16 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Milionske rate za brodove ponovo plaća država

Izvor: Ilustracija

Ekonomija

Comments 0

Milionske rate za brodove ponovo plaća država

Izvor: Dan

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada Crne Gore moraće u julu da iz budžeta plati rate Barske i Crnogorske plovidbe, potvrdili su "Danu" iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP). Ratu Barske plovidbe od 1,828 miliona dolara sigurno će platiti iz budžeta u cijelom iznosu, dok trenutno ne znaju koliko će tačno morati da izdvoje iz budžeta za ratu Crnogorske plovidbe od 2,44 miliona dolara.

– U ovom momentu se ne može sa sigurnošću reći sa koliko sredstava će Crnogorska plovidba a.d. Kotor moći da učestvuje u otplati julske rate prema Eksim banci. Svakako, u periodu koji je pred nama imaćemo jasniju sliku i precizan podatak koliko će država morati da izdvoji za julsku ratu kredita Crnogorske plovibe a.d., koja dospijeva 21. jula 2024. godine i iznosi 2.441.683 dolara – kazali su nam iz MSP-a, na čijem je čelu Filip Radulović.

Istakli su da je prilično nestabilna situacija kretanja vozarina na pomorskom tržištu i da su od menadžmenta Crnogorske plovidbe obaviješteni da se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći sa koliko sredstava će to privredno društvo moći da učestvuje u otplati julske rate prema Eksim banci.

 – Sa druge strane, kako smo informisani od strane menadžmenta Barske plovidbe a.d. iz Bara, to privredno društvo neće imati novca za plaćanje julske rate kredita prema Eksim banci. Naime, sva raspoloživa novčana sredstva moraju biti usmjerena na redovan petogodišnji remont brodova "Bar" i "Budva", koji je neodložan, kako bi brodovi ovog društva mogli da produže sertifikate, odnosno klasu. Rata kredita Barske plovidbe a.d., koja takođe dospijeva 21. jula 2024. godine, iznosi 1.828.160 dolara – saopštili su iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Ne znaju hoće li Ministarstvo finansija tražiti mišljenje Agencije

Vlada je u januaru platila ratu Crnogorske plovidbe, što je, kako su  tada kazali iz AZK-a, bilo nezakonito, jer od njih niko nije tražio mišljenje. Sada je Dan pitao MSP hoće li tražiti mišljenje od AZK prije nego što uplate novac za kredite državnih preduzeća.

– Imajući u vidu da će, ukoliko to bude neophodno, uplata julskih rata kredita biti izvršena iz državnog budžeta, a ne sredstvima sa računa Ministarstva saobraćaja i pomorstva, ne posjedujemo informaciju da li će, eventualno, Ministarstvo finansija (MF), kao predlagač materijala koji se dostavlja Vladi, tražiti mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije prije uplate novca za rate prema kineskoj Eksim banci – odgovorili su iz MSP-a.

Dodali su da je Barskoj plovidbi potrebno 2,2 miliona eura za redovni petogodišnji remont oba broda, te da sva raspoloživa sredstva akumuliraju i preusmjeravaju za plaćanje troškova brodogradilišta u kojem će remont biti vršen. Podsjetili su da je Barska plovidba u januaru platila ratu od 1,8 miliona. Ratu Crnogorske plovidbe od 2,5 miliona dolara u januaru je platila država.

Vlada je godinama unazad pomagala otplatu kredita Crnogorske i Barske plovidbe. Mnogo više novca je platila za rate Crnogorske plovidbe, oko 39 miliona, u odnosu na Barsku plovidbu, za čije rate je platila oko šest miliona eura. S obzirom da je Agencija za zaštitu konkurencije 2022. godine donijela rješenje da je pomoć koju je država do tada davala nezakonita i da oba preduzeća moraju da vrate novac državi, pitali smo MSP da li su ove dvije kompanije vratile novac državi i, ako jesu, u kojem iznosu.

– Prije donošenja rješenja Agencije za zaštitu konkurencije, Crnogorska plovidba a.d. je u državni budžet do sada vratila 851.027 eura. Budući da su u 2022. godini imali ugovorene znatno veće najamnine, Barska plovidba a.d. je tokom 2022. godine, pored plaćanja redovnih rata kredita u januaru i julu 2022. godine, u državni budžet uplatila ukupno 3.238.350 eura, na ime januarske i julske rate iz 2021. godine koje je Ministarstvo finansija uplatilo kineskoj Eksim banci – precizirali su iz MSP-a.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR