17 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dragaš: Izgubljeno par miliona zbog ulaska Pegasusa na letove To Montenegra

Ekonomija

Comments 5

Dragaš: Izgubljeno par miliona zbog ulaska Pegasusa na letove To Montenegra

Autor: Antena M

  • Viber

Nacionalni avio-prevoznik To Montenegro izgubio je par miliona EUR zbog ulaska turske niskobudžetne kompanije Pegasus na njene letove, saopštio je predsjednik Odbora direktora te kompanije Tihomir Dragaš.

Dragaš je, u intervjuu Televiziji Vijesti, rekao da je to rezultiralo nešto lošijim rezultatom u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle, ali je po prvim procjenama i u njemu ostvareno oko 250 hiljada EUR dobiti.

On je rekao da je nacionalni avioprevoznik prošlu godinu završio sa tri i po miliona dobiti, prenosi Portal Vijesti.

Dragaš je kazao da je nacionalna aviokompanija u prošloj godini realizovala 3.532 leta i prevezla 475 hiljada putnika i ostvarila dobit oko 3,5 miliona EUR.

“A EBITDA je bilo u iznosu oko 5,6 miliona EUR, što je jedan od najboljih rezultata nacionalnih avioprevoznika, uključujući i prethodnog”, rekao je Dragaš.

Kako je kazao, iako je još relativno rano za prezentaciju rezultata ostvarenih u prvom kvartalu ove godine, može se reći da je Air Montenegro u navedenom periodu realizovao 739 letova i prevezao oko 52 hiljade putnika.

“Za poređenje, mi smo u prošloj godini realizovali 769 letova i prevezli oko 54,5 hiljada putnika, što je u ovoj godini za oko 2,5 hiljada putnika lošiji rezultat, međutim, taj loši rezultat je zahvaljujući broju realizovanih letova i prevezenih putnika prema destinacijama u Turskoj”, naveo je Dragaš.

On je dodao da, iako su u ovoj godini od januara, odnosno u prvom kvartalu, letjeli na relacijama Podgorica-Cirih i Podgorica-Rim, projekcija profitabilnosti u prvom kvartalu je takva da su ostvarili oko 240 hiljada dobiti, likvidnost je izuzetno visoka, a free cash flow u prvom kvartalu ove godine bio je na nivou oko 3,2 miliona EUR.

Dragaš je najavio da planiraju da u ovoj godini naprave značajan rast u broju prevezenih putnika.

“Prošle godine je službenik u Ministarstvu kapitalnih investicija potpisao memorandum o razumijevanju sa turskim vazduhoplovnim vlastima, čime je napravljena open sky takozvana politika”, rekao je Dragaš.

Kako je kazao, taj memorandum o razumijevanju je potpuno nezakoniti akt, koji nije prošao organe Vlade.

“Mi smo u saradnji sa njima i dogovoru, odnosno pregovorima koje smo imali, u koje smo bili uključeni sa turskim vazduhoplovnim vlastima, od prvog kvartala ograničili broj mogućih linija. Od 15. aprila 2024. godine "Pegasus" neće letjeti na relaciji Istanbul - Podgorica ili Istanbul -Tivat”, naveo je Dragaš.

Upitan može li se govoriti o tome koliki je taj gubitak bio ili neka procjena i da li će nacionalna aviokompanija biti obeštećena na neki način, Dragaš je odgovorio da se radi o par miliona EUR.

“U trenutku kada je ušao "Pegasus", dogovor koji bi obeštetio kompaniju u tom trenutku je napravljen bio da "Pegasus" plaća nacionalnom avioprevozniku deset EUR po prevezenom putniku, što je značajno manji iznos u odnosu na iznos koliko bi to bilo da je nacionalni avioprevoznik prevozio te putnike”, kazao je Dragaš.

On je dodao da nijesu problematizovali pitanje obeštećenja u ovom trenutku, zato što im je primarno da ponište taj memorandum i da ga stave van snage.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Di

@Orlov krš Naravno da ne kaže za Air Srbija. To mu je zadatak, u opisu radnog mjesta. Zato oni to ne doživljavaju kao izdaju i uništenje CG, nego kao ispunjenje radnih zadataka i zato se imaju za uspješne biznismene.

Mila K

Kako loše naučena lekcija iz konkurencije. Ako je trebalo štititi Air Mne tad se to pokušava odraditi zakonski. Ako gdin Dragaš kao predsjednik OD proziva zbog odluke koja je morala na Vladu, tako i ovi njegovi kvazi-argumenti moraju biti kroz dokument predstavljeni Vladi CG. Međutim, bar je pes u jednom konzistentan: njihova pravila samo za njihove a masovno sakrivanje iza Spajića i njegovih "petak" spinova prema Bošnjacima. Prosto pa potonuće. Ovakvi kvazi biznismeni ruiniraju CG ekonomiju.

Bajo

kako vas nije stid i sram. Unistili ste MA . Što ne prozivate vaseg ministra Bojanica. On je izvodjac radova za Air Srbiju. Sad ga nidje nema . Krcka koji zaradjeni milion. Bas ha briga sto je Crnoj Gori napravio nemjerljivu štetu . Cak kad je EU ( u vrijeme korone ) pomagala svoje aviokompanije , Bojanic je sprijecio da drzava pomogne MA . I sad vam odjednom kriva neka Pegassus kompanija. Ma stidite se. No , sve ce izaci na vidjelo. Pa i ti Dragasu , svetosavče .