14 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
PU traži stečaj za pet preduzeća zbog poreskog duga

Ekonomija

Comments 0

PU traži stečaj za pet preduzeća zbog poreskog duga

  • Viber
Poreska uprava u ponedjeljak je podnijela Privrednom sudu predlog za otvaranje stečajnih postupaka u pet podgoričkih preduzeća, nakon što prethodno preduzimanim mjerama prinudne naplate nije mogla da naplati poreski dug od 3,22 miliona EUR.

PU je predložila otvaranje stečajnog postupka u preduzeću Galenika Crna Gora, zbog duga od 1,51 milion EUR, kao i Pelagonija i Montemal, koji duguju 584,23 hiljade, odnosno 432,29 hiljada EUR.

Iz PU je saopšteno da je podnijet predlog za otvaranje stečajnih postupaka i u preduzećima MP engineering i M-Grupa, zbog duga od 352,97 hiljada EUR, odnosno 347,04 hiljade EUR.

„Ti iznosi se odnose na obaveze koje su već bile predmet mjera prinudne naplate, kojima PU nije uspjela da naplati dug. U međuvremenu su dospjele i ostale obaveze tih poreskih obveznika”, navodi se u saopštenju.

PU, kako su podsjetili njeni predstavnici, u kontinuitetu koristi sve instrumente predviđene Zakonom o poreskoj administraciji i ostalim propisima za naplatu poreskih potraživanja, od blokiranja žiro-računa, preko uspostavljanja hipoteke nad imovinom dužnika, do iniciranja stečajnog postupka po iscrpljivanju ostalih mjera za obezbjeđenje potraživanja.

„To je bio slučaj i kod preduzeća „Radoje Dakić“ u novembru prošle godine, kada je PU podnijela predlog za otvaranje stečajnog postupka kod tog poreskog obveznika za dospjeli neizmireni dug od 10,86 miliona EUR“, naveli su iz PU.

PU će, kako su kazali, i u narednom periodu nastaviti da primjenjuje mjere za povećanje stepena fiskalne discipline u Crnoj Gori, s jedne strane podstičući dobrovoljno izmirivanje poreskih obaveza proaktivnim pristupom obveznicima i jačanjem uslužnih funkcija, a s druge strane primjenjujući mjere za obezbjeđenje potraživanja kod poreskih obveznika koji zbog poteškoća u poslovanju ili nižeg stepena poreske discipline ne izmiruju blagovremeno poreske obaveze prema državi.

“U cilju efikasnog upravljanja poreskim dugom, mjera predlaganja otvaranja stečajnog postupka biće preduzimana kao posljednja za obezbjeđenje potraživanja prema svim obveznicima koji ne budu izmirivali poreski dug u sistemu reprograma, kao i prema svim obveznicima kojima rješenja o reprogramu budu ukinuta u skladu sa odredbama Zakona o reprogramu poreskog potraživanja”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR