su najsiromasnije zemlje stare EZ. Pomorstvo je nekada donosilo vise prihoda no cjelokupna turisticka privreda