17 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

21° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković: Nećemo prihvatiti većinu preporuka MMF-a, Zakon o majkama klasična politička trgovina

Ekonomija

Comments 0

Marković: Nećemo prihvatiti većinu preporuka MMF-a, Zakon o majkama klasična politička trgovina

  • Viber
Glavni problemi ekonomije, kako kaže premijer Duško Marković u emisiji Živa istina su visoki javni dug i deficit.

Napominje da je ova Vlada morala da radi konsolidaciju javnih finansija zbog tih problema.

Premijer je ocijenio da je konsolidacija urađena veoma odmjereno i pažljivo. kako kaže, već prve analize su pokazale da je urađen dobar posao.

''Ukupna analiza biće krajem marta, i ona će poslužiti kao osnov za kreiranje daljih mjera. Mi smo u januaru ostvarili prihode 2,2% preko planiranih, 9% su prihodi veći nego u januaru 2016., projektovani deficit je 64% veći nego realni''- kazao je premijer.

Poručuje da se princip štednje pokazao kao koristan i uspješan.

''Dakle, prvo smo štedjeli, zatim smo bolji nego u januaru 2016, i bolji smo od  onogf što smo projetovali. Mjere su dakle dale rezultate. Ovaj, zajedno sa ofanzivnim pozitivnim pristupom prema ulaganjima u CG paralelno, daje odlične rezultate''- kazao je premijer.

Neće prihvatiti većinu preporuka MMF-a

Dakle, kako kaže premijer, njesmo ušli u povecćnje akciza, poreza i doprinosa, već na druge načine našli rješenje. Kada su posrijedi preporuke MMF-a, među kojima su povećanje PDV-a, akciza, premijer kaže:

''Mogu odmah da vam kažem da najveći dio tih mjera nećemo prihvatiti, ne kažem da to nijesu dobre mjere, oni su prijateljska organizacija. Ali, imamo drugo rješenje. Ti razgovori sa njima nijesu bili prijatni, jer kad vam MMF kaže da te mjere koje su predložili idu u prilog smanjenju deficita, javnog duga i kad vam kažu da ćete imati 300 miliona jeftinog novca, onda sam samo rekao OK, hvala, ali ćemo donijeti sami oduku''-kaze Marković.

Mnogo smo, kaže trošili.

''Mnogo smo trošili, mora se štedjeti, previše novca se izlivalo van kase na različite strane, odlučili smo da sav taj novac vratimo u državnu kasu i izbjegnemo te mjere. Želim da pošaljem poruku građanima da će Vlada  donijeti takvu odluku koja će biti kombinacija mjera: da štedimo, da obezbijedimo razvoj, da smanjimo deficit i da ne ugrožavamo one koji su već ugroženi''- ocjenjuje pre,mijer uz ocjenu da zna da taj novac treba obezbijediti.

''Ja nijesam neki ekonomski analitičar, ali znam da novac treba da zaradimo i znam da taj novac treba pravično rasporedimo i znam da u Crnu Goru ne može doci investitor koji nema uslove, i zato te uslove i strvaramo''-kazao je on.

Zakon o majkama klasična politička trgovina

Marković je u Živoj istini ponovio da naknade za majke ne mogu i neće biti vraćene na prethodni nivo.

''Taj zakon je u skupštini izglasala nelegitimna većina i to je bila klasična politička trgovina. Taj zakon zahtijeva 74 miliona eura novog novca za taj program, sa ovim umanjenjem to je 51 i nesto, to je dakle opterećenje koje jednostavno država ne može da izdrži jer za to nema realnog osnova. Ako imate pravo da smanjite plate, da smanjite penzije, onda imate i pravo da smanjite i to, nijesmo ukinuli kao sto se pokušava ovdje predstaviti''-kazao je Marković.

Marković je najavio i projekte koji će na primorju u avgustu zahtijevati 4000 radnika, a o čemu je još govorio MArković pročitajte u POSEBNOJ VIJESTI.

Živa istina na programu je večeras od 19.30 na radiju Antena M, Atlas i televizijama Ptva i Atlas.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR